FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici stranaka u BiH približili stajališta

Autor: zkre
MOSTAR, 16. svibnja 2012. (Hina) - Čelnici šest stranaka vladajuće koalicije u BiH na sastanku u Mostaru u srijedu nisu postigli dogovor, ali su približili stajališta glede ustavnih promjena vezanih za način biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda parlamenta kako bi se osigurala ravnopravna zastupljenost triju naroda i predstavnika manjina.

Dogovor o proračunu BiH za 2012. nije postignut jer SDA traži povećanje sredstava za državne institucije.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka da su imenovani timovi stručnjaka koji će razgovarati o načinu biranja članova predsjedništva BiH i izaslanika za dom naroda.

"Usuglašeno je da isključivo u paketu riješimo izbor izaslanika u zomu naroda i članova predsjedništva, kako bi bili izabrani legitimni predstavnici konstitutivnih naroda. Ekspertni timovi će predložiti kroz konkretan model kako to riješiti", rekao je Čović.

Čelnik SDA Sulejman Tihić istaknuo je da su približena načela osiguranja nacionalnog legitimiteta predstavnika naroda u gornjem parlamentarnom domu, dok za izbor članova predsjedništva postoje različita gledanja budući predstavnici Republike Srpske predlažu izravan izbor iz toga entiteta, smatrajući neprihvatljivim asimetrična rješenja u Federaciji po kojima bi se neizravno kroz parlament birali članovi predsjedništva.

Dodao je i da se protivi uspostavi treće izborne jedinice, što predlažu hrvatske stranke koje smatraju da bi se time omogućila zaštita najmalobrojijih Hrvata.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić predstavio je prijedloge hrvatskih stranaka glede ustavnih promjena, kako bi Hrvati bili u jednakoj poziciji birati članove državnog predsjedništva i doma naroda. Po njegovim riječima, riječ je o prijedlozima za izravan izbor, asimetrična rješenja u RS-u i Federaciji te uspostavu triju izbornih jedinica.

Milorad Dodik, koji je nakon troipolsatnog sastanka morao ranije napustiti konferenciju za novinare zbog upozorenja njegova pilota da se sprema nevrijeme, istaknuo je da su sve stranke opredijeljene za rješenje problema Sejdić-Finci budući otvara novu etapu u pregovorima BiH s Europskom unijom.

Čelnik SDA Sulejman Tihić je na konferenciji za novinare istaknuo kako se protivi sadašnjem prijedlogu državnog proračuna, te da ga zastupnici ove stranke neće podržati prigodom glasovanja u domu naroda. Istodobno čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija istaknuo da će SDA raditi protiv interesa države i entiteta ukoliko njihovi zastupnici budu glasovali protiv proračuna.

"Ako se ostale stranke slože, nijedna stranka ne može blokirati proračun. Ako pak budu protiv onda su sami sebe isključili iz koalicije”, rekao je Lagumdžija.

Slijedeći sastanak čelnika šest stranaka najavljen je za srijedu 23. svibnja, dan uoči zasjedanja zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se glasova o prihvaćanju proračuna institucija u BiH koji je predviđen u iznosu od 950 milijuna maraka (oko 475 milijuna eura).

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙