FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: poziv hrvatskih stranaka na dogovor o ravnopravnosti

Autor: zkre
MOSTAR, 2. svibnja 2012. (Hina) - Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) koje okuplja najveće hrvatske stranke u BiH pozvalo je u srijedu čelnike šest političkih stranaka da na predstojećem sastanku sredinom svibnja u Mostaru prihvate takve promjene Ustava kojim bi se prava Hrvata izjednačila s druga dva naroda u toj zemlji.

"Glavno vijeće drži da promjene ustava moraju otkloniti diskriminaciju vezano za presudu Suda za ljudska prava iz Strasbourga i osigurati jednak utjecaj sva tri naroda kod kandidiranja i izbora“, navodi se u priopćenju nakon održane sjednice u Mostaru.

Članovi Glavnoga vijeća, kojim predsjeda čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, je razmatralo više mogućih prijedloga o reformi ustava vezano za izravan i neizravan izbor članova BiH Predsjedništva te izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Glavno vijeće razmatralo je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sustavu i Nacrt zakona o Javnom RTV servisu kojemu je cilj utemeljiti zasebni, radijsko-televizijski kanal na hrvatskome jeziku.

Ministri i zastupnici iz stranaka okupljenih oko HNS-a zaduženi su da stave u proceduru ove zakone.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙