FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament BiH u prvom čitanju podržao proračun

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. svibnja 2012.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je u prvom čitanju podržao prijedlog proračuna za 2012. godinu, u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura).

Nakon gotovo cjelodnevne rasprave, za proračun u iznosu kojega je predložilo vijeće ministara BiH, od 42 zastupnika koliko ih je u zastupničkom domu glasovalo je 26 zastupnika iz pet od šest stranaka članica vladajuće koalicije.

Zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) bili su protiv, iako je i ta stranka u vladajućoj koaliciji, a svoje protivljenje obrazložili su tvrdnjom kako je predloženi iznos nedostatan za učinkovito funkcioniranje ključnih državnih institucija, uključujući i agencije za provedbu zakona.

Slične argumente iznijeli su i predstavnici oporbenih stranaka.

Zastupnik HDZ BiH u državnom parlamentu Dragan Vrankić kazao je kako i njegova stranka ima stanovitih rezervi u odnosu na predloženi sporazum, no odlučila ga je poduprijeti jer smatra da je bilo kakav proračun bolji od tromjesečnih odluka o privremenom financiranju o kojima funkcioniranje države ovisi već gotovo godinu i pol.

Obrazlažući prijedlog proračuna na početku sjednice zastupničkog doma, ministar financija Nikola Špirić ocijenio je kako je on realan i temeljen na procjeni ostvarivih prihoda.

"Ovaj proračun neće ugroziti funkcioniranje ni jedne insitucije", ustvrdio je Špirić, dodajući kako su u njemu sadržani i iznosi potrebni, primjerice, za provedbu lokalnih izbora u listopadu te za izgradnju graničnih prijelaza prema Hrvatskoj sukladno standardima što ih propisuje Europska unija.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙