FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proračun BIH u četvrtak u drugom čitanju, SDA protiv

Autor: rmav
SARAJEVO, 14. svibnja 2012.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak bi trebao u drugom čitanju razmatrati prijedlog proračuna za 2012. godine, a predsjednik Stranke denmokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u ponedjeljak je potvrdio kako će zastupnici te stranke ponovno glasovati protiv.

Tihić je novinarima kazao kako SDA nije spreman zbog ministarskih mjesta žrtvovati načela na kojima stranka djeluje.

"Mi smo spremni snositi konzekvence zbog toga i ukoliko većina bude smatrala da je to razlog za 'izbacivanje' SDA iz vlasti", izjavio je Tihić, komentirajući ranije najave i pozive iz drugih stranaka koje čine vladajuću koaliciju da se SDA "izbaci" iz vlasti nakon što su njezini zastupnici u prvom čitanju prošlog tjedna glasovali protiv proračuna što ga je predložilo vijeće ministara.

Za proračun u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) SDA drži da ugrožava državu jer ne osigurava dovoljno sredstava za njezino funkcioniranje.

Poziv za "izbacivanje" SDA iz vladajuće koalicije prvi je uputio predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

On je kazao kako bi to zapravo trebala potaknuti Socijaldemokratska partija BiH (SDP), s kojom je SDA u koaliciji i na razini Federacije BiH.

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić u ponedjeljak je, komentirajući Dodikov poziv, kazao kako njegova stranka "neće tjerati" SDA iz vlasti, no ustvrdio je kako bi neprihvaćanje proračuna svakako moralo imati posljedice.

"Neprihvaćanjem proračuna uz, naravno, dodatne konzultacije u ovom amandmanskom periodu SDA sama sebe isključuje i u tom trenutku 'šestorka' postaje 'petorka'", izjavio je Hadžić.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nije isključio mogućnost eliminiranja SDA iz vlasti, premda je naznačio kako nije pretjerano uvjeren da će se to dogoditi.

"Nezamislivo je da imate 'šestorku' koja treba biti dio pozicije, a da SDA u konačnici i nakon svih rasprava glasuje protiv ključnog dokumenta", izjavio je Čović.

Podsjetio je kako će se čelnici šest političkih stranaka u srijedu sastati u Mostaru. Glavna tema sastanka su ustavne promjene, odnosno dogovor o načinu na koji je moguće eliminirati ustavne i odredbe iz izbornog zakona kojima se diskriminiraju pripadnici nacionalnih manjina, no Čović vjeruje kako se pitanje proračuna neće moći zaobići.

Dodao je kako vjruje u mudrost stranačkih čelnika jer bi svima moralo biti u interesu izbjegavanje daljnjih političkih sukoba.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙