FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrade "Ivan Šibl" Vladimiru Kumbriji i Branki Kamenski

Autor: smar
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - U povodu obilježavanja Dana Hrvatske radiotelevizije (HRT), te obilježavanja 86. godišnjice Hrvatskog radija i 56. godišnjice Hrvatske televizije, danas su u Studiju 10 na HRT-u dodijeljene nagrade za životno djelo "Ivan Šibl" novinaru i uredniku Informativnog programa Hrvatskog radija Vladimiru Kumbriji te novinarki i urednici emisije "Pola ure kulture" Branki Kamenski.

Nagrade "Ivan Šibl" te Godišnje nagrade HRT-a dobitnicima je uručio predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac.

Vladimir Kumbrija se, primivši nagradu, zahvalio Hrvatskoj televiziji što je omogućila mnogima na realiziraju svoje ideje. Dodao je da iako se mnogi od zaposlenika razlikuju po svojim svjetonazorima, razmišljanjima i sklonostima, da oni nisu tu zbog toga već zbog struke i profesije. "Ako se već volimo dijeliti, neka to bude na one koji to znaju i one druge", kazao je, dodavši da je nagrada znatno manje od onih koji to zaslužuju.

Vladimir Kumbrija urednik je Informativnog programa Hrvatskog radija, a pod njegovim vodstvom pokrenute su emisije "U mreži prvog", Poligraf, "Puls javnosti", "Inventura" te tjedni kulturni magazin "Katapultura".

U obrazloženju nagrade ističe se da je Kumbrija stvorio informativnu radijsku shemu koja je danas iznimno slušani i najprepoznatljiviji dio Hrvatskog radija. Među ostalim, stoji i da je još od 1987. kada je zaposlen na Radiju Zagreb, preko domovinskog rata iz kojeg je izvještavao kao ratni reporter, kroz desetljeće u kojima je uređivao velike radijske vijesti pa sve do godina na čelu Informativnog programa, ispravnim procjenama kvalitete novinara postigao kreativnu atmosferu u kojoj su znanje i sposobnost jedino mjerilo uspjeha.

Nagrada "Ivan Šibl" za izvanredna dostignuća na području televizijskog stvaralaštva dodijeljena je Branki Kamenski, čija emisija "Pola ure kulture" nakon 600 emitiranih izdanja ulazi u punoljetnost. Riječ je o urednici koja se ističe svojom profesionalnošću, predanim radom s novinarima, te koja je u svim ovim godinama podignula ugled i utjecaj Programa za kulturu na visoku razinu, stoji u obrazloženju nagrade.

Godišnje nagrade HTV-a dodijeljene su scenaristu, redatelju, skladatelju i izvođaču glazbe u televizijskoj seriji "Hrvatski kraljevi", Božidaru Domagoju Buriću, snimatelju HRT-a Branku Cahunu koji je surađivao na snimanju dokumentarističkog dijela građe serije "Hrvatski kraljevi", komentatoru Sportskog programa HTV-a Dragi Ćosiću, i autorici dokumentarnog filma "Nove tendencije" Anamariji Ganzi Habjan.

Nagrada je dodijeljena i Odsjeku mobilnih mreža koji je u odjelu Snimanja tehnike HTV-a prošle godine sudjelovao u realizaciji praćenja pape Benedikta XVI.

Godišnja nagrada je uručena i djelatniku ENG snimanja Zdravku Dukiću, a godišnja nagrada programske jedinice Operativni poslovi HRT-a dodijeljena je sudioniku implementacije programa u Računovodstvu, projekta HRT-SAP Gojku Matuliću radnica radne jedinice Logistike Nadica Jančec. Nagradu Glazbene proizvodnje HRT-a dodijeljena je saksofonistu i flautistu Jazz orkestra (Big Band) HRT-a Arsenu Erešu.

Godišnje nagrade Hrvatskog radija (HRA) dodijeljene su dopisnici Hrvatskog radija iz Bruxellesa Veri Tomašek, Evelini Turković koja je na Trećem programu HRT-a pokrenula projekt "Slika od zvuka" te novinaru i reporteru Radio Sljemena Ivanu Hlupiću.

Svečanost dodijele nagrada započela je najavom prve spikerice Radio Zagreba Božene Begović, koja je emitirana 15. svibnja 1926., označivši početak emitiranja Radio Zagreba. Emitiranje Televizije Zagreb započelo je 1956.

Uz djelatnike HRT-a, na svečanosti su bili i potpredsjednici Hrvatskog Sabora Josip Leko i Nenad Stazić, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

U sklopu obilježavanja dana HRT-a, položeni su vijenci poginulim djelatnicima HRT-a u Domovinskom ratu, a večeras će u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt biti otvorena izložba fotografija HTV-ovih kamermana i snimatelja.

Također, na Prvom programu emitirat će se prijenos dodjele Nagrade Joško Martinović koja se dodjeljuje djelatnicima HRT-a za najbolju reportažu emitiranu u protekloj, 2011. godini.

(Hina) xsmar ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙