FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedno pismo zbog opomena pred otkaz Gojan i Sever

Autor: gvla
ZAGREB, 8. svibnja 2012. (Hina) - Potaknuto postupcima Uprave HRT-a protiv novinarki te institucije Maje Sever i Elizabete Gojan, kojima su uručene opomene pred otkaz zbog navodne neprofesionalnosti i kršenja Etičkog kodeksa te postupaka mimo dopuštenja nadređenih urednika, pet hrvatskih nestranačkih udruga i organizacija za zaštitu ljudskih prava objavilo je prosvjedno pismo u kojemu poziva nadležne institucije da zaštite novinarske slobode te razriješe krizu upravljanja na HRT-u.

"Oglašavamo se ovim prosvjednim pismom povodom prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i aktivisticama Hrvatskog novinarskog društva, koje ukazuju na najvažnije društvene probleme, krizu novinarstva u Hrvatskoj te na krizu upravljanja na HRT-u", ističe se u pismu koje potpisuju Hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava: BaBe!, Centar za mirovne studije, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i nestranačka udruga GONG.

"Od nadležnih institucija – prvenstveno Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora - tražimo da zaštite novinarske slobode na HTV-u te napokon razriješe krizu upravljanja na HRT-u", ističe se nadalje u pismu objavljenom na mrežnim stranicama GONG-a.

Opomena pred otkaz Elizabeti Gojan uručena je u petak 4. svibnja zbog izjava koje je dala Slobodnoj Dalmaciji još u ožujku, dok je Maji Sever opomena pred otkaz uručena 27. travnja zbog pozivanja u emisiju "Hrvatska u živo" Drage Pilsela emitiranu u siječnju, koja se bavila oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću.

Podsjetivši na probleme i prijedloge rješenja iz apela upućenog Vladi i Hrvatskom saboru za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a koji je u siječnju ove godine potpisao veliki broj istaknutih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i na video apel kreativnog osoblja HTV-a iz ožujka, u apelu se nadalje ističe kako Uprava na sve probleme na koje ogranak HND-a pri HTV-u te Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u i zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju "ne reagira dijalogom i promjenama, već prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike".

"Moramo konstatirati kako obećanja Ministarstva kulture, ali i više članova Odbora za medije Hrvatskog sabora, o preuzimanju političke odgovornosti i rješavanju krize na HRT-u uglavnom još nisu ni približno ispunjena, dok se program, profesionalni standardi, suradnički odnosi i reputacija HRT-a sve dublje urušavaju", upozorava se nadalje u apelu, te poručuje: kako je "krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje".

(Hina) xgvla/xpp yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙