FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge: krajnji je čas za smjenu Uprave HRT-a

Autor: trub
ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Udruge Hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava – BaBe!, Centar za mirovne studije te Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću danas su pismom prosvjedovale zbog opomena pred otkaz HTV-ovim novinarkama Elizabeti Gojan i Maji Sever i od nadležnih institucija zatražile zaštitu novinarskih sloboda te rješavanje krize upravljanja na HRT-u, ocjenivši kako je krajnji čas za smjenu Uprave HRT-a.

"Tražimo od nadležnih institucija – prvenstveno Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora - da zaštite novinarske slobode na HTV-u te napokon razriješe krizu upravljanja na HRT-u. Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novu programsku i poslovnu politiku koja će HRT-u vratiti na kolosjek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji", ističu u tim udrugama.

Na prosvjedno su se pismo, navode, odlučile povodom prijetnji otkazom Uprave HRT-a uglednim HTV-ovim novinarkama i aktivisticama Hrvatskog novinarskog društva (HND) koje ukazuju na najvažnije društvene probleme, krizu novinarstva u Hrvatskoj te na krizu upravljanja na HRT-u.

Napominju da je Elizabeti Gojan opomena pred otkaz uručena 4. svibnja, zbog izjava koje je još u ožujku dala "Slobodnoj Dalmaciji", dok je Maja Sever opomenuta 27. travnja zbog pozivanja Drage Pilsela u HTV-ovu emisiju "Hrvatska uživo" koja se početkom siječnja bavila oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću, splitskom svećeniku i saborskom zastupniku. Opomenu je u ime Uprave HRT-a, podsjećaju, potpisao Marko Ugarković koji je prije mjesec dana sam dao ostavku na članstvo u toj istoj Upravi.

Spomenute udruge podsjećaju da je na probleme i prijedloge rješenja na HRT-u u siječnju upozoreno i Apelom za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a upućenog Vladi i Saboru koje je potpisao veliki broj istaknutih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i video apelom kreativnog osoblja HTV-a iz ožujka ove godine.

"Na sve probleme na koje ogranak HND-a pri HTV-u te Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u te zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju, Uprava ne reagira dijalogom i promjenama, već prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike", ističu u pismu.

Ministarstvo kulture i više članova saborskog Odbora za medije prozivaju da uglavnom ni približno nisu ispunili svoja obećanja za preuzimanjem političke odgovornosti i rješavanjem krize na HRT-u, "dok se program, profesionalni standardi, suradnički odnosi i reputacija HRT-a "sve dublje urušavaju".

(Hina) pp/xtr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙