FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za medije nije odlučivao o smjeni Silvije Luks

Autor: trub
ZAGREB, 19. travnja 2012.(Hina) - Zbog suzdržanih glasova većine saborski Odbor za medije nije danas prihvatio zahtjeve Nadzornog odbora i Uprave HRT-a za razrješenjem predjednice Nadzornog odbora Silvije Luks, no dio članova Odbora ocijenio je kako bi zbog lošeg stanja na HRT-u ostavke trebali podnijeti svi članovi Uprave i Nadzornog odbora.

Za prijedloge kojima se tražila smjena Silvije Luks suzdržano je bilo osam članova.

Predsjednik Odbora Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) rekao je kako se protivi smjeni, "jer izdvajanje samo jednog krivca ne bi bilo uputno".

"Ono što se u posljednje vrijeme događa na HRT-u u domeni posla Uprave, neke krive korake koje nije dopustila gospođa Luks trebalo bi nagraditi, a ne kazniti", kazao je, podsjetivši da je i sama Luks rekla da bi ostavke trebali podnijeti i Uprava, i Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a.

Goran Beus Richembergh (HNS) ocijenio je da stanje na HRT-u nikada nije bilo gore, te da bi stoga ostavke trebali podnijeti svi članovi Nadzornog odbora i Uprave, "a ne da ih nečije pojedinačno djelovanje spriječi da rade".

"Na ovakav način se ne obračunava. Svi na koje se tuži Uprava HRT-a imaju kredit od mene", poručio je.

Većina u Odboru nije prihvatila prijedlog Sunčane Glavak (HDZ) da se objavi javni poziv za članove Programskog vijeća HRT-a, odnosno za imenovanje članova na preostali mandat petero članova koji su podnijeli ostavke, te je odlučeno samo o njihovu razrješenju.

Jednoglasno je odlučeno da se saborskim klubovima na usuglašavanje uputi svih šest kandidatura za članstvo u Nadzornom odboru HRT-a za preostali dio mandata, koliko ih je pristiglo na natječaj.

Odlukom većine, Odbor je na samom početku sjednice s dnevnog reda skinuo četiri točke koje je predložio predsjednik Odbora Vukšić - njegovo izvješće o stanju na HRT-u i njegova informacija o stanju u Agenciji i Vijeću za elektroničke medije, rasprava o inicijativi te Agencije za davanje vjerodostojnog tumačenje jednog članka Zakona o elektroničkim medijima, te zahtjev predjednice Programskog vijeća HRT-a Nade Zgrabljić Rotar za smjenu Vukšića s mjesta predsjednika Odbora.

Stav je većine da izvješća predsjednika Odbora, odnosno njegova zapažanja i tumačenja, nisu formalni dokument o kojemu bi Odbor trebao raspravljati i odlučivati.

Mišljenja su i da Odbor za medije nema ovlasti davati vjerodostojna tumačenja zakona, kao ni da odlučuje o pojedinačnom zahtjevu za smjenom predsjednika Odbora, budući da su saborskim Poslovnikom jasno propisane obveze i ovlasti predsjednika radnog tijela Sabora.

(Hina) xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙