FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica pale na početku tjedna

Autor: scvi
NEW YORK, 15. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica osjetno pale jer su u Europi protivnici mjera štednje sve glasniji i utjecajniji, a ulagače su na oprez natjerale i naznake znatnijeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva nego što se mislilo.

Dow Jones indeks oslabio je 125 bodova, ili 0,98 posto, na 12.695 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,11 posto, na 1.338 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 2.902 boda.

Konzultacije o formiranju nestranačke, tehnokratske vlade u Grčkoj nisu jučer urodile plodom, pa je ta članica eurozone korak bliže novim parlamentarnim izborima. A na njima bi, kako pokazuju ankete, protivnici mjera štednje mogli dobiti više glasova nego na izborima prošloga tjedna.

Prosvjedi protiv mjera štednje sve su češći na ulicama glavnih europskih gradova, a na nizu izbora posljednjih mjeseci najviše su napredovale političke stranke koje zagovaraju i druge, a ne samo mjere štednje.

Tako su u nedjelju Kršćanski demokrati (CDU) Angele Merkel pretrpjeli težak poraz na izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, saveznoj državi s najviše stanovnika, a taj bi rezultat mogao osokoliti lijevu oporbu koja će još snažnije kritizirati europsku politiku štednje.

Zbog svega toga ulagači se plaše da će otupiti oštrica u borbi protiv dužničke krize, koja se dodatno produbljuje zbog sve snažnijih recesijskih prijetnji gospodarstvu eurozone.

Zabrinjava i usporavanje rasta kineskog gospodarstva, na što ukazuju svi posljednji makroekonomski podaci. Kineska središnja banka najavila je ublažavanje monetarne politike. To obično potiče rast tržišta kapitala, no u ovim uvjetima potez kineskih vlasti izazvao je špekulacije da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava naglije nego što se očekivalo.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,97 posto, na 5.465 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,94 posto, na 6.451 bod, a pariški CAC 2,29 posto, na 3.057 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙