FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priopćila je danas kako je Vlada prošlotjedne odluke o povećanju cijena energije donijela na temelju postupaka pokrenutih za promjenu cijena energije iz 2010. godine, na što ima zakonsko pravo. "I ovom prilikom naglašavamo, kako sukladno Zakonu, niti Ministarstvo gospodarstva niti Vlada nisu vezani mišljenjem HERA-e u postupku odlučivanja o visini cijena energije", navodi se u priopćenju HERA-e. I u Ministarstvu gospodarstva kažu kako je sve po zakonu te da je Ministarstvo ispunilo sve svoje proceduralne obveze, a i u HEP-u tvrde da su poštovali propisanu proceduru. Nasuprot tome, neke udruge potrošača i sindikati Vladinu prošlotjednu odluku o poskupljenju električne energije za 20 posto i plina za 22 posto drže zakonski upitnom. Tako Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) razmatraju mogućnost otvaranja sudskog spora, smatrajući da Vlada nije ispunila propisanu proceduru koja je morala prethoditi odluci o poskupljenjima, rekao je Hini predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Kaže kako je Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva, moralo, kao i prilikom prethodnih poskupljenja, prije odluke o poskupljenju zatražiti mišljenje HERA-e. To nije učinjeno, nego se Vlada poziva na mišljenje HERA-e iz 2010. čija je važnost, smatra Sever, istekla 31. prosinca 2011. godine.

ZAGREB - Hrvatski robni izvoz u prva je tri mjeseca ove godine, izražen u kunama, povećan za 1,1 posto, dok je izražen u eurima, s obzirom na rast tečaja eura, zabilježio blagi pad, od 0,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a istodobno uvoz u kunama raste za 4,1 posto, u eurima za 2 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u prvom tromjesečju ove godine iznosi tek 55,9 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U prvom je kvartalu iz Hrvatske izvezeno robe u vrijednosti od 16,4 milijardi kuna, što je za 1,1 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz istodobno porastao za 4,1 posto, na 29,4 milijarde kuna. Tako je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio gotovo 13 milijardi kuna i veći je za 8,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u prva tri ovogodišnja mjeseca ukupno je iznosio 2,2 milijarde eura, što je za 0,9 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz povećan za 2 posto, na 3,9 milijardi eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosi 1,7 milijardi eura, što je u odnosu na prva tri mjeseca lani rast za 6 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku bilo ukupno 1.363.405 zaposlenih, što je za 250 više nego u veljači, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U pravnim osobama u ožujku je u odnosu na veljaču broj zaposlenih smanjen za 507 te je u njima krajem ožujka bilo ukupno 1.128.769 zaposlenih. U obrtu i slobodnim profesijama su bila 205.072 zaposlena, što je 0,5 posto ili 953 osobe više nego u veljači. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u trećem je mjesecu ove godine bilo 29.564, što je za 196 osoba ili 0,7 posto manje nego u veljači. Broj nezaposlenih smanjen je za 0,9 posto. Krajem ožujka bile su evidentirane 339.882 nezaposlene osobe. Stopa registrirane nezaposlenosti smanjena je sa 20,1 posto u veljači na 20 posto u ožujku.

ZAGREB - Sutra, 1. svibnja, na snagu stupa odredba iz izmjena Zakona o doprinosima prema kojoj će poslodavci doprinos za zdravstveno osiguranje plaćati po sniženoj stopi, umjesto dosadašnjih 15 posto po stopi od 13 posto, kao i uredba koja poslodavcima onemogućuje isplatu plaća bez plaćenih doprinosa. Vlada je, naime, prošli tjedan donijela Uredbu o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa, a ta uredba stupa na snagu 1. svibnja. Po podacima iznijetim na sjednici Vlade, u Hrvatskoj više od 21.000 poslodavaca ne uplaćuje doprinose za ukupno 121.000 radnika, što iznosi oko 80 milijuna kuna mjesečno. Uredbom o načinu provedbe plaćanja doprinosa propisano je postupanje Porezne uprave, Financijske agencije (Fina) i poslovnih banaka koje će pak u konačnici poslodavcima koji se nalaze na popisu dužnika, a ne predaju naloge za uplatu doprinosa ili se ti nalozi u cijelosti ne mogu provesti, zabraniti isplatu neto plaća. Od sutra, 1. svibnja, primjenjuje se i odredba izmjenjenog Zakona o doprinosima, odnosno niža stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje od 13 posto. Po procjenama poreznih stručnjaka, snižavanje zdravstvenog doprinosa sa 15 na 13 posto, uz istu bruto plaću, poslodavcima smanjuje rashode za plaće za 1,7 posto. Smanjenje stope za zdravstveno osiguranje smanjit će prihod proračuna po toj osnovi za oko 1,5 milijardi kuna u ovoj godini, a u idućim godinama za oko 2,3 milijardi kuna.

ZAGREB - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) izvijestila je danas da je Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio tužbe tvrtki-mobilnih operatora Vipneta i HT-a na regulaciju usluge govorne pošte pa sada umjesto automatskog uključivanja te usluge korisnicima moraju omogućiti da prilikom sklapanja ugovora izričito istaknu žele li koristiti tu uslugu ili ne. Time je sud potvrdio HAKOM-ovu regulaciju upotrebe usluge govorne pošte u pokretnoj komunikacijskoj mreži te će se prema očekivanjima zabranom automatskog dodjeljivanja te usluge korisnicima izbjeći dodatni i neželjeni troškovi koje ta usluga može prouzročiti. HAKOM je odluku o tome donio temeljem prigovora pretplatnika o načinu pružanja te usluge, kao i nedovoljnog i nepotpunog informiranja korisnika vezano uz način korištenja i naplate usluge prilikom boravka u inozemstvu (roaming) gdje su korisnicima nastajali neželjeni troškovi. Sada operatori tu uslugu moraju uključiti samo ako tako izričito zatraže korisnici, a ne automatski.

MALI LOŠINJ/ZAGREB - Mali Lošinj pozitivan je primjer razvoja turističke destinacije kako zbog jasnog pozicioniranja te pažljivog i kvalitetnog planiranja turističke budućnosti, tako i zbog kvalitetne suradnje javnog i privatnog turističkog sektora te uključivanja građana u proces turističkog razvoja, rekao je danas ministar turizma Veljko Ostojić prilikom radnog posjeta Malom Lošinju. Govoreći o turističkom razvoju Malog Lošinja ministar je, kako su izvijestili iz Ministarstva turizma, naglasio da je vidljivo da Mali Lošinj teži kontinuiranom podizanju kvalitete, razvoju novih, inovativnih proizvoda te produženju sezone. To je u skladu i s ciljevima Ministarstva koje će na tom putu Malom Lošinju pružiti snažnu podršku, kazao je.

ZAGREB - Trgovački lanac Konzum je u prvom tromjesečju ove godine povećao ukupni prihod za gotovo pet posto, dok su ukupni rashodi rasli nešto brže, za 5,3 posto, a neto dobit je smanjenja za 84 posto, na nešto više od dva milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Po tim podacima, Konzum je u prva tri mjeseca ove godine ostvario ukupni prihod od 2,87 milijardi kuna, što je za 4,9 posto više nego u istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje Konzuma u prvom su kvartalu iznosili 2,5 milijardi kuna, što je u odnosu na prvo tromjesečje lani porast za 3,7 posto. Ukupni rashodi Konzuma u prva su tri mjeseca ove godine iznosili 2,86 milijardi kuna, što je porast za 5,3 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Neto dobit Konzuma je sa 12,7 milijuna kuna u prva tri mjeseca prošle godine, u prvom kvartalu ove godine pala na 2,03 milijuna kuna.

RIJEKA/ZAGREB - Erste&Steiermaerkische Bank d.d. ostvarila je u prva tri mjeseca ove godine neto dobit od 130,4 milijuna kuna, čime je banka zadržala stabilnu razinu profitabilnosti, izvijestili su danas iz te banke. Ukupna aktiva Erste banke na kraju ožujka 2012. iznosila je 57,6 milijardi kuna, što je za 1,0 posto više u odnosu na kraj 2011. Ukupni krediti i potraživanja od klijenata krajem ožujka iznosili su 39,7 milijardi kuna, što je 0,8 posto više u odnosu na kraj 2011. Povećanje ukupnih kredita, navode iz Erste banke, ponajviše je posljedica porasta kredita pravnih osoba, dok se krediti stanovništvu nisu značajnije mijenjali u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze iznosio je danas 12,1 milijun kuna, indeks Crobex blago je pao, za 0,09 posto, dok je vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 porasla za 0,30 posto. Crobex je trgovanje završio na 1.800,76 bodova, a Crobex10 na 985,88 bodova. Tri su dionice ostvarile promete iznad milijun kuna, od kojih najveći, 2,9 milijuna kuna, dionica HT. Cijena HT-ove dionice je porasla za 1,98 posto, na 207,01 kunu. Porast cijene od 1,30 posto, na 1.243 kune, zabilježile su dionice Ericssona Nikole Tesle, a protrgovano ih je za 2,1 milijun kuna. Uz pad cijene za 4,06 posto, na 268 kuna, dionice Petrokemije imale su promet od 1,1 milijun kuna. Po prometu slijede dionice AD Plastika sa 917,2 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 0,16 posto. Promet dionicom Đuro Đaković Holdinga iznosio je 904,8 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 3,27 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙