FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Razvoj povoljne ulagačke klime i stvaranje predvidivih i stabilnih uvjeta poslovanja osnovni su uvjeti obilnijeg dotoka stranih investicija, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji "Investment Summit Croatia and SEE", u organizaciji veleposlanstva Švedske i švedskog Trgovinskog vijeća. Stabilnije poslovno okružje bez prečestih izmjena propisa stvara predvidivo poslovno okružje i to je ono na čemu bi Vlada trebala raditi, smatra direktorica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek. Uz to Vladina nastojanja trebaju biti usmjerena na svladavanje administrativnih zapreka ulaganjima te na unapređenje profesionalnosti javnog sektora u davanju usluga poslovnom sektoru i građanima. Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić upozorava kako HUP-ove analize pokazuju da se zapreke ulaganjima i općenito razvoju poduzetništva u Hrvatskoj ne smanjuju pri čemu je naglasio probleme s lokalnom upravom. Viša ekonomistica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević - Šujster kaže kako Svjetska banka za ovu godinu očekuje pad realnog BDP-a u Hrvatskoj za jedan posto. Situaciju u regiji i Hrvatskoj prema njezinim riječima obilježavaju krhki oporavak, rast javnog duga, visoka nezaposlenost i slaba domaća potražnja. Zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal istakla je pak kako je za Vladu ključno pokrenuti novi investicijski ciklus, a potencijal za to vidi u javno-privatnom partnerstvu u obnovi javnih zgrada, energetici i infrastrukturi.

OPATIJA - Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić pozvao je danas sve koji određuju cijene i tarife plina da se konzultiraju sa strukom i da naprave transparentne usporedbe kako bi te cijene i tarife imale smisla sada i u budućnosti. Šunić je to rekao u početku 27. međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin u Opatiji, na kojemu do 11. svibnja sudjeluje oko 500 stručnjaka i znanstvenika iz 14 zemalja. Plinski sustav Hrvatske gradimo za 6,5 milijarda, a u njemu sada cirkulira 3,5 milijarda prostornih metara plina godišnje, pa je jasno da je to mala količina za sve troškove, rekao je Šunić ističući da je, uz to, drugi problem "dosta nepravilna raspodjela cijena energenata između plina, električne energije i toplinske energije". Napominje kako je raspodjela u plinskom lancu nepravilna, tako da najlošije prolaze oni na dnu pa su "neke distributivne mreže danas u vrlo opasnom stanju". Zaključio je da se "svi boje da će cijene plina rasti", a da "nove učinkovite tehnologije danas smanjuju potrošnju plina toliko koliko će cijena rasti." Predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović istaknuo je da su najvažniji planovi te tvrtke vezani za projekt LNG terminala, za Južni tok te Jonsko-jadranski plinovod. Moramo se povezati sa Srbijom, pojačati interkonekciju sa Slovenijom kao i s BiH te napraviti dva podzemna skladišta - jedno za vršno opterećenje, a jedno strateško, rekao je.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu otvoreni su Dani turizma i enogastronomije, a na četiri specijalizirana sajma do 12. svibnja sudjelovat će 258 izlagača iz 16 zemalja. Riječ je o međunarodnim sajmovima turizma CroTOUR, hrane, pića i gastronomskih inovacija InGa, vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita i hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa Hotel&Gastroteh. Otvarajući sajmove zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo istaknuo je kako turizam ima velik značaj u razvoju cjelokupnog gospodarstva ne samo zbog izravnih gospodarskih učinaka nego i činjenice da turistička potrošnja značajno pridonosi povećanju razmjerno malog nacionalnog tržišta omogućavanjem tzv. nevidljivog izvoza. Napomenuo je kako Ministarstvo turizma provodi niz aktivnosti s ciljem jačanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Radi se na pronalažanju najboljih modela privatizacije preostalih turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te kako u što većom mjeri iskoristiti potencijal bivših vojnih objekata. Strategijom razvoja hrvatskog turizma želi se definirati dugoročna vizija i ciljevi turizma koji će omogućiti sustavan pristup i jasno postavljanje smjernica za upravljanje turizmom te povlačenje sredstava iz fondova EU-a, rekao je.

SPLIT - U Dalmacijavinu Split za tri dana pokrenut će se stečajni postupak te će biti imenovan stečajni upravitelj, najavio je na današnjem uvodnom stečajnom ročištu na Trgovačkom sudu u Splitu predsjednik suda Ivan Basić. Zaista su se stekli svi potrebni uvjeti da Dalmacijavino krene u stečaj, rekao je Basić pozvavši radnike te tvrtke, kojih je u raspravnoj dvorani i van nje bilo mnogo, da se za sva pitanja vezana za Dalmacijavino obrate Trgovačkom sudu. Privremeni stečajni upravitelj Perica Mitrović kazao je kako će se još vidjeti koliko ljudi u otkaznom roku može raditi dok traje stečajni postupak. Nakon skupštine vjerovnika odredit ćemo uvjete za prodaju tvrtke. Nastojat ćemo riješiti većinu problema kako bi budući kupac zatekao što sređeniju situaciju. Svi vjerovnici se neće moći naplatiti, ali je najvažnije da radnici naplate svoja potraživanje, rekao je Mitrović. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević nakon ročišta novinarima je kazao da je hrvatska Vlada zaslužila kritiku zbog svog ponašanja. "Uputili smo im dopis na koji nam ni do danas nije odgovoreno i to unatoč tome što smo prethodno bili na razgovoru u Zagrebu, u Ministarstvu gospodarstva", rekao je. Isključiva krivica za situaciju Dalmacijavina leži na vlasniku koji je postavljao nadzorne odbore i uprave, zaključio je Matijašević.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze i danas stagnira uz oskudan promet, nastavivši se kretati u rasponu između 1.800 i 1.835 bodova u kojem se nalazi zadnjih mjesec i pol dana, vjerojatno skupljajući snagu prije nego odlučnije krene u nekom smjeru. Nakon jutrošnjih blagih gubitaka, indeksi su promijenili smjer tako da je oko podneva Crobex bio u plusu 0,06 posto, na 1.809 bodova, a Crobex10 za 0,2 posto, na 998 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,2 milijuna kuna. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Luke Ploče, od 755.000 kuna. Cijena joj je porasla 4,18 posto, na 755 kuna. Slijedi dionica AD Plastika, s prometom od 566.000 kuna i blagim padom cijene, za 0,22 posto, na 123 kune. Dionici HT-a cijena stagnira oko 205 kuna, a do podneva je njome ostvareno 408.000 kuna prometa. Među likvidnijim izdanjima, po dobitcima se izdvajaju dionice Petrokemije, koje su poskupjele 2,88 posto, te Ingre, za 2,7 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) blago oslabila prema euru, za 0,04 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a oslabila je i prema drugim važnijim inozemnim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,501947 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile danas i ostale promatrane inozemne valute. Američki je dolar poskupio 0,35 posto, vrijednost britanske funte porasla je 0,14 posto, dok je tečaj švicarskog franka viši za 0,03 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,782293 kune, funte 9,313404 kune i franka 6,246417 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙