FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Industrijska proizvodnja u eurozoni pala je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec a isti je trend zabilježen i u Europskoj uniji, pokazali su sezonski prilagođeni podaci europskog statističkog ureda. U eurozoni proizvodnja se u ožujku smanjila na mjesečnoj razini za 0,3 posto a u 27-članoj Uniji za 0,4 posto. U veljači porasla je za revidiranih 0,8 posto u zoni primjene jedinstvene europske valute, te za revidiranih 0,4 posto u EU. U odnosu na prošlogodišnji ožujak industrijska proizvodnja smanjila se u eurozoni za 2,2 posto, te za 1,9 posto na području Unije, objavio je Eurostat. Među zemljama članicama za koje postoje dostupni podaci, u ožujku je u odnosu na prethodni mjesec industrijska proizvodnja pala u jedanaest, a porasla u dvanaest zemalja. Na godišnjoj razini, prema dostupnim podacima, proizvodnja je u ožujku pala u petnaest, te porasla u osam članica.

PARIZ - Europska unija subvencionira svake godine sektor ribarstva, a on je pomoću milijardi eura poreznih obveznika pridonio iscrpljivanju zaliha ribe, upozorava nevladina organizacija Ocean2012. Uoči sastanka europskih ministara ribarstva u Bruxellesu, organizacija ističe da je sektor ribarstva 2009. dobio gotovo 3,3 milijarda eura europskih subvencija i državnih potpora. "Iste te godine vrijednost ulovljene ribe bila je niža od ukupne vrijednosti potpora isplaćenih ribarima", ističe Ocean2012. Europske subvencije isplaćuju se za modernizaciju brodova, gradnju luka, gradnju industrije za preradu ribe, potporu tržištima i skladištenje ulova. Ribari također imaju pravo ne samo na porezne olakšice i potpore za kupnju goriva, nego i na neizravne potpore za prikupljanje podataka i istraživanja, navodi organizacija. Izvješće osuđuje što se potpore isplaćuju ribarskim tvrtkama koje posluju nezakonito. Po procjenama organizacije za 2011., u vodama EU-a 63 posto zaliha ribe previše je izlovljeno. Na Mediteranu je previše izlovljeno 82 posto zaliha ribe.

BRUXELLES - Europska komisija izrazila je zadovoljstvo potezom španjolskih vlasti kojima se problematične banke prisiljava da uspostave novi, 30 milijardi eura vrijedan mehanizam zaštite od problematičnih kredita i da očiste svoje bilance od rizične imovine. "Pozdravljam mjere koje su u petak najavile španjolske vlasti sa ciljem daljnje reforme bankovnog sektora", rekao je europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn. "Brza i duboka reforma bankovnog sektora kamen je temeljac španjolskog odgovora na krizu i njezine ukupne reformske strategije". Rehn napominje da su nove mjere ključna dopuna nastojanja Madrida da konsolidira proračun i provede strukturne reforme čiji je cilj polaganje temelja za održivi rast i za otvaranje novih radnih mjesta. Vlada premijera Mariana Rajoya povukla je dramatičan potez u petak, dva dana nakon što je nacionalizirala četvrtu po veličini španjolsku banku Bankia, kako bi sanirala njezinu bilancu. Bankama je već rečeno da rezerviraju 53,8 milijardi eura na ime zaštite od neočekivanih gubitaka vezanih za kredite za nekretnine.

BERLIN - Njemački energodistributer RWE objavio je da bi se mogao povući iz problemima opterećenog projekta gradnje plinovoda Nabucco, koji bi trebao smanjiti europsku ovisnost o ruskom plinu. "Proučavamo projekt kako bismo utvrdili poštuju li se i dalje naši komercijalni i strateški ciljevi", kazala je za AFP glasnogovornica njemačkog poduzeća. U drugoj polovini travnja mađarska naftna i plinska grupa MOL objavila je da želi prodati svoj udio u projektu i da će ga prestati financirati zbog ozbiljnih dvojbi u vezi s upravljanjem i strukturom, te s nabavom plina. MOL, austrijska plinska i naftna grupa OMV, bugarski Bulgargaz, rumunjski Transgaz, turski BOTAS i njemački RWE potpisali su sporazum o suradnji na tom projektu u listopadu 2002. Plinovod bi trebao transportirati 31 milijardu prostornih metara plina godišnje od Kapijskog mora do Austrije preko Turske, Bugarske, Rumunjske i Mađarske, počevši od druge polovine 2017. Projekt podupire Europska unija. Opterećen je brojnim problemima, uključujući nedostatak mogućih dobavljača.

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna i plinska grupa MOL ispituje mogućnost priključivanja projektu gradnje Jugoistočnog europskog plinovoda (SEEP), koji vodi British Petroleum, objavio je mađarski dnevni list Nepszabadsag. Novine su izvijestile da britanski div zajedno s MOL-ovim operaterom plinovoda FGSZ ispituje kako bi se plin mogao transportirati postojećim plinovodima prema srednjoeuropskim i južnoeuropskim državama. Novine su kao izvor informacije navele glasnogovornika BP-a Tobyja Odonea. MOL nije bio dostupan za komentar. Projekt SEEP uglavnom će koristiti postojeću plinsku infrastrukturu za transport azerbajdžanskog plina preko jugoistočne Europe, uključujući Mađarsku, prema zapadnoj Europi.

VARŠAVA - Poljsko poduzeće za razvoj nekretnina GTC, većinski vlasnik zagrebačkog Avenue Centra, izvijestilo je u ponedjeljak da je prvo tromjesečje zaključilo s dobiti od 6,3 milijuna eura zahvaljujući stabilizaciji tržišta nekretnina u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Prethodna tri tromjesečja GTC je poslovao s gubitkom. U cijeloj prošloj godini zabilježio je gubitak od 270 milijuna eura. Otprilike polovina poslovanja GTC-a, čije su dionice izlistane na Varšavskoj burzi, otpada na Bugarsku, Rumunjsku, Hrvatsku i Mađarsku, a ostatak na Poljsku. U Hrvatskoj poduzeće je vlasnik 70-postotnog udjela u Avenue Centru u Zagrebu, a gradi i Avenue Park koji bi trebao biti otvoren iduće godine. Grupa je potvrdila da planiranim izdanjem prava prikupiti približno 100 milijuna eura, uz 180 milijuna eura koje bi trebala pribaviti prodajom imovine i oko 80 milijuna eura putem novih zajmova za projekte.

SEUL - Južnokorejski brodograditelj Daewoo Shipbuilding izvijestio je da je počeo s gradnjom najvećeg kontejnerskog broda u svijetu na čijoj bi se palubi mogla smjestiti četiri nogometna igrališta. U Daewoo Shipbuilding and Marine Engineeringu navode da će 400 metara (1.320 stopa) dugi brod prevoziti do 18 tisuća jedinica TEU. Danski naručitelj AP Moeller-Maersk trebao bi dobiti brod u drugoj polovici 2013. Brod je prvi od 20 sličnih kontejnerskih brodova koje će Daewoo, jedan od tri južnokorejska najveća brodograditelja, graditi do 2015. u sklopu 3,6 milijardi dolara vrijedne narudžbe za dansku kompaniju.

ZAGREB/BRUXELLES - Godine 2010. londonski Heathrow bio je najprometnija zračna luka Europske unije sa 66 milijuna putnika, što je pad za 0,2 posto u odnosu na 2009., najveće povećanje broja putnika zabilježio je kopenhaški Kastrup a najveće smanjenje zračna luka u Dublinu, priopćila je Europska komisija. Brojke su dio izvješća Eurostata, statističkog ureda Europske unije, o zračnom prometu u EU-u 2010. Devet od trideset najprometnijih zračnih luka u EU-u zabilježilo je smanjivanje broja putnika. Najveći pad od deset posto ima Dublin, a nakon njega londonski Stansted (sedam posto). Heathrow je primio najviše putnika izvan EU-a, Schiphol najviše putnika iz EU-a a Barajas najviše nacionalnih putnika. Kada se radi o ukupnom zračnom putničkom prometu u EU-u 2010., gotovo 777 milijuna putnika prevezeno je zrakom. U nacionalnu statistiku ušle su i Hrvatska, Island, Norveška, Švicarska, Makedonija i Turska. U Hrvatskoj je promet iznosio 4,7 milijuna putnika. U EU je zabilježen rast od 3,4 posto, u Hrvatskoj 7,9 posto.

LONDON - Cijene barela sirove nafte oštro su pale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, pritisnute političkom neizvjesnošću u Grčkoj i zabrinutošću za kineski rast, koje sugeriraju da potražnja u svijetu slabi. Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 1,83 dolara i njime se trgovalo po 110,43 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je 2,15 dolara, na 93,98 dolara, što je njezina najniža razina od 19. prosinca. Grčki ljevičarski čelnik odbio je u ponedjeljak poziv predsjednika da sudjeluje u zadnjoj rundi pregovora o koaliciji koja bi sastavila novu grčku vladu, što je gurnulo Atenu prema novim izborima. Ta se informacija nadovezala na ionako izraženu zabrinutost za svjetski gospodarski rast, koju su potpirili slabi prošlotjedni podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji.

TOKYO - Na azijskim se burzama jutros trguje nesigurno, pa su nakon vijesti o novom popuštanju monetarne politike u Kini cijene dionica porasle, no kasnije su zbog zabrinutosti u vezi europske dužničke krize izgubile početne dobitke. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,2 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju te Hong Kongu. Južnokorejski Kospi indeks bio je u minusu oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak. Ulagače je oraspoložila središnja kineska banka smanjenjem stope obvezne rezerve banaka za pola postotnog boda, na 20 posto, što će osloboditi oko 60 milijardi dolara za kreditiranje kompanija i građana. Međutim, entuzijazam ulagača nije dugo potrajao, pa su nakon početnog rasta cijena dionica izgubile gotovo sve dobitke.

NEW YORK - Na Wall Streetu se i ovoga tjedna, nakon dva tjedna pada cijena dionica, očekuje nestabilno trgovanje zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i dužničke krize u eurozoni, a ulagače je u petak šokirao i golemi gubitak JPMorgan Chasea. Dow Jones indeks prošloga je tjedna pao 1,7 posto, na 12.820 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1,1 posto, na 1.353 boda, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 2.933 boda. To je bio drugi tjedan zaredom kako cijene dionica padaju. Ulagače je dodatno uzdrmalo priznanje JPMorgan Chasea da je izgubio 2 milijarde dolara u trgovanju derivatima zbog pogrešne strategije osiguranja ulaganja. Cijena dionice JPMorgana potonula je u petak više od 9 posto, pri čemu je tržišna vrijednost najveće američke banke po aktivi pala za 15 milijardi dolara. Zbog golemog gubitka, agencija Fitch smanjila je u petak rejting JPMorgana za jedan stupanj, dok je Standard & Poor'sova prognoza rejtinga banke sada negativna.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙