FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

JERUZALEM

Stranka centra Kadima potpisala je koalicijski sporazum s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i treba ući u vladu, javio je izraelski javni radio, dodajući da je tim dogovorom otpala mogućnost prijevremenih izbora. Ovaj neočekivani sporazum zaključen je pošto je Knesset već u prvom čitanju prihvatio nacrt zakona o raspuštanju donjeg doma, iako se spremao da o njemu glasuje nakon drugog i trećeg čitanja. Tako taj nacrt postaje ništetan. Na temelju tog sporazuma o nacionalnom jedinstvu predsjednik Kadime Shaul Mofaz postaje potpredsjednik vlade i ministar bez portfelja u novoj vladi koja se formira, dodaje radio. Potankosti tog sporazuma još se moraju uglaviti. Netanyahu i Mofaz dogovorili su se da će novi tekst do ljeta zamijeniti zakon koji ortodoksnim Židovima omogućuje da budu izuzeti iz vojne službe.

WASHINGTON

Sjedinjene Države i Kina imaju napredne mogućnosti za vođenje cyber rata i moraju raditi na tome da izbjegnu krive procjene koje bi mogle voditi u sukob, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Leon Panetta nakon susreta s kineskim ministrom obrane. Panetta je stojeći pored ministra obrane Liang Guangliea branio premještanje američke strateške vojne usredotočenosti na Aziju rekavši kako je cilj pomoći prijateljima da razviju sposobnost suprotstavljanja zajedničkim izazovima s kojima se suoče te da Washington želi iste takve veze s Pekingom. "Sjedinjene Države i Kina su sile na Pacifiku i naš cilj je uspostava konstruktivnih odnosa za budućnost", rekao je Panetta. "Bitno je za naše dvije zemlje da učinkovito komuniciraja o nizu vrlo izazovnih pitanja".

PEKING

Kineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng izjavio je u utorak za agenciju France Presse da još čeka putovnicu za sebe i obitelj kako bi mogao otputovati iz Kine, a prijatelji i američki diplomati još ga ne smiju posjetiti u bolnici. Slijepi odvjetnik koji je primljen u bolnicu zbog ozljede koju je zadobio bježeći iz kućnog pritvora i zbog gastritisa koji je dobio dok je bio u zatvoru, dodao je da njegova supruga ne smije izaći iz bolnice, gdje je i njihovo dvoje djece. Chenov boravak koncem travnja u američkom veleposlanstvu u kineskoj prijestolnici izazvao je prošlog tjedna diplomatsku krizu između Pekinga i Washingtona. Disident je u telefonskom razgovoru za AFP iz bolničke postelje rekao da su ga u ponedjeljak posjetili kineski čelnici koji su mu obećali da će poduzeti mjere kako bi mogao izaći iz Kine.

ASTANA

Petnaest osoba, državljana Kirgistana, izgubilo je život u prometnoj nesreći u Kazahstanu, priopćilo je u utorak kazahstansko ministarstvo za izvanredna stanja. U noći na utorak sudarili su se kamion marke Kamaz i monovolumen Ssangyong s kirgiskim putnicima, u pokrajini Karagandi, u središtu Kazahstana, pri čemu su poginuli vozač i četrnaest putnika monovolumena. Vozač kamiona i dvoje putnika monovolumena ozlijeđeni su i primljeni su u bolnicu. Riječ je o najtežoj prometnoj nesreći zadnjih godina u toj bivšoj sovjetskoj republici u srednjoj Aziji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙