FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na europskim burzama zbog rasta španjolskih obvezničkih prinosa

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, jer su ulagači na oprezu uoči aukcije španjolskih državnih obveznica u četvrtak.

Londonski FTSE indeks trenutno je u minusu 0,54 posto na 5.679 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto na 6.609 bodova, a pariški CAC 0,69 posto i iznosio 3.211 bodova.

Po dobitcima se ističe rudarski sektor. On se oporavlja od ranijih gubitaka, izazvanih podacima o padu raspoloženja američkih potrošača i slabijim od očekivanja podacima o kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP).

Od pojedinačnih dobitnica, ističe se dionica International Powera, čija je cijena poskočila 3,2 posto nakon što je francuski GDF Suez pristao kupiti 30 posto udjela u tom britanskom proizvođaču energije, i to za 6,8 milijardi funti (10,8 milijarde dolara). Cijena dionica GDF Sueza skočila je za 2 posto.

Nizozemska telekomunikacijska kompanija KPN također je ostvarila dobitak, za 2 posto, nakon što je najavila da će preispitati strateške opcije vezane za belgijsko poslovanje s mobilnim telefonima BASE, a da još nije odlučila hoće li prodati to poslovanje.

Pod većim pritiskom prodaja dionica, međutim, u ponedjeljak se našao madridski burzovni indeks Ibex i to nakon što su prinosi na španjolske 10-godišnje državne obveznice preskočili 6 posto po prvi put u ovoj godini. Investitori su na oprezu pred novu aukciju obveznica te zemlje, zakazanu za četvrtak.

Rast cijena dionica podupire i dobar početak sezone objava financijskih izvješća američkih kompanija, s boljim od očekivanja rezultatima Alcoe i JPMorgana.

"Američki gospodarski rast je na boljim osnovama nego prošle godine, strah od opće recesije je smanjen, gospodarstva u nastajanju sada ublažavaju monetarne politike, a ne da ih pooštravaju, dok je Europa razvila alat za funkcioniranje tržišta državnih obveznica i likvidnosti banaka", rekao je Andrew Bell, izvršni direktor tvrtke Witan.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se danas 1,74 posto na 9.470 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙