FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici hrvatske Vlade i francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisali su danas Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, kojim je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom. Ugovor je potpisan u nazočnosti hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je istaknuo da nikada nije kasno za takve velike i važne projekte, pogotovo jer Hrvatska zaostaje na području izgradnje strateški važne infrastrukture. Ugovorom o koncesiji omogućena je dogradnja zagrebačkog aerodroma kojom će, bez kune iz državnog proračuna, Zračna luka Zagreb postati regionalnim, pa i europskim zračnim centrom, a planira se povećanje broja putnika na pet milijuna godišnje, rekao je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić. Ukupni koncesijski prihod kroz 30 godina iznosit će 1,94 milijarde eura, odnosno po današnjoj vrijednosti 540 milijuna eura, dok će ulaganja u prvoj fazi izgradnje terminala iznositi 236 milijuna eura. Glavni izvršni direktor ZAIC-a Cristophe Petit najavio je da bi preuzimanje sadašnjeg terminala i gradnja novog terminala mogli početi za šest do devet mjeseci, a novi terminal trebao bi biti izgrađen u roku tri godine.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici prihvatio prijedlog da se stopa obvezne pričuve banaka smanji s 15 posto na 13,5 posto te da se iz osnovice za obračun isključe sredstva primljena od pet multilateralnih razvojnih banaka, čime se, kao što je već najavljeno, bankama oslobađa oko 4,1 milijardu kuna u kunskom i nešto više od 110 milijuna eura u deviznom dijelu pričuve. Odluka će biti primijenjena kod sljedećeg obračuna obvezne pričuve koji slijedi 9. svibnja, priopćeno je danas iz HNB-a. Odluka je donijeta pod pretpostavkom da će poslovne banke oslobođenih oko 4 milijarde kuna s još toliko sredstava iz drugih svojih izvora, u suradnji sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, usmjeriti u poticanje gospodarskog oporavka, napose programa koji pridonose poboljšanju platne bilance zemlje, uz prihvatljivije uvjete kreditiranja od dosad nuđenih na tržištu. Radi se o najnovijem u nizu pokušaja središnje banke tijekom nekoliko posljednjih godina da mjerama iz svoje nadležnosti potakne gospodarski oporavak, ističu iz HNB-a. Napominju kako bi se određeni učinci u ovom slučaju mogli očekivati već potkraj ove godine, a osobito u sljedećoj. No, kao što je istaknuto i u današnjoj raspravi članova Savjeta HNB-a, da bi do njih došlo, i to bez neželjenih posljedica za stabilnost cijena i tečaja, neophodan je maksimalni angažman i svih ostalih čimbenika u realizaciji ovog programa, a uz to i odgovarajuće mjere ukupne ekonomske politike, naglašavaju iz HNB-a.

ZAGREB - Prvi Međunarodni sajam investicija i komercijalnih nekretnina REXPO Zagreb 2012 održat će se 19. i 20. travnja, a okupit će više od 700 sudionika iz Hrvatske, regije i svijeta, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare voditeljica projekta sajma REXPO Sanda Marušić. Na sajmu će biti i predstavnici francuske tvrtke Bouygues, koja je uključena u konzorcij Zagreb Airport International Company (ZAIC), a s kojim je danas hrvatska Vlada potpisala ugovor o 30-godišnjoj koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb. Predstavnik tvrtke Bouyuges Jacques Follain te glavni izvršni direktor ZAIC-a Cristophe Petit, koji su na konferenciju za novinare o sajmu REXPO stigli nakon potpisivanja ugovora s Vladom, najavili su da će na sajmu predstaviti projekt Zračne luke Zagreb u što će, kako su kazali, maksimalno uključiti hrvatske izvođače-građevinske tvrtke, arhitekte te druge partnere s kojima su već potpisali ili će tek potpisati ugovore. Na sajmu REXPO predstavit će se i brojni drugi investicijski projekti koji su u tijeku ili će početi u Hrvatskoj i jadranskoj regiji, a sve s ciljem, kako je kazala Marušić, pokretanja in

SPLIT - Radnici Jadrankamena spriječili su danas stečajnog upravitelja Ivu Bučana da uđe u upravnu zgradu te tvrtke u Pučišćima na otoku Braču te na radilište. Bučan je, pošto ga je krajem ožujka splitski Trgovački sud imenovao za stečajnog upravitelja Jadrankamena, danas prvi put došao u Pučišća s namjerom da uđe u upravnu zgradu, ali su ga, kako se doznaje od predsjednika Nezavisnog sindikata u toj tvrtki Tončija Drpića, radnici u tome spriječili tako što su iz vrata izvadili bravu i kvaku. Trgovački sud u Splitu, otvarajući stečajni postupak nad Jadrankamenom, najavio je da će se ispitno ročište u tom postupku održati 14. lipnja, a izvještajno ročište 20. lipnja. Drpić je izvijestio kako je danas Visokome trgovačkom sudu u Zagrebu poslao žalbu kojom se osporava stečajni postupak nad Jadrankamenom.

ZAGREB - Na hrvatskom Jadranu i u gradu Zagrebu u prve tri mjeseca ove godine boravilo je gotovo 369 tisuća turista, što je 7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a još veći porast od 9 posto ostvaren je s 975,5 tisuća noćenja, prvi su podaci sustava turističkih zajednica dostavljeni iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Većinu tromjesečnih dolazaka i noćenja na Jadranu i u Zagrebu ostvarili su strani turisti kojih je došlo 16 posto više nego lani ili 228,2 tisuće, i čijih je 616 tisuća noćenja porast od čak 18 posto. Domaćih je turista i njihovih noćenja s druge strane u prva tri mjeseca ove godine bilo po 5 posto manje odnosno došlo ih je 140,7 tisuća ostvarivši 359,5 tisuća noćenja. Sve su jadranske županije u prva tri mjeseca ove godine zabilježile poraste dolazaka i noćenja.

RIJEKA - Direktor Dina Petrokemije, članice Dioki Grupe, Milan Cvetrežnik danas je podnio neopozivu ostavku, a Nadzorni odbor ju je većinom glasova prihvatio. Cvetrežnik je za Hinu izjavio da smatra da je to najbolje rješenje u sklopu procesa preustroja Diokija te da će ostati raditi u Dioki Grupi. Na upit koji su razlozi njegove ostavke, Cvetrežnik je rekao da to ne želi komentirati. Cvetrežnik je naveo da je Nadzorni odbor za predsjednika Uprave Dina Petrokemije izabrao Sanju Lovrić Kontuš, a za člana Uprave Petra Popovića, dosadašnje pomoćnike direktora.

ZAGREB - Dioničkom indeksu Zagrebačke burze Crobexu treći dan zaredom pada vrijednost, danas za 0,45 posto, na 1.822,72 boda, dok je specijalizirani indeks Crobex10 povećan za 0,18 posto, na 995,08 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 16,9 milijuna kuna, a još 5 milijuna kuna ostvareno je blok prometom dužničkih vrijednosnih papira. Samo su dvije dionice imale milijunske promete. Promet od 5,7 milijuna kuna ostvarila je dionica Petrokemije, čija je cijena pala za 7,74 posto, na 294,30 kuna. Dionica HT-a imala je promet od 2,4 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,24 posto, na 217,37 kuna. Dionicom IGH je uz 7,70 postotni porast cijene, na 796,97 kuna, ostvareno 958,7 tisuća kuna prometa.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙