FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački holding u akciji legalizacije priključaka na vodu i odvodnju

Autor: mbuj
ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina) - Zagrebački holding od danas pokreće službenu akciju kako bi svi oni koji imaju nelegalni priključak na vodu i odvodnju taj priključak legalizirali, izjavio je novinarima voditelj za to osnovanog holdingova tima Pero Kovačević te poručio svima nelegalnima da se jave i legaliziraju priključak.

"Istovremeno s provođenjem akcije provodimo i cjelokupno snimanje terena u Zagrebu, tako da niti jedan nelegalni priključak na vodu i odvodnju neće biti neotkriven", istaknuo je Kovačević u izjavi novinarima koje je poveo u obilazak dviju lokacija nelegalnih priključaka - stambenih zgrada i kućanstava.

"Krećemo s postupkom legalizacije, da nema više jednakijih među jednakima, da svi građani imaju iste obveze i dužnosti", rekao je Kovačević. Poručio je svima koji su izvan sustava da moraju ući u sustav jer će inače imati problema s pravnom državom.

Rekao je da je u DORH-u popis od oko 3.000 nelegalnih priključaka te da još ima oko tisuću koje su sami utvrdili. Tih 3.000 na DORH-u su pod sumnjom da su spojeni na sustav vodoopskrbe i odvodnje mimo zakona i akata, nemaju potpisan ugovor o priključku, a inače su uvedeni u knjige Vodoopskrbe i odvodnje i uredne su platiše. Procjenjuje se da je u Zagrebu oko 15.000 nelegalno spojenih na sustav vodoopskrbe i odvodnje i ne plaćaju.

Kovačević je rekao da će svi oni za koje su dosad utvrdili da su nelegalno priključeni na vodu i odvodnju dobiti pozive da se jave i legaliziraju svoj nelegalni status, a za one koji nastoje izbjegavati legalizaciju primijenit će, kako je rekao, "veliki broj pravnih mjera i sredstava kojim će ih prisiliti da legaliziraju status".

Napomenuo je da oni mogu svaki tjedan biti prekršajno kažnjeni za nelegalni priključak a kazna se primjerice za pravne osobe kreće od 2.000 do 10.000 kuna. Ako će plaćati tu kaznu svaki tjedan na kraju će taj iznos biti viši nego priključak vode za kućanstvo, koji je sada oko 10.000 kuna, koliko košta i priključak na odvodnju, rekao je.

Kovačević i njegovi suradnici novinare su poveli u obilazak Hermanove ulice u Savskom gaju su prve tri zgrade legalno priključene na vodu, a nakon toga je napravljen "divlji cjevovod" pa stanari četvrte zgrade uopće ne plaćaju potrošnju vode.

Kovačević je ustvrdio kako za tu situaciju nisu krivi stanari nego investitor jer je napravio "divlji cjevovod" te prodao stanove bez da je dobio uporabnu dozvolu. Novinari su obišli i naselje Kozari gdje je dio građana koji su nelegalno priključeni i ne plaćaju.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙