FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilno oko 120 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 12. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim naftnim tržištima, podržane slabijim tečajem dolarom i nadama u brži globalni gospodarski rast.

Cijena Brent Blend barela nafte na londonskom tržištu ostala je gotovo nepromijenjena, na 120,28 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 30 centi višoj cijeni, odnosno po 103 dolara.

Tečaj dolara pao je danas prema košarici najvažnijih međunarodnih valuta 0,2 posto, uslijed očekivanja da će doći do ublažavanja monetarne politike u SAD-u nakon razočaravajućih podataka s američkog tržišta rada u prošlome tjednu. Nade u snažan rast svjetskog gospodarstva također podržavaju cijene.

"Gospodarski rast u Kini, kao i geopolitički rizici u vezi Irana i Sirije podupiru cijene nafte", rekao je Christopher Bellew iz londonskog Jefferies Bachea.

Tržište nafte sada se čini opskrbljeno, na Bliskom istoku proizvodnja se povećava, dok je potražnja za gorivima u razvijenim i gospodarstvima u razvoju ispod očekivane.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koja savjetuje o energetskoj politici 28 industrijaliziranih zemalja, u svom je mjesečnom izvješću objavila da bi cijene na tržištu nafte mogle okrenuti smjer nakon više od dvije godine napete opskrbe, jer zalihe nafte u svijetu sada rastu. "Ciklus koji traje od 2009. sada je prekinut", navodi se u izvješću IEA.

Analitičari i trgovci kažu međutim da cijene nafte na sadašnjim razinama podupire strah od prekida opskrbe budući bi napetosti između Irana i Zapada mogle prijeći u sukob. Ulagači čekaju rezultat razgovora ovoga vikenda između Irana i zapadnih svjetskih sila, nakon što je Teheran izvijestio da će predstaviti nove prijedloge koji bi mogli pomoći u rješavanju spora oko njegovih nuklearnih planova. Sjedinjene Države i njegovi saveznici tvrde da Iran želi napraviti atomsku bombu, što Iran niječe.

IEA je objavila da Iran proizvodi manje nafte zbog embarga kojeg su mu nametnule Sjedinjene Države i Europska unija nego u prošloj godini. No istodobno dodaje da su tržišta nafte dobro opskrbljena i da bi svjetske zalihe nafte u prvom tromjesečju ove godine mogu biti više čak za jedan milijun barela dnevno.

U ožujku je Saudijska Arabija proizvodila oko 10 milijuna barela dnevno, jedan milijun barela dnevno više nego prije godinu dana, priopćila je IEA. Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi potvrdio je novinarima u četvrtak da je njegova zemlja povećala u travnju razinu proizvodnje.

U međuvremenu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 117,8 dolara, što znači da je bila 1,58 dolara niža nego u utorak.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙