FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 22. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

NEW YORK (UN) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zatražio je u subotu od sirijske vlade da brzo osigura uvjete potrebne za raspoređivanje misije s 300 promatrača, sukladno rezoluciji 2043 Vijeća sigurnosti. "Raspoređivanje će biti izvedeno čim za to budu ispunjeni uvjeti i ovisit će o razvoju događaja na terenu, među kojima je konsolidacija primirja", prema priopćenju UN-a. Ban u priopćenju naglašava potrebu da sirijska vlada okonča nasilje i kršenja ljudskih prava i posebice da povuče teško oružje iz sirijskih gradova. Glavni tajnik se nada i "brzom dogovoru s Damaskom o načinima zračnog prijevoza promatrača i punoj suradnji svih, kako bi misija mogla ispuniti svoj mandat". U priopćenju UN-a se zaključuje da su "izazovi na terenu teški, da je izgubljeno previše života te da očita kršenja temeljnih prava sirijskog naroda moraju odmah prestati". Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju o slanju 300 nenaoružanih promatrača u Siriji, ali glavni tajnik treba dati zeleno svjetlo za njihovo raspoređivanje.

WASHINGTON - Europa se u subotu našla pod pritiskom drugih svjetskih sila kako bi učinila više na rješavanju dužničke krize, koja još uvijek prijeti potkopavanjem krhkog globalnog oporavka. Dan nakon što su vodeća svjetska gospodarstava dogovorila više novca za Međunarodni monetarni fond (MMF), kako bi on djelotvornije pomogao u obuzdavanju europske dužničke krize, upravno tijelo Fonda - Međunarodni monetarni i financijski odbor (IMFC) - zaključio je da eurozona sada treba staviti svoje dugove pod kontrolu, osigurati stabilnost svog bankovnog sustava i provesti "odlučne strukturne reforme". Odbor je u svojoj izjavi nakon sastanka rekao da razvijena gospodarstva općenito trebaju stegnuti svoje proračune, iako ne pretjerano. Predsjedavajući vijeća, singapurski ministar financija Tharman Shanmugaratnam, rekao je kako je ključno vratiti se "normalnom" gospodarskom rastu u dvije do tri godine u razvijenom svijetu, inače fiskalna održivost ne bi bila moguća. Na konferenciji za novinare rekao je da se vodila rasprava "o stvarnom terenu političkog djelovanja, o fiskalnim i strukturnim reformama, ne samo u Europi iako je ona očito važno žarište naše pažnje, već i u Sjedinjenim Državama kao i općenito među svim igračima u međunarodnoj ekonomiji".

NEW YORK - U pregovorima grčkih i turskih Ciprana o ujedinjenju otoka nije ostvareno dovoljno napretka kako bi Ujedinjeni narodi sazvali međunarodnu konferenciju o tom pitanju, ocijenio je u subotu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Prema priopćenju UN-a, Ban je telefonom razgovarao s predsjednikom ciparskih Grka Demetrisom Christofiasom i čelnikom turskog sjevernog Cipra Dervišem Erogluom. Informirao ih je da drži kako nema dovoljno napretka na glavnim točkama pregovora o ujedinjenju otoka da bi se sazvala međunarodna konferencija. Pozvao je dvije strane da poduzmu "smjele i odlučne mjere" radi napretka pregovora i informirao ih da će Alexander Downer, posebni izaslanik UN-ova glavnog tajnika za Cipar, sljedećeg tjedna doputovati na otok kako bi s njima razgovarao. Nakon posljednjih međuciparskih pregovora pod okriljem UN-a u New Yorku krajem siječnja, Ban je rekao da će sazvati međunarodnu konferenciju krajem travnja ili početkom svibnja ako ostvare napredak u predmetu. Pregovori su zastali i sve su manji izgledi da će biti zaključeni do 1. lipnja 2012. kada Republika Cipar preuzima predsjedništvo EU-a.

AMSTERDAM/ZAGREB - Najmanje 125 osoba je ozlijeđeno, od kojih 56 ozbiljno, u frontalnom sudara dva vlaka u Amsterdamu u subotu navečer, izvijestio je nizozemski međunarodni radio RNW. Policijski izvori kažu da je 13 putnika u vrlo teškom stanju, a 43 su teško ozlijeđena. Glasnogovornik nizozemskih željeznica (NS) kazao je da su mnogi putnici zadobili lomove kostiju i teške modrice. Putnici s lakšim ozljedama prebačeni su u bolnice ili im je na mjestu nesreće pomoglo osoblje hitne pomoći. "Pretpostavljamo da je u trenutku sudara mnogo ljudi bacano okolo po vlaku, u zidove, sjedala i druge ljude", rekao je glasnogovornik policije Ed Kraszewski za lokalnu TV postaju AT5, dodajući da neke od žrtava imaju lomove kostiju i ozljede vrata. Ozlijeđeni putnici nalazili su se u brzom vlaku koji je prometovao iz Den Heldera u Amsterdam i u lokalnom vlaku koji je upravo napustio glavni kolodvor Amsterdam Central za Uitgeest. Dva vlaka sudarila su oko 18:30 sati po lokalnom vremenu, između postaja Sloterdijk i Amsterdam Central, a uzroci sudara nisu poznati.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙