FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 25. ožujka 2012. (Hina) - Pregled zanimljvosti iz svijeta:

LJUBLJANA - Bill Clinton, Angela Merkel i Vladimir Putin samo su najslavnije među osobama koje su dobili umjetničke uskrsne pisanice majstora Franca Groma iz Vrhnike blizu Ljubljane, ilustrirane posebnom "rupičastom" tehnikom. Gromove pisanice koje izrađuje iz kokošjih, guščjih i puranovih jaja, čiji sadržaj prvo isprazni, a onda ljusku ornamentira slikama karanfila, čipke i drugim tradicionalnim etnografskim motivima poznate su daleko izvan Slovenije. Doduše, ne toliko da bi se mogle usporediti sa slavnim Fabergeovim jajima optočenima draguljima, što su ih naručivali ruski carevi iz obitelji Romanov, ali dovoljno poznate da je jednu nedavno naručio japanski car. Akihitov dvor naručio je "pisanicu iz Vrhnike", nazivom pod kojim su Gromova djela 1995. patentirana, nakon jedne izložbe uskrsnih jaja u Tokiju. "Do sada sam napravio oko 700 primjeraka, svaki predstavlja unikat i označen je brojem", rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA Franc Grom koji je sa svojim djelima već nastupao u obrtničkim muzejima i na izložbama pučke tradicionalne umjetnosti u Parizu Londonu, Beču i Los Angelesu. Njegova djela povremeno naručuje državni protokol. Posebno ukrašenu pisanicu za Angelu Merkel Grom je napravio povodom 50. obljetnice Europske unije. Likove na jaja "crta" posebnom tehnikom, bušenjem sićušnih rupica posebnim alatom što ga je sam projektirao po uzoru na kamenoklesarski. Što je više rupica, Gromova pisanica je vrednija.

SEUL - Oko 2500 bračnih parova iz cijeloga svijeta izmijenilo je u subotu bračne zavjete na stadionu u Gapyeongu, od Seula udaljenom 75 km, a vjenčao ih je utemeljitelj južnokorejske Crkve Ujedinjenja, Sun Myung Moon. Moon (92) i njegova supruga "svetom su vodom poškropili" skupinu po skupinu mladenaca koji su izlazili na poseban podij. "Čitavo ovo iskustvo bilo je osobito, čarobno. Uistinu smo presretni", rekao je Chouchane Saemie, mladoženja iz Velike Britanije. Glasnogovornik crkve rekao je kako je uz vjenčanje 2500 parova iz 50 zemalja svijeta u Gapyeongu, putem interneta u brak ušlo još 2700 parova. Na stadionu je, uz mladence, bilo prisutno oko 15.000 prijatelja, članova obitelji, rodbine i poznanika. "Svrha ovakvoga masovnog vjenčanja je pokazati svijetu da se mogu pomaknuti granice, kada je riječ o vjerama, državljanstvu ili etničkoj pripadnosti", rekao je jedan od svećenika Seuk Joon-ho. "Naš je cilj učiniti svijet mirnim mjestom, ujedinjujući ovdje parove, odnosno stvarajući nove obitelji", kazao je. Sve su mladenke bile u bijelim haljinama, a mladoženje u smokinzima. Moon je ovu crkvu osnovao 1954. godine, a danas ima između pet i sedam milijuna vjernika diljem svijeta. Masovna vjenčanja uvedena su u crkvenu praksu 60-ih godina.

ZAGREB/ŽENEVA - Švicarska draguljarnica Sawish izradila je prvi u potpunosti dijamantni prsten, čija se vrijednost procjenjuje na 70 milijuna dolara, odnosno 400 milijuna kuna, objavio je internetski portal Styleite, specijaliziran za novosti iz modne industrije. Švicarskim draguljarima trebalo je godinu dana rada da izrade taj 150-karatni prsten. Uz tradicionalne tehnike rezanja i poliranja dijamanata, za dubljenje ovog dragog kamena morali su se korstiti i laserom. Prsten će uskoro na tržište, njegov dizajn već je zaštićen autorskim pravom, a očekuje se da će biti prodan za minimalno 70 milijuna dolara.

BOSTON - Jedna je mačka iz Bostona dokazala da ima istine u teoriji o njihovih devet života, preživjevši pad s 19 . kata, javlja američka televizija MSNBC. Jednogodišnja gluha mačka, koju je njezina vlasnica Brittney Kirk udomila, pala je 19. kata njihova nebodera nakon što je ona ostavila otvoren prozor kako bi provjetrila stan. Mačka ne samo da je čudesno preživjela pad, nego je i prošla bez ikakvih ozbiljnijih ozljeda. Sletjela je na malu hrpu suhe trave i komposta okružen betonom. Mike Brammer, pomoćnik ravnatelja bostonske Lige za spašavanje životinja, kaže da to nije slučajno. Uz malo sreće, mačka je točno naciljala gdje će sletjeti. Kada padaju s velikih visine, mačke oponašaju "tehniku vjeverica" i širom rašire prednje i stražnje noge poput padobrana. Koliko god to čudno zvučalo, kaže Brammer, mačke koje padaju s većih visina zapravo imaju bolje izglede za preživljavanje jer se imaju vremena orijentirati i namjestiti u spomenutu poziciju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙