FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Američka pjevačica Whitney Houston koja je u veljači pronađena mrtva u kadi hotelske sobe u Los Angelesu, umrla je od posljedica utapanja, a smrti je pridonio i kokain, priopćili su u četvrtak službeni izvori u Los Angelesu. Službenim priopćenjem okončane su višetjedne špekulacije o uzrocima njezine smrti. Konzumacija kokaina kao i srčani problemi doprinijeli su smrti 48-ogodišnje dive, a u službenom priopćenju kaže se također da je njezina smrt bila "posljedica slučajnosti". U krvi Whitney Houston pronađeni su tragovi i drugih lijekova i droge, između ostalih Xanaxa i marihuane, ali oni nisu imali utjecaja na sam događaj, dodali su isti izvori. Whitney Houston pronađena je mrtva 11. veljače u sobi hotela na Beverly Hillsu.

BUDIMPEŠTA - Prošle je godine oko 70.000 ljudi koji su trebali stomatološke usluge došlo u Mađarsku iz zapadne Europe i ostavilo oko 70 milijarda forinti (240 milijuna eura), piše u četvrtak list Napi Gazdasag. Većina turista, koji tretmanom u Mađarskoj prosječno uštede oko 2.500 eura, bila je iz Velike Britanije, Njemačke, Italije i Francuske, piše list. Oko 90 posto stranaca odlučuje se za usluge dentalnih implantata, te stavljanje mostova i navlaka. Između trećine i četvrtine stomatoloških ordinacije u Mađarskoj usmjereno je na strance, čiji se broj prošle godine udvostručio u odnosu na 2010. Taj sektor, ako se doda smještaj, hrana i druge popratne usluge, donosi oko 15 milijarda forinti u mađarski proračun svake godine, rekao je Laszlo Szucs, direktor Ureda za medicinski turizam (OTI). Mađarski stomatolozi mogu tražiti subvencije od države u iznosu od milijardu forinti za promidžbu dentalnog turizma. Cilj vladinog programa najavljenog prošlog travnja je spriječiti strane medijatore da uzmu dio kolača. Kroz posljednjih 10 do 15 godina Mađarska je postala vodeća zemlja na europskom tržištu dentalnog turizma, s udjelom od gotovo 40 posto.

ZAGREB - Na Saturnovu mjesecu Titanu postoje mjesta gdje kiša pada jednom svakih tisuću godina, zaključeno je u novom astronomskom istraživanju. Zemlja i Titan jedini su svjetovi u Sunčevom sustavu, gdje tekućina kiši na čvrstu površinu - iako je na Titanu ta kiša metan, a ne voda. Izračun se temelji na nalazima sondi Cassini i Huygens o kišnim olujama koje su se dogodile 2004. i 2010. Dr. Ralph Lorenz predstavio je pojedinosti o svom radu na Konferenciji mjesečeve i planetarne znanosti (LPSC) u Teksasu, izvijestio je u četvrtak BBC. Titan je fascinantno "isti, ali različit" pandan Zemlje. Vjetar i kiša oblikovali su površinu, stvarajući riječne kanale, jezera, dine i obale. No, tamo su tekući ugljikovodici zauzeli mjesto vode. Na Titanu, gdje je temperatura površine prosječne vrijednosti -179 C, pada kiša metana. "Mogu proći stoljeća između pljuskova, ali kada se oni dese, oni deponiraju nekoliko desetaka centimetara ili čak metara kiše", kazao je za BBC dr. Lorenz s Johns Hopkins Laboratorija za primijenjenu fiziku (JHUAPL) u Marylandu. "To je u skladu s duboko urezanim riječnim kanalima koje vidimo", dodao je. Te su kanale promatrale sonde Cassini i Huygens, koja prošla kroz Titanovu gustu atmosferu 2005.

ZAGREB - Appleov novi iPhone imat će veći i oštriji 4,6-inčni "retina" zaslon a njegovo predstavljanje tržištu predviđeno je u drugom tromjesečju ove godine, izvijestili u četvrtak južnokorejski mediji. Prodaja iPhonea, prvi put predstavljenoga 2007. sa zaslonom osjetljivim na dodir kakav su do danas prihvatili njegovi suparnici, čini oko polovice ukupne prodaje Applea. Apple se odlučio za veći 4,6-inčni zaslon za svoj sljedeći iPhone i počeo ga naručivati kod svojih dobavljača, izvijestio je Maeil Business Newspaper, citirajući neimenovani izvor iz industrije. Applovi glavni dobavljači zaslona Samsung Electronics i LG Display, odbili su komentirati izvješće. Samsung, koji je i najveći izazivač Applea na polju 'smartphone-a', koristi 4,6-inčni OLED zaslon za svoj vodeći 'smartphone' Galaxy S II, predstavljen u travnju prošle godine. Zaslon visoke rezolucije "retina" (mrežnica), koji sadrži nekoliko puta više piksela na istoj površini, koristi se u najnovijem Appleovom iPadu predstavljenom ranije ovoga mjeseca.

ZAGREB - Najtiražniji njemački dnevnik Bild u četvrtak je objavio dijelove romantičnih, ljubavnih pisama koje je najdraži general Adolfa Hitlera Erwin "Pustinjska lisica" Rommel slao svojoj ljubavnici Walburgi Stemmer, s kojom je imao i kćer Gertrud. "Tako se dobro osjećam, draga, tako pun života, tako sretan, a sve zato što je i tebi stalo do mene", piše Rommel u jednom od pisama, kako prenosi Bild. "Vjerojatno ću imati vremena početkom srpnja... Mogao bih doći u Weingarten na osam dana. Nježno te ljubim i pozdravljam, tvoj Erwin koji će te vječno voljeti", poručuje Rommel Walburgi. Iako Bild nacističkog feldmaršala, proslavljenog u brojnim bitkama u Sjevernoj Africi tijekom 2. svjetskog rata, svojim čitateljima prikazuje kao beznadnog romantika koji se kao mladi časnik zaljubio u 18-godišnju prodavačicu povrća i slao jos strasna pisma, stvarnost je bila ponešto drukčija. Ako je veza Rommela i Stemmer doista postojala, jer postoje i oni koji u to sumnjaju, onda budući gospodar Afrike nije bio toliko romantičan koliko prevrtljiv, varajući ženu kojoj je obećao brak, ali je bila daleko, s drugom, koja mu je bila "pri ruci" i kojoj je napravio dijete, da bi se ona u konačnici ubila kad je shvatila da joj se ne namjerava vratiti.

LONDON - Britanski princ William vratio se u domovinu nakon vojnog rasporeda na Falklandskom otočju. Njegov razmještaj na Falklande, kao pilota RAF-a za potragu i spašavanje, uzrokovao je diplomatski sukob s Argentinom koja te otoke smatra svojima. "Slučaj" princa Williama dodatno je podigao tenzije između Britanije i Argentine u vrijeme približavanja tridesete godišnjice Falklandskog rata. Službeni Buenos Aires njegovo je službovanje na spornim otocima nazvao "provokacijom". Ured njegova oca, princa Charlesa, objavio je da se William vratio u Britaniju nakon "potpuno rutinske" rotacije na Falkandima. Sada će na kratak odmor, kao i ostatak njegove posade, prije novih zaduženja. William, vojvoda od Cambridgea, na Falklandima je proveo šest tjedana.

LOS ANGELES - Raskošna kuća u Los Angelesu u kojoj je umro kralj popa Michael Jackson stavljena je na prodaju po cijeni od 23,9 milijuna dolara (13,55 milijuna kuna), javio je internetski portal o "slavnima" TMZ. Kuća sa sedam spavaćih soba i 13 kupaonica, opisana kao "elegantan i sofisticiran dvorac u francuskom stilu", ima i svoju kinu dvoranu, dvoranu za vježbanje i bazen. Nalazi se u četvrti Holmby Hills, zapadno od Los Angelesa. TMZ piše da je za zdanje ozbiljno zainteresirana jedna velika zvijezda. Jackson je kuću unajmio kako bi se u njoj boravio tijekom priprema za veliku povratničku turneju. U njoj je umro 25. lipnja 2009. u 50. godini od prevelike doze anestetika propofola. Kuća je u vlasništvu američkog poduzetnika Huberta Gueza.

WASHINGTON - Američki istraživaći u srpnju će pokrenuti još jednu potragu u pokušaju rješavanja jedne od najvećih zagonetki 20. stoljeća - što se dogodilo Ameliji Earhart u njezinu pokušaju da postane prva žena koja će obletjeti svijet, javljaju agencije. Analitičari su proučavajući stare fotografije otkrili dio njezina zrakoplova Lockheeda Electre i na osnovu toga će krenuti u istraživanje na otoku Nikumaroru, dijelu pacifičke države Kiribati. Istraga će biti privatno financirana, ali je američka administracija pomogla u pribavljanju svih potrebnih dopuštenja kiribatskih vlasti. Amelia Earhart i njezin navigator Fred Noonan nestali su 1937. godine nakon što su na putu oko svijeta s Nove Gvineje poletjeli prema Havajima. Dosad su milijuni dolara potrošeni na ekspedicije i pokušaje pronalaska dokaza o njihovoj sudbini. Sud u Kaliforniji slavnu je pilotkinju, prvu ženu koja je preletjela Atalantik, službeno proglasio mrtvom 1939. godine. Po najčešćoj verziji, Earhart je ostala bez goriva i srušila se u ocean na putu od Nove Gvineje do otoka Howlanda, na koji je planirala sletjeti i natočiti gorivo. Prije dvije godine skupina istraživača pronašla je fragmente kostiju na Nikumaroru, ali analizom nije bilo moguće potvrditi radi li se uopće o ljudskim kostima, a kamoli onima Amelije Earhart. Oceanograf Robert Ballard, koji je pronašao olupine Titanica i Bismarck, snažno zagovara istragu na Kiribatiju. Fotografija na kojoj se navodno vidi dio Electre omogućava da se istraga s područja velikog na desetke tisuća četvornih kilometara suzi na malo područje.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙