FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 19. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada je danas usvojila Okvirni program izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP), procijenjene kapitalne vrijednosti od 14,8 milijardi kuna. Time se planira pokrenuti novi investicijski ciklus koji više ne može biti pretežno oslonjen na proračun i državna sredstva, već mora što je više moguće uključiti privatni kapital, poručio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Radi se o okvirnom programu koji se odnosi na javne građevine na području školstva, odgoja i obrazovanja, zdravstva, znanosti, pravosuđa, kulture, socijalne skrbi, obrane i dr. Iznos od gotovo 15 milijardi kuna je granični iznos za koji smatramo da je moguće dosegnuti, no vjerojatno će se rezultati kretati između 50 i 100 posto od okvirnog programa, procijenio je Čačić. To je uobičajena praksa u EU-u, gdje su neke zemlje čak zakonski propisale da nijedan javni projekt ne može početi bez prethodne analize je li ga isplativije raditi kroz JPP, a Hrvatska će time ispoštovati i Zakon o fiskalnoj odgovornosti jer utrošena sredstva ne idu u javni dug, niti će opterećivati proračun, napomenuo je Čačić. Neki su projekti vrlo jednostavni i mogu početi odmah, a drugi, poput bolnica, puno su zahtjevniji. Za njihovo pokretanje potreban je Vladin „startni pucanj“, a do potpisivanja prvih većih projekata proći će šest mjeseci, nakon čega će svaka dva mjeseca ići novi ciklusi JPP natječaja tijekom iduće tri godine.

ZAGREB - Vlada je danas predsjednicima i članovima Uprava državnih poduzeća ukinula pravo na visoke otpremnine, tzv. „zlatni padobran“, te im umjesto toga omogućila pristojne plaće i isplatu godišnje nagrade u slučaju pozitivnog poslovanja. Dosad su odlukom bivše Vlade plaće menadžmenta u državnim tvrtkama bile izjednačene s najvišim dužnosničkim plaćama, što je populistička odluka, rekao je premijer Zoran Milanović koji je podsjetio da u razvijenim europskim državama menadžeri u državnim tvrtkama imaju bitno veće plaće od političara. Milanović je upozorio da u državnim poduzećima koja djeluju na tržištu čelni ljudi imaju višestruko manje plaće od tržišne konkurencije, što je neodrživo i onemogućava dolazak talenata u takve tvrtke. S druge strane, nekim menadžerima osigurane su velike otpremnine, tzv. zlatni padobrani, što se vidjelo zadnjih mjeseci kada su neki čelnici državnih poduzeća otišli s otpremninama od više stotina tisuća kuna. Taj sustav visokih otpremnina sada se ukida, a menadžeri državnih tvrtki dobit će pristojnu plaću i mogućnost nagrade ako se prema razrađenim kriterijima pokaže da je tvrtka poslovala dobro ili je smanjila gubitak, naglasio je Milanović.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačića naglasila je danas da se prijedlogom Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) osigurava pravo na liječenje svima koji se liječe od neplodnosti, te ocijenila kako je riječ o optimalnom prijedlogu i dobroj osnovi za raspravu u Hrvatskome saboru. Vlada je danas u redovitu proceduru, u dva čitanja, uputila Nacrt prijedloga zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, u kojem se navodi da o odabiru postupka MPO odlučuju bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno. Izvanbračnu zajednicu "čine žena i muškarac koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka". U postupku MPO-a prednost se daje homolognoj oplodnji (korištenju vlastitih spolnih stanica), a heterologna oplodnja (korištenje spolnih stanica darivatelja) koristi se kad nije moguće koristiti vlastite spolne stanice ili kad se MPO provodi zbog sprječavanja prijenosa teške nasljedne bolesti na dijete.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost da se za posao unosa podataka iz popisa stanovništva, kućanstava i stanova, koji je proveo Državni zavod za statistiku prošle godine, putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje angažira do 400 osoba na određeno vrijeme. Očito je da se s obradom podataka kasni i donosimo odluku da se iz proračuna osigura 8,64 milijuna kuna u startu za 400 osoba, a potencijalno još 200 osoba, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji je naglasio kako je važno da Hrvatska što prije sazna podatke iz popisa stanovništva koji su sociološki, gospodarski i politički bitni. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić naglasio je kako će se tom odlukom omogućiti angažiranje građana koji su dugotrajno nezaposleni na Zavodu za zapošljavanje. Vlada je iz Proračunske zalihe Državnom izbornom povjerenstvu odobrila 10,2 milijuna kuna za plaćanje naknada za rad povjerenstvima na provedbi državnog referenduma o pristupanju Hrvatske EU u općinama, gradovima i županijama te Gradu Zagrebu, kao i za podmirenje dijela materijalnih troškova u županijama i Gradu Zagrebu.

ZAGREB - Dok su zastupnici iz redova vladajućih podržali izmjene zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) kojim se ukida obvezno članstvo u toj komori, iz HDZ-a su se usprotivili smatrajući da bi se obvezno članstvo u Komori trebalo zadržati jer se, u protivnom, umanjuje važnost i uloga poljoprivrednika u Hrvatskoj. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ocijenio je da osnivanje Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) 2009. dosad nije rezultiralo željenim učincima pa će se ubuduće organizirati po dobrovoljnom principu. U sastavu HPK, savjetodavna služba je, dodaje, izgubila samostalnost pa se danas predlaže i zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, koja bi postala samostalna, kako bi mogla obavljati poslove iz svog djelokruga - savjetovanje poljoprivrednika. Najavio je i da će komunalni doprinos biti smanjen jer je 0,5 posto tog doprinosa za poticaje bio neprihvatljiv. Petar Čobanković je naglasio da će HDZ biti protiv tih prijedloga naglašavajući kako komorski sustav u Hrvatskoj i ne poznaje dobrovoljnost. "Nije u redu da se jednoj komori ukida obvezno članstvo, a zadržava ostalima - Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Hrvatskoj komori arhitekata", kazao je Čobanković.

OSIJEK - Predsjednik HSP-a Daniel Srb najoštrije je danas osudio odustajanje Hrvatskog sabora od pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, gdje su, kako je rekao, stradale nevine žrtve, što je nedopustivo i s pravnog stajališta prema žrtvama. "Nova saborska većina koristi se kako bi se Hrvatskoj nametnula vlastita ideologija, a odustajanje od pokroviteljstva nad manifestacijom u Bleiburgu nije pitanje odnosa prema drugim političkim opcijama, nego pitanje odnosa prema žrtvama i nevinim stradalim nakon svibnja 1945. kada je završen Drugi svjetski rat", rekao je Srb na konferenciji za novinare. Posebno zabrinjavajući ocijenio je što do sada "za te zločine nitko nije odgovarao niti je u Hrvatskoj o tim zločinima ikada pokretnuta istraga". "U isto vrijeme kada se odustalo od pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, u Sarajevu se priprema donatorska konferenija za stambeno zbrinjavanje osoba koje su napustile Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i možda ratovali protiv nje", rekao je Srb.

ZAGREB - Ante Zvonimir Golem objavio je danas svoju kandidaturu za predsjednika zagrebačkoga Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na unutarstranačim izborima pod izbornim sloganom: "Vratimo HDZ članovima, a Zagreb građanima." Ante Zvonimir Golem rekao je na konferenciji za novinare u središnjici zagrebačkoga HDZ-a da se na kandidaturu odlučio zbog izrazito lošeg stanja u stranci te da ta stranka u Zagrebu ima mnogo uglednih članova. "U posljednih 10-ak godina svjedočimo da je HDZ u Zagrebu potpuno marginaliziran, članovi nemaju nikakav utjecaj u gradu, a razultat takve politike osjeća se kao veliko razjedinjavanje ne samo članstva, već i prema građanima", istaknuo je. Prema nijednom gorućem problemu u gradu nemamo jasno stajalište i viziju, ustvrdio je, dodajući kako "HDZ u Zagrebu ne živi". "Siguran sam da u ovom trenutku možemo i moramo mijenjati ne samo stranku, nego i naš stav prema članovima i Zagrebu i te promjene moraju biti korjenite", istaknuo je Golem.

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer ustvrdio je danas, kao i na prvom pojavljivanju pred hrvatskim sudom, da je proviziju za kredit kojim je Hrvatska 1995. trebala kupiti zgrade veleposlanstava isplatio osobi po imenu Eugen Laxa. Tužiteljstvo, pak, u optužnici tvrdi da je proviziju za kredit od austrijske banke dobio tadašnji zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanader koji je zbog toga optužen za ratno profiterstvo jer je Hrvatska 1995. još bila u ratnoj opasnosti. Kulterer je odbacio i tvrdnje bivšeg direktora Hypo Leasinga u Hrvatskoj Drage Vidakovića koji je svjedočeći rekao da je vidio kako Kulterer na jednom parkiralištu u Klegenfurtu Sanaderu predaje žutu kuvertu. "To zvuči zanimljivo, ali nikako nije moguće", kazao je Kulterer, pojašnjavajući da se sa Sanaderom nikada nije sastao u Klagenfurtu. Vidakovića, koji je kasnije bio direktor jedne od podružnica koncerna Hypo, nazvao je "ludim gitaristom" kojega je upoznao početkom 90-tih. Kulterer tvrdi da mu je Laxa predstavljan kao posrednik s hrvatske strane još u kolovozu 1994. No, nije se mogao sjetiti je li ga upoznao u Ministarstvu vanjskih poslova ili u Hrvatskoj narodnoj banci, niti tko mu ga je predstavio.

ZAGREB - Sisački biskup i predsjednik Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Vlado Košić ocijenio je danas da je odluka Hrvatskoga sabora o tomu da više ne bude pokrovitelj obilježavanja tragedije na Bleiburgu očekivana s obzirom na viđenje koje o bleiburškoj tragediji imaju oni koji su došli na vlast, ali da je sramotno to što se dogodilo u Hrvatskome saboru. U Bleiburškoj tragediji i križnim putovima koje su nakon nje prošli Hrvati diljem bivše države stradalo je na stotine tisuća ljudi i vlast koja ne može komemorirati te žrtve je odnarođena vlast, ustvrdio je Košić odgovarajući na pitanje novinara o spomenutoj odluci Hrvatskoga sabora na konferenciji za novinare koja je održana u zgradi HBK-a i na kojoj su sažete teme 44. plenarnoga zasjedanja HBK. Istaknuo je da je nedavno blizu Celja pronađena nova grobnica veća i od Hude jame tako da je, rekao je, u Sloveniji zapravo jedna velika grobnica Hrvata. Biskup Košić smatra da je krajnji čas da prestanu ideološke interpretacije hrvatskih tragedija jer je, istaknuo je, hrvatski narod trpio na različitim stranama. Oni koji to ne priznanju i vlast koja pristaje samo na jednu stranu i priznaje samo jednu ideologiju - komunističku i samo jedne žrtve radi ono što, ustvrdio je sisački biskup msgr. Vlado Košić, nije dobro za budućnost hrvatskoga naroda i hrvatske zemlje.

ZAGREB - Povodom ovogodišnjeg Dana zdravlja na temu starijih osoba održava se dvodnevni znanstveni skup "Hrvatska gerontološka i gerijatrijska škola" u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" s ciljem izrade smjernica za zaštitu zdravlja starijih osoba. Današnji skup otvorio je ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je istaknuo da je zaštita zdravlja starijih osoba glavni pokazatelj napretka ili propusta u zaštiti zdravlja cjelokupnog pučanstva. "Starost nije bolest, a umirovljenje ne znači mirovanje", rekao je ministar naglasivši važnost prepoznavanja potencijala svakog pojedinca, što smatra dužnošću obitelji i države. Pretilost je važan rizični čimbenik za nastanak niza bolesti u starijih osoba, a Hrvati su, rekao je, među prvima u nizu u Europi po ovome problemu. Izlaganje je zaključio motom dvodnevnog skupa akademika Marka Pećine da "na mladima svijet ostaje, a na starijima svijet opstaje". Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić rekao je da ni jedna država nije našla pravi recept kako se nositi sa starenjem stanovništva dodavši da je u Hrvatskoj 1919. godine bilo 5,6 posto starih osoba, a danas ih je 17,6 posto.

ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda danas je počelo razmatrati optužnicu protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka kojega USKOK tereti da je pogodovao suoptuženom poduzetniku Davoru Patafti oštetio grad za najmanje 49,5 milijuna kuna. Očekuje se da će se sjednica zatvorena za javnost nastaviti i sutra, nakon čega bi vijeće sutkinje Jasne Smiljanić trebalo odlučiti o utemeljenosti optužnice protiv Čehoka, Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode te tri Pataftine tvrtke T7 Grupe, T7 Visa i Winaira. Vijeće optužnicu može potvrditi u cijelosti ili samo dio, odbaciti je ili vratiti USKOK-u na doradu. Na sjednicu nije došao nitko od optuženih. Čehoka i ostale USKOK je lani krajem prosinca optužio za udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti te za pomaganje i poticanje na zloporabe.

ZAGREB - Na manifestaciji "Noć knjige" kojom se 23. travnja prvi put u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, sudjelovat će više od 150 autora, prevoditelja i urednika, a tim će povodom knjižare i knjižnice diljem Hrvatske, publici ponuditi raznovrstan program, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. "Noć knjige" održat će se u 45 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu. U programu će sudjelovati više od 50 knjižnica, šest nakladnika, a prodajne akcije odvijat će se u više od 120 knjižara, najavio je voditelj projekta Stjepan Balent. Središnji događaj manifestacije bit će tribina "Knjiga u krupnom planu" u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci (NSK) u sklopu koje će se problematizrati položaj knjige u današnjem društvu, a najavljeno je i sudjelovanje ministrice kulture Andreje Zlatar Violić te ravnateljice NSK Dunje Sajter Šverko. U povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava u NSK će se održati međunarodno javno čitanje u sklopu kojega će, prema najavama Dobrile Zvonarek iz NSK, diplomatski predstavnici, članovi uglednih međunarodnih institucija u Hrvatskoj i studenti čitati odabrane književne tekstove na izvornim jezicima te na hrvatskom jeziku.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙