FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je u srijedu u Strasbourgu da će njezina stranka i iz oporbe snažno podupirati hrvatski put u Europsku uniju, kako bi zemlja do 1. srpnja 2013. bila u potpunosti spremna za punopravno članstvo. Kosor je doputovala u Strasbourg, gdje će se obratiti klubu zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i sastati se s predsjednikom Kluba Josephom Daulom. "Želim reći da će HDZ, iako u oporbi, i dalje snažno podupirati europski put Hrvatske, da ćemo puno raditi, uključujući naša tri promatrača u Europskom parlamentu i naše zastupnike u Hrvatskom saboru kako bi do 1. srpnja 2013. Hrvatska bila u potpunosti pripremljena za članstvo, pogotovo u onim poglavljima koja se još uvijek nadziru", izjavila je Kosor. Dodala je da je HDZ dao veliki doprinos za uspjeh referenduma o ulasku u EU te da će se stranka vrlo brzo nakon unutarstranačkih izbora početi pripremati za sljedeće izbore na lokalnoj razini, za europske izbore te sljedeće parlamentarne i predsjedničke izbore.

ZAGREB - Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić primio je izaslanstvo Odbora za reviziju finskog Parlamenta, na čelu s bivšom ministricom pravosuđa Tuijom Brax koja ga je izvijestila da se ratifikacija hrvatskog sporazuma o pristupanju EU u finskom parlamentu može očekivati u prosincu. Kako je priopćeno je iz MVEP-a, U razgovoru je, među ostalim, naglašena usmjerenost prema regiji kao jedna od temeljnih odrednica vanjske politike Republike Hrvatske, pri čemu je finsko izaslanstvo najavilo skoro održavanje konferencije o dobrim načinima suradnje nordijskih zemalja, u čemu su obje strane izrazile interes za suradnjom. Tuija Brax uputila je poziv ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić da posjeti Finsku.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović opovrgnuo je u srijedu pisanje pojedinih medija u BiH da se prilikom nedjeljnog posjeta Mostaru nije sastao ni s jednim predstavnikom bošnjačkoga naroda. Odgovarajući na pitanja novinara u svome uredu, Josipović je kazao kako nisu točni navodi da se u Mostaru nije sastao s pripadnicima bošnjačkog naroda. "Ako ste pratili izvješća svih medija, u BiH i Hrvatskoj, takvu tezu nije iznio nitko od velikih, važnih medija, osim jednog, bit ću slobodan reći, minornog portala i mogu reći da mi je žao da se na njega 'nakačio' bivši predsjednik (Stjepan Mesić)", rekao je Josipović. Novinarima je potom iz programa puta pročitao da je za nedjelju bio predviđen sastanak s Muratom Čorićem, predsjednikom gradskog vijeća Mostara koji, kazao je, nije održan jer je Čović obavijestio da mu ne može nazočiti zbog zdravstvenih razloga. Josipović je naglasio i da je prilikom planiranja puta bio u kontaktu s Predsjedništvom BiH i predsjedajućim Bakirom Izetbegovićem. "Na samom kraju primio sam grupu građana od kojih su neki aktivni u političkim strankama. Bili su nazočni, između ostalih, Armin Aličušić i Mirsad Begović, koji su pripadnici bošnjačke zajednice u Mostaru i tamo smo vrlo otvoreno razgovarali o situaciji i odnosima BiH i Hrvatske", kazao je Josipović. Internetski portal revolucija.ba objavio je da se Josipović u Mostaru nije sastao ni s jednim Bošnjakom ocjenjujući to skandaloznim. U izjavi za taj portal bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako, kao predsjednik Republike, nikada nije propuštao naglasiti potrebu očuvanja jedinstvene Bosne i Hercegovine, kao i pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i svih njihovih pripadnika. "U skladu s takvim stanovištem, nikada nisam izbjegao susret s predstavnicima bilo kojeg od tri konstitutivna naroda", kazao je za portal Mesić.

LJUBLJANA - Štrajk zaposlenih u slovenskom javnom sektoru, u kojemu je u srijedu po nekim procjenama sudjelovalo gotovo 100.000 zaposlenih, nije riješio sukob izazvan najavljenim mjerama štednje na kojima ustraje slovenska vlada. U štrajku je sudjelovalo najviše zaposlenih u odgoju i obrazovanju, oko 40.000. Tajnik sindikata zaposlenih u toj djelatnosti Branimir Štrukelj izjavio je u srijedu na večer za televizijsku postaju POP-TV da će, za razliku od srijede, škole i druge javne ustanove u četvrtak raditi, ali da štrajk nije prekinut i da se nada da ga neće trebati ponoviti. Štrukelj me međutim izrazio skepsu glede uspjeha pregovora s vladom o najavljenom smanjenju plaća i troškova u javnom sektoru, te dodao da se prema službenicima vlada odnosi s podcjenjivanjem. Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je poslije podne da štrajk neće biti plaćen i da su zahtjevi sindikata koji su navodno tražili čak i povećanje plaća u sadašnjoj situaciji sasvim nerealni. Janša je ponovio mišljenje da su mjere štednje njegove vlade, o kojima će uskoro odlučivati parlament, jedina alternativa za Sloveniju i za njezine javne financije.

SARAJEVO - Predsjednik vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potvrdio je u srijedu kako je vijeće ministara nakon višemjesečnih rasprava usvojilo odluku o proračunu BiH za 2012. u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) i da je ona sukladna ranije dogovorenom globalnom fiskalnom okviru. "Nije bilo povišenih tonova na sjednici. Mišljenja su se suprotstavljala, a pobijedila je snaga argumenata", kazao je Bevanda novinarima u Sarajevu. Ministar financija Nikola Špirić kazao je novinarima kako proračun proizlazi iz okvira koje je dalo fiskalno vijeće BiH, što uključuje i smanjenje plaća za 4,5 posto osim onima koji imaju plaće do 250 eura. Predloženi proračun podrazumijeva i smanjenje drugih izdvajanja poput posebnih naknada koje dobivaju zaposleni u državnim tijelima vlasti. Predsjednik SDA Sulejman Tihić uoči sjednice Vijeća ministara najavio je kako ministri iz njegove stranke neće poduprijeti predloženi proračun, jer predviđeni iznos nije dostatan za funkcioniranje države, a tvrdi da nisu poštovane ni zakonske odredbe koje nalažu da se najprije osiguraju sredstva za funkcioniranje državnih institucija pa tek onda za entitetske i ostale razine vlasti.

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako je njegova stranka nezadovoljna ponašanjem svoga glavnog koalicijskog partnera, Socijaldemokratske partije (SDP), tijekom rasprava i glasovanja o proračunu BiH za 2012., ali će nastaviti sudjelovati u vlasti čiju okosnicu u Federaciji BiH čine upravo te dvije stranke. Na konferenciji za novinstvo sazvanoj nakon glasovanja u vijeću ministara BiH, koje je tijekom dana usvojilo prijedlog proračuna od 950 milijuna konvertibilnih maraka, Tihić je novinarima izjavio kako su ministri sigurnosti i obrane koji dolaze iz SDA glasovali protiv predloženog proračuna jer ga SDA smatra nedostatnim za funkcioniranje države. Kazao je kako je za prihvaćanje takvog manjkavog proračuna odgovoran prije svega predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je za takav proračun i glasovao u svojstvu ministra vanjskih poslova a ujedno je bio jedini Bošnjak koji je glasovao "za".

VATIKAN/BEOGRAD - Srbijanski analitičar Živica Tucić izjavio je u srijedu da je Srbija, nakon što je objavljeno da papa iduće godine neće posjetiti tu zemlju, propustila priliku biti mjesto susreta kršćana na najvišoj raziji. Papin glasnogovornik Federico Lombardi u utorak je u Vatikanu izjavio kako se u ovom trenutku ne razmatra Papin posjet Srbiji 2013. "Nemamo novosti glede Papinih putovanja u idućoj godini, osim očekivanja Brazilaca za Svjetski dan mladeži", rekao je Lombardi i dodao kako se o mogućem posjetu Srbiji "u prošlosti govorilo u svezi s proslavom srpske patrijaršije 2013. kao o eventualnoj mogućnosti, no nismo otišli dalje od toga". Bivši srbijanski veleposlanik u Vatikanu Darko Tanasković ocjenio je u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug kako nedolazak Pape u Srbiju nije iznenađenje, dok vjerski analitičar Živica Tucić smatra da je Srbija svjesno propustila priliku održavanja susreta "čitavog kršćanstva na najvišoj razini". Tanasković podsjeća kako se Papina putovanja uobičajeno planiraju znatno unaprijed i ocjenjuje da je "jasno da posjeta neće biti". Činjenicu da je Lombardi spomenuo poziv srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, po riječima Tanaskovića, ukazuje na to da je raspoloženje unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC) utjecalo da Papinog posjeta ne bude. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je za beogradski "Danas" od subote kako bi za Srbiju bilo dobro da papa Benedikt XVI. dođe u Srbiju 2013. godine, kada se obilježava 1700. obljetnica Milanskog edikta, jer se, po njegovim riječima, Srbija mora pokazati kao zrela država i nositelj dijaloga.

STRASBOURG - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predstavio je u srijedu zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, na kojoj sudjeluje i 12 hrvatskih promatrača, prijedlog niza mjera usmjerenih na poticanje zapošljavanja, koje između ostaloga uključuju porezno rasterećenje rada i uvođenje "pristojnih i održivih" minimalnih plaća te program poticanja rasta u Grčkoj. "Europi je potrebna strategija za zapošljavanje kako bi se borila s neprihvatljivo visokom razinom nezaposlenosti. Europska unija ima neiskorišten potencijal za stvaranje radnih mjesta. Zelena ekonomija te sektori zdravstva i novih tehnologija zajedno će stvoriti više od 20 milijuna radnih mjesta u sljedećih nekoliko godina. Zemlje članice trebaju iskoristiti tu prigodu, mobilizirati postojeće resurse i poticati tržište rada u tijesnoj suradnji sa socijalnim partnerima", rekao je Barroso. Kako bi se potaknulo zapošljavanje, Komisija predlaže zemljama članicama da podupiru samozapošljavanje, da ciljano subvencioniraju otvaranje novih radnih mjesta, pronađu načine za pretvaranje neformalnog i neprijavljenog posla u legalno zaposlenje te da smanje poreze za najslabije skupine zaposlenika. Ono što bi državni proračuni izgubili s manjim porezima na rad trebalo bi biti nadoknađeno kroz ekološke poreze.

BRUXELLES - Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da je Sirija na prekretnici i da će Washington pojačati pritisak na predsjednika Bašara al-Asada ako se u Siriji nasilje nastavi. Clinton je govorila na sastanku ministara zemalja članica NATO-a u Bruxellesu gdje je upitana o akcijama za zaustavljanje krvoprolića u Siriji. "Mi smo na ključnoj prekretnici", rekla je Clinton na konferenciji za tisak u Bruxellesu. "Ili ćemo uspjeti s Annanovim planom uz pomoć promatrača ili će Asad potratiti svoju posljednju priliku prije no što će se morati razmotriti dodatne mjere. Mi ćemo nastaviti pojačavati pritisak na Asada", rekla je. Posebni izalsnik UN-a i Arapske lige Kofi Annan je predložio mirovni plan koji predviđa povlačenje teškog naoružanja i vojnika iz sirijskih gradova, humanitarnu pomoć, oslobađanje zatvorenika i slobodu kretanja i pristupa novinara.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u srijedu je rekao da vidi da dolazi do dogovora među članicama Saveza o ulozi koju će imati u Afganistanu kada do 2015. afganistanske snage preuzmu odgovornost za sigurnost. NATO bi trebao idućeg mjeseca zaključiti planove o veličini i cijeni afganistanskih snaga sigurnosti potrebnih nakon što većina stranih postrojbi napusti tu zemlju, najavio je glavni tajnik NATO-a. Rasmussen je na sastanku NATO-a u Bruxellesu rekao da je više članica već dalo obećanja glede veličine njihovih financijskih doprinosa za pomoć afganistanskoj vladi u održavanju snaga sigurnosti nakon 2014. Afganistan će, procjenjuje se, od donatora tebati milijarde dolara godišnje za svoju vojsku i policiju. "Vrlo sam zadovoljan što je više saveznika danas najavilo konkretne financijske doprinose afganistanskim snagama u budućnosti", rekao je Rasmussen na konferenciji za tisak ne navodeći o kojim je zemljama i iznosima riječ.

OSLO - Anders Behring Breivik, kojemu se sudi za pokolj 77 osoba počinjen lani u Norveškoj, rekao je u srijedu da ispravna mogu biti samo dva ishoda njegova suđenja: smrtna kazna ili oslobađanje od optužbi. Breivik, koji je ustvrdio da postoje i druge "ćelije" i mogle bi u svakom trenutku izvesti napad, požalio se što je ismijavan u sudnici i pozvao je tužiteljstvo da se "usredotoči na predmet suđenja, a ne na osobu", piše Reuters. "Postoje samo dva ispravna ishoda za ovaj sudski proces: oslobađanje od optužbi ili smrtna kazna", rekao je 33-godišnji desničarski ekstremist i dodao "Kazna zatvora u trajanju 21 godine patetična je. Ne želim (smrtnu kaznu), ali poštovat ću presudu", prenosi AFP. Dvaput je ustvrdio da postoje dvije ćelije o kojima stalno govori i da one mogu u Norveškoj izvesti napade u svakom trenutku. Svoje zločine Breivik opravdava obranom domovine pred useljeničkom prijetnjom i tvrdi da nije kriv za terorizam jer je to bilo potrebno, a ubijeni su izdajice koji su bile prijateljski raspoloženi prema useljenicima. U utorak je rekao da su napadi Al Kaide 11. rujna bili ključni za radikalizaciju njegovih stajališta, a Wikipedija je bio glavni izvor iz kojeg je crpio znanje.

ZAGREB - Američki predsjednik Barack Obama zatražio je istragu o fotografijama američkih vojnika uz ostatke tijela afganistanskih pobunjenika koji su se u srijedu pojavili u američkim medijima i kažnjavanje odgovornih. "Ponašanje koje smo vidjeli na tim fotografijama je za osudu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney pred predsjedničkim zrakoplovom Air Force One kojim je Obama otputovao u saveznu državu Ohio. Američki ministar obrane Leon Panetta ispričao se zbog fotografija koje je objavio Los Angeles Times prenoseći da su se vojnici 82. američke zrakoplovne divizije fotografirali s ostacima afganistanskih napadača samoubojica u pokrajini Zabul 2010. "To je rat i znam da je rat ružna stvar, prepuna nasilja. I znam da mladi ljudi ponekad čine glupe stvari. No, to nije izgovor", rekao je Panetta na konferenciji za novinare u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku ministara obrane NATO-a. "Ispričavam se u ime ministarstva obrane i američke vlade. Ponavljam, takvo je ponašanje neprihvatljivo", dodao je Panetta. Panetta je rekao kako žali zbog odluke Los Angeles Timesa da objavi fotografije, jer bi to moglo izazvati osvetu prema američkim vojnicima u Afganistanu. Fotografije su snimljene u veljači 2010. kada je nekoliko vojnika poslano na mjesto samoubilačkog napada, gdje su se snimili s dijelovima tijela napadača.

LONDON - Jedan libijski zapovjednik tužio je nekadašnjeg britanskog ministra Jacka Strawa jer je navodno odobrio njegov ilegalan prijevoz u Libiju u kojoj su ga dočekale godine mučenja u zatvorima Moamera Gadafija, rekao je odvjetnik toga Libijca. Proces protiv suradnika nekadašnjeg premijera Tonyja Blaira zaoštrava debatu o britanskoj ulozi u pomaganju Sjedinjenim Državama da šalju osumnjičene islamističke borce preko granice, često u mučenje i maltretiranje. Odvjetnici Abdela Hakima Belhadža, nekadašnjeg libijskog borca koji je sudjelovao u rušenju Gadafija 2011. kažu da novi dokazi upućuju na to da je Straw (65) odobrio britanskim špijunima da dopuste slanje Belhadža u Libiju bez pravnoga procesa. Jedan Strawov suradnik odbio je to komentirati. Belhadž je uhićen u Maleziji 2004., zajedno s trudnom ženom i prebačen u Tajland gdje su ga agenti CIA-e odveli u pritvor i zatim poslali natrag u Libiju gdje su ga godinama mučili.

ABUDŽA - Sjedinjene Države upozorile su svoje državljane u Nigeriji da islamistička organizacija Boko Haram planira napade na glavni grad Abudžu. Boko Haram koji želi da se šerijatski zakon šire upotrebljava u toj afričkoj zemlji s najviše stanovnika, samo lani je u bombaškim napadima ubio stotine ljudi. "Američko veleposlanstvo dobilo je informacije da Boko Haram možda planira u Abudži u Nigeriji napasti hotele u koje često zalaze Zapadnjaci", kaže se u hitnoj poruci objavljenoj u srijedu na internetskoj stranici veleposlanstva. "Nigerijska je vlada upoznata s tom prijetnjom i aktivno uvodi sigurnosne mjere". "Američke su vlasti slično upozorenje izdale i u studenome i nabrojale Hilton, Sheraton i Nicon Luxury kao hotele u Abudži koji bi mogli biti mete Boko Harama, no poslije je to upozorenje povučeno.

TRIPOLI - Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda ICC-a Luis Moreno-Ocampo stigao je u srijedu u Libiju zbog izručenja Seifa al-Islama Gadafija, sina pokojnog čelnika kojeg Tripoli i dalje odbija izručiti, prenosi AFP. U Den Haagu je ICC u priopćenju naveo da će Ocampo boraviti u Siriji do subote kako bi tražio suradnju Tripolija u tom predmetu. To je drugi posjet Ocampa Libiji nakon studenoga 2011. Seif Al-Islam je uhićen 11. studenoga na jugu Libije. Protiv njega je ICC je izdao uhidbeni nalog zbog zločina protiv čovječnosti tijekom represije narodne pobune prošle godine, koja je prerasla u građanski rat. Libija neće izručiti Saifa al-Islama Gadafija, najpoznatijeg sina bivšeg libijskog vođe Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu nego će mu sama suditi, rekao je početkom travnja ministar pravosuđa Ali Ašur. Libijska vlada je najavila da 30. travnja namjerava predati dokument kojim osporava nadležnost ICC-a da sudi Seifu Al-Islamu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙