FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

LJUBLJANA

Tisuće slovenskih sindikalnih aktivista okupile su se u srijedu rano popodne na prosvjedima na poziv sindikata javnog sektora prosvjedujući protiv vladinih mjera štednje o kojima parlament tek treba odlučiti. Prosvjedi su održani u svim većim gradovima, a najviše prosvjednika okupilo se u Ljubljani pred sjedištem vlade noseći transparente protiv "ukidanja" socijalne države, smanjenja plaća i troškova namijenjenih obrazovanju. Prosvjedi pred zgradom vlade u prepunoj Gregorčičevoj ulici protekli su mirno, ali uz glasno izražavanje nezadovoljstva zviždaljkama i "vuvuzelama". Dio sindikalnih aktivista "preselio" se nakon toga pred obližnju zgradu parlamenta, ali se većina prije toga razišla, na poziv Branimira Štrukelja, tajnika sindikata zaposlenih u odgoju, znanosti i obrazovanju. Štrukelj je tom prigodom novinarima rekao da je zadovoljan odazivom na današnji štrajk u kojemu, po podacima sindikata javnog sektora, sudjeluje oko 100.000 javnih službenika u školstvu, zdravstvu, javnoj upravi, policiji, carini, socijalnim i drugim službama.

BEOGRAD

Suđenje beogradskim članovima skupine optužene u Srbiji i Hrvatskoj za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića u četvrtak bi trebalo početi iznova zbog novog zakona o kaznenom postupku koji je u Srbiji stupio na snagu sredinom siječnja, a ročište će biti održano u sudnici u zgradi beogradskog Okružnog zatvora. Na početku ponovljenog postupka očekuje se ponovno izjašnjavanje optuženih o krivnji, pri čemu oni mogu ostati pri svojim ranije danim iskazima s početka prvog suđenja.

SARAJEVO

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u srijedu kako je na području Velike Kladuše i Cazina u sjeverozapadnoj Bosni provedena velika policijska akcija u kojoj je privedeno više osoba zbog sumnje da su umiješane u trgovinu ljudima, organiziranje prostitucije i nezakonite prekide trudnoće. Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Sarajevu, među privedenima je i jedan liječnik te zaposlenik u liječničkoj ordinaciji. Lokalni mediji objavili su kako je riječ o mreži čije su žrtve bile malodobne djevojke iz Hrvatske i BiH. Te su djevojke dovođene u Cazin, gdje su po danu radile kao konobarice, a potom su prisiljavane na prostituciju.

PODGORICA

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u razgovoru za crnogorski dnevni list "Vijesti" od srijede da "bez borbe protiv organiziranog kriminala nema demokratskog i uspješnog društva" te je izrazio uvjerenost da "Crna Gora zasigurno ima kapacitete za to". Josipović je crnogorskom neovisnom dnevniku kazao da proces pregovora s Europskom unijom (EU) nije lak, kao i da se pred zemlje kandidate postavljaju sve veći izazovi. Komentirajući odnose Hrvatske i Crne Gore, Josipović je naveo da je jedan od temelja hrvatske politike potpora susjedima i prijateljima na ulasku u EU pa se to odnosi i na Crnu Goru. "Hrvatska će Crnoj Gori pružiti svaku moguću političku i tehničku pomoć u pristupnom procesu", kazao je Josipović

PEKING

Sirija je prioiopćila u srijedu da promatračkoj misiji neće trebati više od 250 promatrača te da joj nije potrebna neovisna zračna potpora, osporivši time procjenu glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona o tome što je potrebno za tu operaciju. Sedmodnevno primirje održava se u nekim dijelovima Sirije otkako je predsjednik Bašar al Asad obećao da će ga poštivati prošloga tjedna, ali na područjima na kojima je i dalje snažna oporba, kao što su Homs, Hama, Idlib i Dera, vojska nastavlja napadati pobunjenike i koristi teško naoružanje, čime krši obećanje Damaska da će se povući. Ban je izjavio da je potrebno više promatrača za vjerodostojno nadgledanje primirja u Siriji. Sirijski šef diplomacije Valid al Mualem rekao je na tiskovnoj konferenciji u Pekingu da bi promatrači trebali doći iz "neutralnih" zemalja kao što su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

ANKARA

Brod koji je navodno prevozio oružje i streljivo za Siriju pristao je u turskoj sredozemnoj luci Iskenderun u srijedu pošto je iz Ujedinjenih naroda upozoren da mora promijeniti smjer, izvijestili su lokalni mediji. Tursko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je brod "Atlantic Cruiser" na doku u luci Iskenderun, no nije moglo potvrditi da je krcat oružjem što su prenijeli neki turski mediji. Njemačka je ovaj tjedan istraživala brod u njemačkom vlasništvu istoga imena koji plovi prema Siriji i navodno prevozi iransko oružje kršeći embargo na oružje. Nije jasno odnose li se vijesti turskih medija na isti brod koji je istraživala Njemačka.

BRUXELLES

Ministri obrane i vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastaju se u srijedu u Bruxellesu kako bi dovršili planove o povlačenju međunarodnih snaga iz Afganistana, javljaju svjetske novinske agencije. SAD i saveznice NATO-a planiraju predati odgovornost za sigurnost u zemlji afganistanskim snagama, ali isto tako namjeravaju pomoći vladi u Kabulu u održavanju stabilnosti nakon 2014. godine. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da od članica NATO-a i njihovih partnera očekuje ravnopravno sudjelovanje u podjeli troškova održavanja stabilnosti nakon 2014. NATO saveznice očekuju da i druge države koje imaju interes u održavanju stabilnosti u Afganistanu, među kojima su Rusija i Kina, plate dio ukupnih troškova, koji se procjenjuju na oko četiri milijarde američkih dolara godišnje.

PARIZ

Nade u novi mandat francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja tonu iz dana u dan, a dvostruki udarac pretrpio je u srijedu, samo četiri dana prije prvoga kruga izbora. Uz niz javnih odlazaka iz njegova tabora, pada mu rejting u ispitivanju javnoga mnijenja pa se čini da je izborna pobjeda sasvim neizgledana, piše Reuters. Nekadašnja ministrica urbanizma Fadela Amara pridružila se rastućoj skupini političkih figura koje su napustile konzervativca Sarkozyja i najavile da će glasati za njegova protivnika socijalista Francoisa Hollandea. To se dogodilo pošto su objavljeni najgori rezultati ankete u zadnjih nekoliko tjedana. U projekcijama za prvi krug izbora Hollande vodi za pet posto, a u drugome krugu 6. svibnja predviđa mu se prednost od 16 posto.

ZAGREB

Britansko tužiteljstvo potvrdilo je u srijedu kako razmatra mogućnost podizanja optužnica protiv četiri novinara, jednog policajca i još šest osoba zbog afere prisluškivanja telefona poznatih osoba koja je dovela do gašenja britanskog tabloida News of the World, prenosi britanski list Daily Mail. Do sada su uhićene 43 osobe, koje su puštene na slobodu uz jamčevinu, u okviru skandala koji je izbio nakon što je otkriveno da su novinari toga tabloida presretali komunikacije poznatih osoba kako bi prikupljali podatke za svoje priče. Među uhićenima 25 je i zaposlenika tvrtke News International - izdavača tabloida uključujući izvršnu direktoricu Rebecah Brooks i urednika tabloida Andija Coulsona. Londonska policija vodi četiri istrage a ovi dokazi prvi su koje je proslijedila tužiteljstvu otkad je proširila istragu na navodna kaznena djela novinara. Trenutno se vode paralelne istrage oko navodnog podmićivanja dužnosnika te prisluškivanja telefona i računala koje su posljedica otkrića da su novinari tabloida News of the World rutinski presretali glasovne pošte osoba iz javnog života.

PEKING

Kina je u srijedu uputila poziv na mir i suzdržanost nakon prijetnji Pjongjanga osvetom kad su Sjedinjene Države obustavile pomoć u hrani Sjevernoj Koreji zbog nedavnog sjevernokorejskog lansiranja rakete. U priopćenju je ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje ocijenilo da je sjevernokorejski režim kadar poduzeti potrebne mjere odmazde. Sjedinjene Države će biti u potpunosti odgovorne za sve posljedice, upozorio je Pjongjang. U Pekingu je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin naglasio da je u interesu svih strana sačuvati mir i stabilnost na korejskom poluotoku. Kao i obično suzdržao se od izravne kritike Pjongjanga.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙