FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić u utorak je izrazio je ogorčenje i nezadovoljstvo najnovijim rješenjem Ministarstva kulture o proglašenju područja Hidrobaze u Puli kulturnim dobrom, dok je u tijeku natječaj za izbor najboljeg investitora za razvojni projekt "Brijuni rivijera" na toj lokaciji. "Mijenjati uvjete investiranja u fazi natječaja je nedopustivo i neodgovorno. Slično se dogodilo i s lokacijom Katarina-Monumenti, te je nekoliko dana nakon zaključenja natječaja doneseno slično rješenje koje u potpunosti mijenja uvjete natječaja", naveo je Jakovčić u priopćenju za javnost objavljenom u utorak navečer. "Takvo ponašanje pojedinaca ruši ugled Republike Hrvatske i traži donošenje hitnih mjera te oštre sankcije zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca", istakao je. Projekt Brijuni rivijera poznat je svima već 10 godina, a "da su konzervatori htjeli djelovati na način da zaštite ta područja, to su mogli učiniti već čitavo desetljeće", naveo je Jakovčić. Zbog te odluke Ministarstva kulture on je javno pozvao investitore da se ne javljaju na natječaj za lokaciju Hidrobaza u Puli i Pineta u Fažani, jer im "kao župan Istarske županije nije u mogućnosti na ovakav način osigurati pravnu i investicijsku sigurnost dok se ne raščiste svi dvojbeni odnosi s nadležnim ministarstvima". "To je sramota za ovu državu, to je rušenje ideje o ulaganju u ovu državu i time se produbljuje loše gospodarsko stanje u Hrvatskoj", zaključio je Jakovčić u priopćenju. Jakovčić je u utorak navečer, u telefonskom uključenju u emisiju HTV-a "In medias res", rekao da su konzervatori ministarstva "već na desetak mjesta stopirali projekte" čime se, po njegovim riječima, "iživljavaju na tisućama nezaposlenih u Istri". Hrvatska je proglasila Brijune rivijeru projektom od državnog značaja, njezini dužnosnici koji sjede u povjerenstvu raspisivali su natječaj objavljen u svjetskim medijima, rekao je Jakovčić za HTV, ocijenivši da je to što se sada dogodilo "blamaža, zbog koje netko ovoj zemlji mora dati ostavku".

OPATIJA - Prvi hrvatski festival neovisnih kazališta i kazališnih družina u Hrvatskoj FEN 2012. počeo je sinoć u Opatiji, a do 22. travnja na njemu će sudjelovati 12 kazališta s 13 predstava, od kojih je pet predstava za djecu. Festival je otvoren u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ predstavom „Stilske vježbe“ zagrebačkog Kazališta Planet Art s Lelom Margitić i Perom Kvrgićem u glavnim ulogama. Na programu festivala su još "Prozor u dvorište" Lutkarskog studia Kvak, "Nemereš pobjeć od nedjelje" Ludens teatra, "Ružičasta sanjarica" kazališta Mala scena, "Muški-ženski/Ženske-muške" MUO Bacači sjenki. Najavljene su predstave "Terapija" teatra Rugantino, "Basne" kazališta Smješko, "Blago" kazališta Tvornica lutaka, "Tko je ovdje lud!" kazališta Planet art, "Picasso" Playdrame, "Priča o vodi" kazališta UO Actlab i Mala scena, "Projekt: 12/2" Stvaralačke mreže Zebra i "Art" Aplauz teatra. Tijekom pet festivalskih dana publika će moći sudjelovati u tri interaktivne tematske radionice te nekoliko okruglih stolova o stanju i položaju nezavisne kazališne scene u Hrvatskoj, a u opatijskoj Ugostiteljskoj školi bit će priređen doručak s glumcima.

ZAGREB - U prigodi 10. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića, Glas Koncila objavio je knjigu i nosač zvuka "Bog je ljubav. Kardinal Franjo Kuharić nam govori" koju su sinoć u zagrebačkoj crkvi sv. Petra predstavili priređivači Nedjeljko Pintarić, Vladimir Stanković i Vesna Jurić-Rukavina. Naslovljena po Kuharićevu biskupskom geslu "Bog je ljubav", knjiga, zajedno s nosačem zvuka, sadrži tekstualne i zvučne priloge pokojnoga kardinala Kuharića (1919.–2002.), na čiju je obljetnicu smrti, 10. ožujka ove godine, kardinal Josip Bozanić najavio početak otvaranja procesa njegove beatifikacije. Knjiga donosi i svjedočanstva brojnih crkvenih uglednika i javnih osoba o veličini Kuharićeva životnog puta, od rođenja u Gornjem Pribiću preko prvih svećeničkih dana do imenovanja zagrebačkim nadbiskupom. Na nosaču zvuka objedininjeno je 40 različitih Kuharićevih misli i poruka, izrečenih tijekom njegova sudjelovanja u emisijama "Bog je ljubav" na Radiju Sljeme, autorice i urednica Vesne Jurić-Rukavine, koja je istaknula da "Kuharićev očinski glas o raznim životnim temama dotiče duh i savjest svakoga vjernika".

VINKOVCI - U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića sinoć je u nazočnosti velikog broja navijača vinkovačkog nogometnog prvoligaša "Cibalije" Ultrasa, premijerno prikazan dokumentari film "Pomrčina Rabuzinova sunca", autora Darka Stojanovića. Film je četrdesettrominutno dokumentarno podsjećanje na finale nogometnog kupa Hrvatske igrano 1999. između Cibalije i Osijeka, a sadrži sažetak snimke utakmice i izjave više 20 sudionika finala koje je Cibalia izgubila. Sjećanja i dojmove iz te utakmice, za koju Ultrasi smatraju da ju je Cibalija nepravedno izgubila, iznose mnogi sudionici finala kupa, igrači i članovi uprave Cibalije i Osijeka, sudac Rene Sinovčić, komentator HRT-a Željko Vela i mnogi drugi. Prema riječima autora Darka Stojanovića, dokumentarni film "Pomrčina Rabuzinova sunca", koji je večeras premijerno prikazan u povodu sutrašnje polufinalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa koju će u Vinkovcima igrati upravo Cibalija i Osiijek, nastajao je tri godine, a u filmu je korišten tek manji dio ukupno prikupljenog filmskog materijala.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙