FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 14. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas kako je u ovom trenutku dobro da je najavljeni Međunarodni nacionalistički skup zabranjen, no smatra kako je od same zabrane još važnije da postoji "jednodušnost hrvatskog društva da fašizmu kaže ne". I sam sam bio napadan kad sam ustvrdio da postoji ustaška zmija, ona nije općeprihvaćena niti je dio naše dominantne kulture i tradicije, no moramo znati da postoji i biti spremni na nju odgovarajuće reagirati, rekao je Josipović nakon susreta 's građanima na kavi'. U ovom trenutku dobro je da je skup zabranjen, no uvijek postoji i druga strategija i o tome postoje uvijek postoje različita mišljenja, ustvrdio je. Upitan bi li vlada trebala poduzeti nešto da se zaustavi val poskupljenja, Josipović je rekao kako ona ne može administrativnim putem zabraniti poskupljenje niti povećati standard, već treba raditi na povećanju broja zaposlenih, otvaranju novih radnih mjesta i investicijama. Svi snažno podupiremo mjere koje bi tome vodile i očekujemo da se pokažu prvi rezultati, istaknuo je. Komentirajući mogućnost vladina utjecaja na cijenu goriva za 20 lipa, što je prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio nebitnim iznosom, Josipović je rekao kako "20 ili pet lipa nije pitanje puke brojke". To utječe na standard i na gospodarstvo u cjelini, pa ako postoji mogućnost, što vlada mora procijeniti, cijene se moraju držati pod kontrolom, no to su mjere koje nisu uvijek jednostavne, dodao je.

ZAGREB

Stotinjak pripadnika inicijative Ujedinjeni protiv fašizma prosvjedovalo je danas na Trgu bana Jelačića protiv održavanja međunarodnih skupova ekstremno desničarskih stranaka koje je policija zabranila uz obrazloženje da su na njemu trebale sudjelovati osobe koje potiču na nasilje. "Postojanje organiziranih političkih snaga koje svoju legitimaciju crpe iz širenja rasne i nacionalne mržnje sve nas obavezuje na djelovanje", napisala je ta inicijativa na svojim facebook stranicama. Antifašisti su se okupili na Trgu oko 11 sati, gdje su razvili antifašističke transparente i poručili da prosvjedi nisu kraj već početak borbe protiv fašističkih tendencija društva u kojem živimo. "Predstoji nam da jednakost u čije smo se ime našli ovdje učinimo stvarnom osnovom života svih koji su danas s nama, ali i svih koji nisu", rekli su antifašisti. U izjavi koji su pročitali poručili su da su rekli ne ksenofobiji i rasnim teorijama te političkom programu koje bi društvo uredilo prema kriteriju brojanja krvnih zrnaca ili seksualne orijentacije. Oni su na trg došli, kako je objasnio jedan od aktivista "za svaki slučaj", kako se tamo ne bi pojavili desničari u organizaciji HČSP-a kojem je policija zabranila održavanje dva međunarodna skupa. S druge strane trga okupili su se malobrojni građani s hrvatskom zastavom i zastavom HSP-a, a imali su istaknut natpis "Domoljubi nisu fašisti, jasno". Okupljanje je proteklo mirno. Brojni interventni policajci preventivno su se postavili između dviju strana.

ZAGREB

Hrvatska čista stranka prava (HČSP) optužila je predsjednika Republike Ivu Josipovića i predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića za "govor mržnje, diktaturu i jednoumlje te uvod u boljševički mentalitet" zbog zabrane njihove Međunarodne nacionalističke konferencije i današnjeg mimohoda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama HČSP-a predsjednik te stranke Josip Miljak poručio je predsjednicima Vlade i Republike da se ne "boje njihove diktature" dodavši da su njih i njihove goste na grub način izvrijeđali nazvavši ih nacistima i fašistima. "To su teške uvrede i naša Vlada će nam morati odgovoriti zbog toga što je rečeno, a ako ne nađu suvisle odgovore, očekujemo da podnese ostavku", rekao je Miljak i dodao da će vrijeđanje njihovih gostiju iz Europske unije izazvati i diplomatski incident. Gosti HČSP-a iz Madžarske, Bugarske, Belgije i Francuske također su na današnjoj konferenciji za novinare osudili zabranu skupa te najavili da će svojim vladama i parlamentima kao i Europskom parlamentu zbog toga prijaviti Hrvatsku. Predstavnik madžarskog Saveza 64 županije Laszlo Toroczkai rekao je da njegova organizacija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj te da je Hrvatska saveznik Madžarske. Dodao je da je više njihovih prijatelja devedesetih godina sudjelovalo u obrani Hrvatske na području Osijeka i Vukovara, kao dragovoljci. Rekao je da će angažirati odvjetnika i pravnim putem zahtijevati pravdu. Predsjednik HČSP-a Josip Miljak rekao je potom da je Međunarodna nacionalistička konferencija ipak održana u prostorijama stranke u, kako je rekao, "nemogućim uvjetima".

ZAGREB

Jedan sudionik desničarskog okupljanja koje se jučer popodne, istodobno s antifašističkim prosvjedom, održalo u središtu Zagreba, prijavljen je zbog fašističkog pozdrava podizanjem desne ruke, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Tijekom oba prosvjeda uhićeno je ukupno pet osoba, no u zagrebačkoj policiji kažu kako nemaju podatke koji je uhićenik pripadao kojoj prosvjedničkoj skupini. Uz muškarca uhićenog zbog fašističkog pozdrava, dvije su osobe privedene jer nisu imale osobnu iskaznicu, a još su dvije dovedene u policijsku postaju i odmah puštene jer je utvrđeno da nisu počinile nikakav prekršaj, kazala je policijska glasnogovornica Mirela Ban. Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića u petak je prosvjedovalo nekoliko stotina pripadnika inicijative Ujedinjeni protiv fašizma, nezadovoljni okupljanjem ekstremno desne udruge Hrvatski uljudbeni pokret, na čije se okupljanje pak odazvalo 20-ak ljudi. Antifašistički prosvjed na Trgu bana Jelačića održan je i danas, a u policiji kažu kako do podneva nije bilo potrebe za intervencijom. Građanska inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma pozvala je na okupljanje u znak prosvjeda protiv najavljenog mimohoda u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), kojeg je Vlada RH u međuvremenu zabranila.

SPLIT

Polaganjem vijenaca danas su udruge antifašista Splita i Splitsko-dalmatinske županije, u nazočnosti predstavnika Vlade, Grada i Županije, obilježile 67. obljetnicu osnivanja i prve sjednice Narodne vlade Hrvatske koja je u Splitu održana 1945. godine na današnji dan. Prvo su na gradskom groblju Lovrinac položeni vijenci na grob narodnog heroja, Splićanina i ministra u prvoj Narodnoj vladi Hrvatske Vicka Krstulovića, a potom i na spomen ploču povijesne gradske vijećnice na Narodnom trgu, popularnoj Pjaci, u kojoj je sjednica bila održana. Split nije bio slučajno odabran za prvu sjednicu Narodne vlade Hrvatske, rekao je predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat pred vijećnicom. Split i Dalmacija su kolijevka hrvatske državnosti i kulture, Dalmacija je proporcionalno dala najviše antifašističkih boraca a Split je bio jedan od bastiona antifašizma, kazao je. Milat je pozdravio odluku Vlade da zabrani međunarodnu nacionalističku konferenciju koji se u organizaciji HČSP-a trebala održati u Zagrebu. "Pitamo se što (tu) imaju tražiti neofašisti Europe, a među njima i Mađarske koji svojataju Baranju i Međimurje, te što tim okupljanjem HČSP želi postići. Hoće li uskoro Luka Podrug i njegov HČSP u Splitu pozvati u grad talijanske neofašiste, te dosljedno politici Ante Pavelića dati podršku da se Dalmacija i otoci priključe Italiji", zaključio je Milat. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako mu nije logično da bilo koja hrvatska stranka u goste poziva nekoga tko želi uzeti dijelove Hrvatske. Mislim da takve goste osim kao turiste ne bi trebali primati ovdje, rekao je Bauk.

ZAGREB

Nakon međunarodne policijske akcije kodnog imena Spider Web (Paukova mreža) i višegodišnje opsežne istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv skupine krijumčara kokainom okupljene oko kanadskog Hrvata Miroslava Aničića. Optužnicom je uz Aničića obuhvaćena još jedna ženska osoba s dvojnim hrvatskim i kanadskim državljanstvom, petorica hrvatskih državljana, jedan državljanin Kolumbije te muškarac sa srbijanskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom, objavio je USKOK na svojim internetskim stranicama ne otkrivajući identitet okrivljenika. Svi se terete da su od jeseni 2010. do travnja prošle godine kupovali velike količine kokaina na području Bahama i Dominikanske Republike te drogu unajmljenim privatnim zrakoplovima dopremali u Europu radi preprodaje na ilegalnom narko tržištu u Hrvatskoj i državama zapadne Europe. Skupina je razbijena kada je u travnju prošle godine austrijska policija presrela automobil u kojem su bili Aničić i kanadsko-hrvatska državljanka te više od 100 kilograma kokaina, čija se vrijednost tada procjenjivala na gotovo četiri milijuna eura. Droga je u Europu dopremljena preko zračne luke u Stuttgartu gdje je prepakirana i skrivena u automobil. USKOK u optužnici navodi da su članovi skupine prije toga u siječnju prošle godine na Bahamima i u Dominikanskoj Republici kupili 74 kilograma kokaina koji su iznajmljenim privatnim zrakoplovom 21. siječnja 2011. prevezli u Zagreb.

SPLIT

U prijepodnevnim satima u Splitu je počela izborna skupština Gradske organizacije HDZ -a na kojoj će se izabrati novo vodstvo te stranačke organizacije, a član splitskog HDZ-a Jerko Rošin je novinare izvjestio kako nije dobio poziv za današnju izbornu skupštinu. “Zvao sam središnjicu stranke u Zagrebu i rečeno mi je da mi je pozivnica za današnju izbornu skupštinu poslana, ali ja je nisam dobio, a uoči početka skupštine vidio sam da nema ni mojeg imena na popisu sudionika", rekao je Rošin novinarima. "Posredstvom gospođe Aide Pude (članica splitskog HDZ-a) prenio sam poruku dosadašnjem predsjedniku splitskog HDZ-a Dujomiru Marasoviću da ću, ukoliko u roku od deset minuta ne dobijem pozivnicu, sazvati konferenciju za novinare", rekao je Rošin i dodao da mu je Puda prenijela Marasovićev odgovor: ‘Baš me briga, neka radi što hoće, ja ga neću pozvati’. Po Rošinovom tumačenju takav Marasovićev odgovor je “stvar osobnog animoziteta i nije stav nekog stranačkog tijela”, a sazvao je konferenciju za novinare jer ne želi izlaziti za govornicu izborne skupštine bez poziva. “Ne želim na izbornoj skupštini praviti incidente, ali želim izvjestiti kako bi moj glas na skupštini možda mogao biti presudan za izbor predsjednika splitskog HDZ-a jer je više kandidata i ishod može biti tijesan”, objasnio je Rošin.

SPLIT

Dosadašnji predsjednik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović na današnjoj je izbornoj skupštini te stranačke organizacije rekao da se ne slaže s politikom vodstva stranke kojom je sklopljena koalicija s Hrvatskom građanskom strankom Željka Keruma, ali da je o tomu do sada šutio jer nije želio naštetiti HDZ-u. "Da sam se suprotstavio prigovorilo bi mi se da sam naštetio stranki, te sam zaključio - bolje je da to prođe. Svaka je budala znala da gubimo izbore ali da sam se suprotstavio optužili bi me da gubimo izbore zbog mene. Nisam želio preuzeti teret na svoja pleća", rekao je Marasović u uvodnom izvješću o radu splitskog HDZ-a kojemu je on bio na čelu. Kazao je kako je smatrao da HDZ treba napraviti antikukuriku koaliciju s HSP-om i HSS-om i da je predložio to tajništvu HDZ-a. "Ali je odbačeno i gotovo da je bila pokrenuta istraga tko je taj prijedlog dostavio Vjesniku. Ja sam dao Vjesnikovoj novinarki u Splitu da se to objavi", kazao je Marasović. "Rekao sam glavnom tajniku HDZ-a Branku Bačiću da neću potpisati koaliciju s Kerumom, a također sam mu rekao da stavljam svoj mandat (predsjednika splitskog HDZ-a) na raspolaganje i da se neću ponovno kandidirati na tu dužnost jer se ne slažem s tom politikom", rekao je Marasović dodavši kako se neće kandidirati niti za splitskog gradonačelnika na lokalnim izborima iduće godine. Današnjoj izbornoj skupštini splitskog HDZ-a, kako je službeno rečeno, nazočno je 235 od 263 pozvanih izaslanika. Za novog predsjednika splitskog HDZ-a prijavilo se pet kandidata: Zoran Butić, Igor Lučić, Ivanka Luetić-Boban, Zdravko Omrčen i Petar Škorić. No, obraćajući se nazočnima Ivanka Luetić -Boban je rekla da odustaje od kandidature te je svoje simpatizere pozvala da glasuju za Zdravka Omrčena.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙