FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 14. travnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Angelina Jolie i Brad Pitt sada su i službeno zaručeni i namjeravaju se vjenčati, rekla je u petak glasnogovornica Brada Pitta. "Da, potvrđeno je. To je obećanje za budućnost i njihova su djeca vrlo sretna. Za sada datum nije određen", rekla je agenciji Reuters Cynthia Pett-Dante. Angelina Jolie je ovoga tjedna snimljena s velikim dijamantnim prstenom na desnom prstenjaku. Pitt i Jolie su par od 2005. i zajedno odgajaju šestero djece ali se još nisu vjenčali.

NEW YORK

Madrace u Sjednjenim Država zamijenjuju zamrzivači u kojima četvrtina Amerikanaca koji nemaju povjerenja u banke sakriva svoj novac, pokazali su rezultati novog istraživanja. Istraživanje agencije Marist pokazalo je da 27 posto Amerikanaca radije doslovno zamrzne svoja financijska sredstva, dok ih se tek 11 posto odlučuje spavati na njima. "Deset posto svoj novac stavlja u teglu za kekse, a devet posto na neka druga mjesta u domu", navodi Marist u priopćenju. U čarapama novac pohrani 19 posto Amerikanca, dok ih 17 posto smatra da u njihovim domovima ipak nema sigurnog mjesta za čuvanje ušteđevine.

LONDON

Nekadašnja menadžerica Leonarda Cohena proglašena je na sudu u Los Angelesu krivom za zastrašivanje slavnoga pjevača, objavili su u petak mediji. Kelley Lynch je osuđena i za kršenje sudske zabrane stupanja u kontaktom sa Cohenom koju je dobila jer ga je maltretirala pismima i e-mailovima. Cohen (77) prekinuo je veze s njom 2004., a na sudu je svjedočio da su ga njezine poruke povremeno znale i prepasti, javio je BBC. Odvjetnik Kelley Lynch (55) tvrdio je da su njezina pisma bila "pozivi u pomoć, a ne kriminalno ponašanje" te da je njezino ponašanje bilo izazvano i gubitkom posla. No dodao je i da Lynch nikad nije prišla pjevaču niti upala u njegovu kuću.

RIM

Američki redatelj Woody Allen predstavio je u petak u Rimu svoj najnoviji film "To Rome With Love" u kojemu glume Alec Baldwin, Penelope Cruz i Roberto Benigni. "Odrastao sam s talijanskim filmom", izjavio je pred novinarima 76-godišnji redatelj nakon pretpremijerne projekcije talijanske verzije njegova novog filma. Allen kaže da se raduje što je snimao u Rimu kamo dolazi gotovo svakog ljeta svirati klarinet sa svojom jazz skupinom. "Suprotno Londonu ili Parizu, razumljivima Amerikancu, Rim je iznimno egzotičan, način života je potpuno drukčiji, boje također", rekao je na pressici u Rimu. Najnovije djelo njujorškog majstora pripovijeda u četiri djela o životu skupine Amerikanaca i Talijana, "njihovim romansama, avanturama i različitim teškim situacijama kroz koje prolaze", piše u službenoj filmskoj brošuri.

CARTAGENA

Kolumbijska pop-zvijezda Shakira pokrenula je u četvrtak, u sklopu Summita Amerika, projekt vrijedan 37 milijuna dolara kojim će se financirati lječilišni centri za šest tisuća djece. Projekt "Primero lo primero" (u slobodnom prijevodu "prve su najvažnije") financira kolumbijska vlada s 26 milijuna dolara, a ostatak je dodalo dvadesetak privatnih udruga, među kojima i udruga "Pies descalzos" (Bosonogi) koju je osnovala sama Shakira. "Uvjereni smo da u djecu treba ulagati čim prije kako bi ona mogla razviti svoj puni potencijal", rekla je Shakira i objasnila da su prvih pet godina djece najvažnije za budućnost osobe.

BEČ

Dvije austrijske tvrtke izgradile su u Saudijskoj Arabiji najveći svjetski kompleks solarne energije koji bi trebao toplom vodom opskrbljivati sveučilišni kampus u Rijadu, objavile su u petak. Tvrtka GREENoneTEC iz Sankt-Veita u Austriji proizvela je solarne ploče ukupne površine 36.000 metara četvornih, vrijedne 3,6 milijuna eura. Ploče su posebno prilagođene klimatskim uvjetima Saudijske Arabije kako bi izdržale utjecaje pješčane oluje, rekao je vlasnik tvrtke Robert Kanduth. Od kraja 2011. Kanduth je s Wernerom Weissom, vlasnikom Istraživačkog instituta AEE Ingtec testirao solarni kompleks koji je dvaput veći od najvećeg dosad postavljenog u Danskoj.

ZAGREB

Općeprihvaćeno vjerovanje da se s tonućeg broda prvo spašavaju žene i djeca zapravo je samo "priča za malu djecu", jer je nedavno švedsko istraživanje pokazalo da brodolome preživljava dvostruko više muškaraca nego žena, a kavalirstvo se javlja isključivo onda kad su muškarci na njega prisiljeni pod prijetnjom strijeljanja, kao što je to bilo na Titanicu. Dva dana prije stogodišnjice najpoznatije svjetska pomorske tragedije mediji su se raspisali o rezultatima istraživanja dvojice ekonomista sa sveučilišta Uppsala, Mikaela Elindera i Oscara Erixona, koji su na 82 stranice obradili 18 najvećih brodskih nesreća u proteklih 160 godina, od potonuća britanske fregate Birkenhead koja je nestala u Indijskom oceanu 1852. godine do havarije turističkog broda Bulgarije prošle godine na ruskoj rijeci Volgi. Rezultati su potpuno porazni po viteštvo muškaraca jer pokazuju, kao što su istaknuli i sami autori istraživanja, da u za život pogibeljnim situacijama vlada pravilo - "Spašavaj se tko može", budući da je u svim nesrećama, u kojima je poginulo 15 tisuća ljudi, preživjelo tek 17,8 posto žena u odnosi na 34,5 posto muškaraca.

LOS ANGELES

Američki punkeri Green Day objavili su da će izdati tri albuma u razdoblju od četiri mjeseca, a počet će krajem ove godine. Ploče će se zvati "Uno", "Dos" i "Tre", a izaći će 25. rujna i 13. studenoga ove godine te 15. siječnja 2013. Ti će albumi biti nastavak njihova hit-albuma i dobitnika Grammyja iz 2009. "21st Century Breakdown", objavila je internetska stranica dawn.com. Bend već snima u rodnome gradu Oaklandu u Kaliforniji, a producent im je ponovno Rob Cavallo. Neobičan raspored izdavanja albuma jednog za drugim, u vrijeme dok se bendovi muče da osmisle nov model izdavanja glazbe u doba interneta, posljedica je njihove trenutačne inspiracije, kažu u bendu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙