FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 10. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirao je danas stav Hrvatske biskupske konferencije (HBK) prema kojem je prijedlog da se vjeronauk u školama održava prvog ili zadnjeg školskog sata diskriminacija, rekavši kako očekuje da će se, na tragu jednakosti i pravednosti za svu djecu, organizirati nastava na način da svaka sekunda koju provedu u školi bude korisna. "Mislim da svi đaci moraju biti u jednakim uvjetima, to znači da se ne smije događati da se djeca koja ne idu na vjeronauk 'skiću' po dvorištu i da bez sadržaja provode svoje vrijeme u školi", izjavio je Predsjednik Republike zamoljen za komentar stava HBK, nakon što je danas primio ratne izvjestitelje HRT-a. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović preporučio je, kako pišu mediji, da se vjeronauk u školama održava prvi ili zadnji školski sat na što je odmah reagirala Crkva, a predsjednik HBK Marin Srakić je pisao premijeru Zoranu Milanoviću naglasivši kako je takav prijedlog diskriminirajući s obzirom da 85 posto roditelja i učenika upisuje vjeronauk.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, osnovanog lani nakon drugog skupa ratnih izvjestitelja u Vukovaru s ciljem utvrđivanja kriterija za dobivanje statusa ratnih izvjestitelja, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Na temelju tih kriterija, Zbor namjerava stvoriti bazu podataka o ratnim izvjestiteljima. "Ratni izvjestitelji imali su važnu ulogu u obavještavanju hrvatske i svjetske javnosti o događajima u Domovinskom ratu te zbog toga njihov doprinos ne smije biti zaboravljen", istaknuo je tom prigodom predsjednik Josipović koji je podržao njihova nastojanja da im se razdoblje provedeno u izvještavanju s prvih crta bojišnice prizna kao sudjelovanje u Domovinskom ratu. "Radi se samo o priznanju, ne želimo na temelju izvještavanja u periodu Domovinskog rata nikakve materijalne privilegije", naglasio je novinar Darko Dovranić u ime Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako ne podržava okupljanje HČSP-u srodnih europskih stranaka u petak u Zagrebu na Međunarodnoj nacionalističkoj konferenciji, a koji će se pridružiti i HČSP-ovu subotnjem mimohodu "Za generale", jer su među sudionicima i oni koji dovode u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske te u programima imaju govor mržnje. "Među sudionicima su oni koji ozbiljno dovode u pitanje teritorijani integritet Republike Hrvatske, koji u svojim programima imaju i govor mržnje, prema tome nisam sretan s time što su oni ovdje", pojasnio je Josipović dodavši kako će oni, u skladu sa hrvatskim zakonima, dobiti ili neće dobiti odobrenje za pojedine svoje sastanke. Predsjednik Hrvatske čiste strane prava (HČSP) Josip Miljak rekao je da se u petak u zagrebačkom Hotelu Palace očekuje dolazak stotinjak predstavnika politički srodnih stranaka i udruga iz Madžarske, Bugarske, Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije tj. Flandrije.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da će cijena struje poskupjeti više od 13,5 posto, a pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi u sljedećih mjesec i pol dana. Čačić je podsjetio da već dvije godine postoji suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na poskupljenje od oko 13,5 posto koje nije realizirano, a pošto je u međuvremenu cijena energije u proizvodnji struje generalno porasla nema nikakve dvojbe da će cijena struje poskupjeti, o čemu se, rekao je, rade izračuni. "Značajan dio cijene u proizvodnji struje su nafta i plin i prema tome nema nikakve dvojbe da će ona poskupjeti, izračuni se rade, o tome smo već govorili", rekao je Čačić novinarima prije početka HNS-ovog okruglog stola o suvremenim pristupima rješavanju sporova. Dodao je da će poskupljenje cijene struje sigurno biti više od 13,5 posto. Za datum poskupljenja rekao je da treba pitati HEP. Ta tvrtka, po pisanju medija, zatražit će od Ministarstva gospodarstva i vlade poskupljenje cijene struje od 22 posto, a očekuje da će vlada odobriti poskupljenje od 15 posto.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske čiste strane prava (HČSP) Josip Miljak potvrdio je danas da će se u organizaciji njegove stranke održati Međunarodna nacionalistička konferencija u petak, 13. travnja u zagrebačkom hotelu Palace, a da se na tu konferenciju očekuje dolazak oko stotinjak predstavnika politički srodnih stranaka i udruga iz Madžarske, Bugarske, Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije tj. Flandrije. Miljak je također potvrdio održavanje Mimohoda kroz Zagreb u znak potpore hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini, osuđenim prvostupanjskom presudom međunarodnog suda u Haagu. U zagrebačkoj policiji doznaje se da je HČSP prijavio mimohod kroz Zagreb za hrvatske generale, no još nisu dobili nikakvu prijavu za održavanje kontra prosvjeda, što ne znači da se neće održati jer se skupovi moraju prijaviti najkasnije 48 sati prije. Građanska akcija je, kako prenose mediji, na svojem Facebook profilu pozvala na prosvjed "Ujedinjeni protiv fašizma" koji će se održati u subotu na Trgu bana Jelačića od 11 do 14 sati i to povodom međunarodne nacionalističke konferencije i mimohoda koji organizira HČSP.

OSIJEK - U osječku luku danas je uplovio prvi ovogodišnji kruzer, nizozemski putnički brod "Imagery" koji je u grad na Dravi doveo 150 američkih, kanadskih, novozelandskih, australskih i njemačkih putnika. Nakon jutrošnjeg pristajanja u osječku luku inozemni gosti su autobusima otišli u obilazak niza turističkih destinacija u Osječko-baranjskoj županiji, prije svega u Baranji, gdje posjećuju vinske ceste i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Gosti će obići i osječku povijesnu jezgru Tvrđu, Kopački rit i Đakovo. Direktor osječko-baranjske turističke zajednice Antonio Sobol kazao je kako će izgradnjom putničkih luka u Aljmašu i Batini, koje bi trebale biti završene ove godine, "riječna dunavska priča značajno oživjeti, a samim tim i povećati broj kruzera Dravom do Osijeka". Ravnatelj osječke Lučke uprave Ante Šimić najavio je da će do rujna u osječko pristanište uploviti još 14 kruzera koje dolaze u suradnji s osječkom putničkom agencijom Cetratour.

SPLIT - Svjedočenjem Drage Buzuka danas se na Općinskom sudu u Splitu trebala održati glavna rasprava protiv direktora građevinske tvrtke Konstruktor Inženjering Željka Žderića optuženog da je krivotvorenom ispravom pokušao dokazati da ga je Slobodna Dalmacija svojim pisanjem oklevetala i time nanijela materijalnu štetu tvrtki za što je on tražio odštetu od 1,7 milijarda kuna. Nastavak glavne rasprave zakazan je za 21. svibnja ove godine za kada će, kako je rečeno, biti pozvana svjedokinja Meri Soko, voditeljica pravne službe u Konstruktoru. Kako je obrazloženo, policijskom je provjerom utvrđeno da bivši direktor Konstruktora u Kataru Drago Buzuk više ne živi u Makarskoj. Sutkinja u ovom postupku Ankica Boban je kazala da je sud 30. ožujka ove godine zaprimio dopis policijske postaje Makarska u kojem se izvješćuje da je uvidom u evidenciju hrvatskih građana utvrđeno kako je Buzuk "2002. godine brisan iz registra hrvatskih državljana" te se odselio u Njemačku. Prema saznanjima makarske policijske postaje, rekla je sutkinja Boban, svjedok Buzuk živi u državi Katar, a u njegovu vikendicu u Brelima povremeno ljeti dolazi njegova supruga. Zbog tih razloga Buzuku nije uručen poziv za današnju glavnu raspravu, kazala je sutkinja Boban.

ZAGREB - Biometeorološke prilike u iduća tri dana bit će promjenjive te uglavnom nepovoljne, a meteoropati i kronični bolesnici mogli bi osjećati pojačane tegobe uzrokovane nepovoljnim biometeorološkim utjecajem, upozorava danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u biometeorološkoj prognozi od 11. do 13. travnja. U srijedu, 11. travnja, biometeorološke će prilike posvuda biti nepovoljne. Kod meteoropata će biti prisutna glavobolja, umor, razdražljivost i tegobe sa snom. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici biti će pojačane. Nepovoljan vremenski utjecaj oslabit će u četvrtak, 12. travnja, a s njime i tegobe koje su imali meteoropati i kronični bolesnici. U petak, 13. travnja, biometeorološke će se prilike pogoršavati tijekom dana, a kod meteoropata će se javiti umor, razdražljivost i glavobolja. Pojačat će se i tegobe kod kroničnih bolesnika. Biometeorološku prognozu izrađuje Državni hidrometeorološki zavod u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

ZAGREB - Poznati hrvatski violončelistički dvojac Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao 2Cellos, održat će 12. lipnja prvi veliki koncert pred domaćom publikom u zagrebačkoj Areni zamišljen kao spoj klasičnog i suvremenog, na kojemu će uz pratnju Zagrebačke filharmonije svirati mješavinu klasike i rock and rolla. "Bit će malo drukčije nego inače jer ćemo započeti uz orkestar i malo klasike", kazao je Hauser najavljujući koncert na današnjoj tiskovnoj konferenciji. Koncert će otvoriti klasični dio s pratnjom Zagrebačke filharmonije nakon čega, kako su u šali najavili, "kreće spektakl, lom, adrenalin i kaos". "Kad ljudi misle da ne može biti luđe, mi im pokažemo da može", poručili su 2Cellos. Kako bi zvučali "što autentičnije", u prvome će dijelu koncerta svirati na drvenim instrumentima. "Nadamo se da ćemo se čuti, što je uvijek problem s tako velikim prostorima kad svirate na drvenim instrumentima", kazao je Hauser, kojemu je to prvi nastup sa Zagrebačkom filharmonijom. Na prvom velikom hrvatskom koncertu svirat će svoje klasične hitove i skladbe s prvog albuma koje još nisu svirali pred domaćom publikom, a najavili su i nekoliko skladbi s novog albuma koji upravo dovršavaju a koji bi u distribuciju trebao krenuti najesen. "Bit će i nekih iznenađenja i gostiju", kazao je Šulić.

OPATIJA - Prvi hrvatski festival neovisnih kazališta FEN održat će se u Opatiji od 17. do 22. travnja a sudjelovat će 13 kazališta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Na natječaj za sudjelovanje na festivalu prijavila su se 34 kazališta a predstave će se igrati u umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer" i hotelu "Bristol" u Opatiji, izvijestila je Rajna Miloš, ravnateljica ustanove Festival Opatija, organizatora FEN-a. Miloš je kazala da bi na festivalu bilo više predstava da to omogućuju dostupna financijska sredstva te tehničke mogućnosti, s obzirom na to da Opatija nema odgovarajuću dvoranu. Među predstavama je pet za djecu, a usporedno s festivalom održat će se tri radionice i tri okrugla stola na temu stanja i položaja nezavisne kazališne scene u Hrvatskoj. Vitomira Ločar, jedna od utemeljiteljica Mreže neovisnih kazališta i osnivačica zagrebačkog kazališta Mala scena, navela je da ova mreža okuplja 21 kazalište te ukazala na vrijednost neovisne scena rekavši da je od 114 profesionalnih kazališta u zemlji čak 85 neovisnih. Unatoč tome, kazala je, ta kazališta imaju vrlo slab pristup financijama i nije prepoznato njihovo značenje za razvoj kulture.

ZAGREB - Festival Jazz.hr/proljeće, dosadašnja Proljetna revija jazza, održat će se od 17. do 20. travnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, a tom će prilikom nastupiti ugledni hrvatski i strani glazbenici te predstavljene nove nade hrvatskoga jazza. Na 22. festivalu Jazz.hr/proljeće u četiri dana i sedam nastupa nastupit će 25 umjetnika, najavio je umjetnički direktor Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dubravko Majnarić. Četverodnevni festival otvorit će Joe Meixner, hrvatski jazz umjetnik koji je karijeru izgradio u Americi i Austriji te je danas jedan od vodećih klavirista i producenta, a tog će dana sa svojim kvartetom nastupiti ruski trubač Alex Sipiagin koji je karijeru izgradio u New Yorku te je član Mingus Big Banda. Drugoga dana, 18. travnja, nastupit će austrijski gudački kvartet Radio.String.Quartet.Vienna, poznat po "cross-over" glazbi, koji programom "Za2winul Report" proslavlja 80. rođendan jednog od najvažnijih austrijskih glazbenika i osnivača "Weather Reporta". Za taj dan najavljen je i nastup Scharf Club kvinteta, koji je neobičan spoj klasičnih i narodnih instrumenata s jazz/swing zvukom.

ZAGREB - Izložba "Apstrakcija - Modernizam i suvremenost", koja predstavlja hrvatsko apstraktno slikarstvo pedesetih i prve polovine šezdesetih godina 20. stoljeća, te radove suvremenih umjetnika kao pokušaj trasiranja novih perspektiva na koncept visokomodernističke apstrakcije, otvorit će se 12. travnja u Galeriji Klovićevi dvori, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Predstavit će se djela ključnih autora za povijesno i teorijsko problematiziranje apstrakcije poslijeratnog razdoblja, Ede Murtića, Ivana Picelja, Vladimira Kristla, Ive Gattina, Julija Knifera, Ferdinanda Kulmera i Ljube Ivančića, te afirmiranih suvremenih umjetnika, Ivane Franke, Igora Eškinje, Zlatka Kopljara, Davida Maljkovića, Tonija Meštrovića, Damira Očka i Ane Opalić. Autorica izložbe Ana Medić, koja je izabrala radove za povijesni dio izložbe, rekla je da je namjera njezina izbora koji obuhvaća širok raspon poetika, od umjerene lirske apstrakcije i enformela do geometrijskog, odnosno neokonstruktivnoga slikarstva, bila relativizirati identitet apstrakcije kao stilski homogenog fenomena, ali i upozoriti na etabliranje apstraktnog slikarstva u Hrvatskoj.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙