FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 6. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je danas Uskrs vjernicima koji taj blagdan slave prema gregorijanskom kalendaru, uz želju da ga provedu u sreći i zadovoljstvu sa svojim obiteljima i bližnjima. "Svima koji svoju vjeru temelje na uskrsnuću, čestitam najveći kršćanski blagdan", ističe premijer i dodaje kako je ljepota uskršnje poruke u njezinoj univerzalnosti koja dotiče svakoga od nas. Podsjeća kako ona poziva na mir, toleranciju i međusobno razumijevanje te uči o nadi i ohrabruje pred izazovima koji nas očekuju.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je danas u povodu blagdana Pesaha čestitku u kojoj u ime Vlade te svoje osobno ime od srca čestita Pesah svim vjernicima židovske vjeroispovijedi. "Neka vam ovaj veliki blagdan kojim slavite izbavljenje iz ropstva i slobodu, kao temeljnu ljudsku vrijednost, osobnu i zajedničku, protekne u ozračju mira i veselja! - ističe se u čestitki premijera Milanovića.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon urednog post-operacijskog tijeka bolesti otpušten je iz KBC Zagreb–Rebro na kućnu njegu, a sredinom sljedećeg tjedna nastavit će svoje redovne poslove u Ministarstvu, priopćeno je danas iz Odnosa s javnošću Vlade Republike Hrvatske. Ministar Ostojić primljen je prije tjedan u KBC Zagreb-Rebro radi manjeg operativnog zahvata tijekom kojeg mu je odstranjen apsces u području glutealne regije.

ZAGREB - Prava svih manjina u Hrvatskoj potrebno je jačati, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Političke akademije Hrvatske narodne stranke (HNS) na kojoj je najavljeno da će ta akademija u idućim mjesecima organizirati okrugle stolove vezane uz pitanja azila, prava i problema diskriminacije LGBT zajednice te školskog i visokoškolskog sustava. O problemu prava manjina, nacionalnih, rodnih ili spolnih, azilanata ili stranaca, govorili su članovi Savjeta Odjela za javnost Političke akademije HNS-a Andrea Zlatar-Violić, koordinator Savjeta Davor Gjenero te profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Siniša Rodin. Napominjući kako hrvatsko društvo ima mnoge identitete, Zlatar-Violić rekla je da se rasprave trebaju usmjeriti u oblikovanje jačanja prava svih onih koji se u Hrvatskoj osjećaju marginalizirano - kao 'drugi' i kao stranci. Po njenim riječima, od početka oblikovanja "ideje monolitnog nacionalnog identiteta" u Hrvatskoj se uvijek pojavljuje tema 'drugoga'. "Hrvatska se sada nalazi u poziciji iznimno zatvorene i dosta homogene zajednice koja će pred izazovom globalnog 'drugog' sama vjerojatno pronalaziti i konstruirati svoje tzv. druge i strance. Ti 'stranci' će nažalost postajati neka vrsta novih neprijatelja", rekla je Zlatar-Violić istaknuvši važnost potrebe da se hrvatsko društvo učini "što protočnijim za transformaciju".

ZAGREB/ŠIBENIK - Murterska tvrtka Marina Hramina i njezin direktor Bruno Dragičević kazneno su prijavljeni zbog bespravne gradnje u Nacionalnom parku Kornati na otoku Ravni Žakan, gdje su na mjestu srušenog starog restorana izgradili novi koji nije u skladu s izdanim dozvolama. Šibenska policija izvijestila je danas da je 51-godišnji Zagrepčanin kao odgovorna osoba investitora od kraja rujna 2010. do početka lipnja 2011., nakon rušenja postojećeg ugostiteljskog objekta izgradio zamjenski ugostiteljski objekt s gospodarskim objektima koji bitno odstupa od izdane lokacijske dozvole nadležnog ministarstva i potvrde glavnog projekta nadležnog Upravnog odjela Šibensko-kninske županije. Sumnja se da je investitor tvrtka Marina Hramina takvim protupravno izgrađenim objektom sebi nezakonito priskrbila oko 6,8 milijuna kuna. Murterska tvrtka i Dragičević su kazneno prijavljeni šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu.

PULA - Pripadnici mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice MUP-a jučer su u tunelu Učki zaplijenili 17,7 kilograma marihuane pronađene u teretnom vozilu mercedesu "vito" makedonskih registarskih oznaka kojim je upravljao 28-godišnji makedonski državljanin, izvijestila je danas istarska policija. Kako se navodi u priopćenju za javnost, droga je bila namijenjena istarskom tržištu, a njezina vrijednost doseže 300 tisuća kuna. Makedonski državljanin zaustavljen je jučer prijepodne zbog sumnje da je u njegovu mercedesu "vito" veća količina droge, a službeni pas Arr nanjušio je drogu. Policija je u krovnom dijelu u unutrašnjosti vozila i u bočnim vratima pronašla 35 paketa marihuane ukupne težine 17,7 kilograma.

ZAGREB - Američka javna digitalna knjižnica s više od dva milijuna knjiga bit će dostupna u travnju iduće godine, najavio je autor i knjižničar Harvardske sveučilišne knjižnice Robert Darnton. Darnton je obećao da će Digital Public Library of America (DPLA), projekt neprofitne organizacije osmišljen u listopadu 2010., "biti dovršen do travnja 2013." te da će "u početku sadržati najmanje dva milijuna knjiga iz javne domene, te niz specijaliziranih zbirki mnogo bogatijih od onih dostupnih preko Googlea", piše Guardian. Knjižnica je osmišljena kako bi, objasnio je Darnton na predavanju koje je održao u Columbia Law School, američko "kulturno nasljeđe besplatno bilo dostupno", Amerikancima ali i cijelom svijetu.

ZAGREB - Naočale, ručnik i vezice za cipele možda su posve uobičajeni predmeti koje bi netko ponio na put, čak i u 16. stoljeću, no na popisu renesansnog umjetnika i znanstvenika Leonarda da Vincija nalazimo i "stakalce, hvataljku, kirurški nož i finu pilicu". Neobičan popis napisan oko 1510. Leonardovim zrcalnim rukopisom, istrgnut iz jedne od njegovih bilježnica, upoznaje nas s Leonardovim karakterom, ali i njegovim razmišljanjima o proučavanju anatomije, piše britanski Guardian. Stranica će biti prvi put izložena u javnosti, uz još 86 stranica iz umjetnikova priručnika za anatomiju na izložbi pod nazivom "Leonardo da Vinci: anatom" koja se 4. svibnja otvara u Kraljičinoj galeriji Buckinghamske palače.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙