FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju prodaju dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 22. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ukazuju na negativno raspoloženje investitora na Wall Streetu nakon objave niza loših makroekonomskih pokazatelja koji upućuju na usporavanje gospodarskih aktivnosti u Kini i eurozoni.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na gubitku 62 boda, a tehnološki Nasdaq 13,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 spustio se 8 bodova te je bio ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Današnje negativno raspoloženje investitora posljedica je niza loših ključnih makroekonomskih pokazatelja. HSBC-ov PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u ožujku potonuo je na 48,1 bod, a PMI indeks eurozone na 48,8 bodova. Vrijednost tih indeksa ispod 50 bodova ukazuje na kontrakciju aktivnosti.

Dodatno, investitore je zabrinuo i pad prometa u britanskoj maloprodaji u veljači za 0,8 posto na mjesečnoj razini, što je njegov najveći pad u proteklih devet mjeseci.

Čak niti nešto bolji od očekivanja podaci o tjednoj nezaposlenosti u SAD-u u proteklome tjednu nisu uspjeli preokrenuti negativno raspoloženje.

Po podacima američkog ministarstva rada, protekloga tjedna bez posla je u SAD-u ostalo 348.000 osoba, što je 0,1 posto manje nego u tjednu ranije. Broj nezaposlenih tako se kreće i dalje na najnižim razinama u zadnjih četiri godine.

Za nove smjernice tržište očekuje objavu indeksa vodećih indikatora za SAD.

Pod najvećim pritiskom prodaja danas su dionice proizvođača sirovina i energetske kompanije.

„Dionička tržišta ostaju u području preokupljenosti. Čini se da bi trend prodaja mogao potrajati neko vrijeme“, smatra David Morrison, streeteg pri investicijskom društvu GFT Markets.

I na europskim burzama najvažniji su indeksi produbili minuse, nakon lošijih od očekivanja pokazatelja. Trenutno su je londonski Ftse indeks u minusu 0,7 posto, frankfurtski DAX 1,33 posto, a pariški CAC 1,55 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙