FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Svjetski dan autizma u Zagrebu

Autor: Lidija Baković
ZAGREB, 2. travnja 2012. (Hina) - Svjetski dan autizma obilježen je danas na Trgu bana Jelačića pod geslom "Autizam govori srcem-predugo čekamo" prigodom čega je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pustio balone s natpisom "autizam 8000" koliko je autističnih osoba u Hrvatskoj.

Današnji događaj organizirala je Udruga za autizam Hrvatske s udrugama članicama iz 11 gradova Hrvatske, u suradnji s Centrom za autizam iz Zagreba i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom pod pokroviteljstvom gradonačelnika Bandića.

Predsjednica Udruge za autizam Hrvatske, Lidija Penko istaknula je da je Svjetski dan svjesnosti o autizmu proglašen prije pet godina od strane UN-a zbog činjenice povećanja broja osoba s autizmom u svim zemljama svijeta.

"Ovogodišnjom porukom "Autizam govori srcem - predugo čekamo" htjeli smo ukazati i ponoviti zakonodavcu da stvarno predugo čekamo na dijagnostički centar te ranu intervenciju sustava za skrb za osobe s autizmom", rekla je Penko dodavši da je rano prepoznavanje i djelovanje u slučaju autizma ključno kako bi djeca s autizmom što bolje napredovala i do sedme godine života bila uključena u redovni sustav obrazovanja.

Istaknula je nedovoljnu podršku struke za rad s autističnom djecom te problem autistične djece starije od 21. godine života koji je "jako loše riješen".

"Država mora donijeti Nacionalnu strategiju i predvidjeti sve zakonske potrebe naše djece koje treba ispoštivati po konvencijama i potpisanim dokumentima, a koji u praksi ne postoje", zaključila je Penko.

Autizam je neurobiološki razvojni poremećaj mozga, a glavna obilježja su mu: teškoće u socijalnim interakcijama, teškoće verbalne i neverbalne komunikacije, neuobičajeno ponašanje, ograničene aktivnosti i interesi te različite motoričke smetnje i stereotipije. Uzroci autizma unatoč nizu istraživanja nisu posve razjašnjeni. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da se radi o nasljednom neurorazvojnom poremećaju, o utjecaju faktora okoliša, a češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

Prema podacima Centra za autizam Hrvatske pojavnost autističnog poremećaja u proteklih 50 godina povećala se čak 15 puta, a najnovija istraživanja procjenjuju pojavnost poremećaja iz autističnog spektra na otprilike 20 na 10 tisuća novorođenih. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 8 tisuća osoba s autizmom od čega ih je 1096 registriranih.

Prava osoba s autizmom u EU zaštićena su Deklaracijom Europskog parlamenta od 9. svibnja 1996. godine, a dostupnost ljudskih i građanskih prava osobama s autizmom jedno je od mjerila odnosa zemalja članica spram osoba s invaliditetom o kojima vodi brigu Komisija Vijeća Europe i European Disability Forum.

18. prosinca 2007. godine Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju 62/139 i proglasila 2. travanj Svjetskim danom svijesti o autizmu. Procjene ukazuju da danas 67 milijuna ljudi širom svijeta živi život obilježen autističnim mišljenjem i pogledom na svijet.

(Hina) xlbak yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙