FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne, u fokusu ponovo dužničke brige u eurozoni

Autor: mkuz
LONDON, 26. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak u Londonu oko razine od 125 dolara za barel, pritisnute obnovljenim strahovanjima za financijsku stabilnost eurozone.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 18 centi, na 125,31 dolar. Na američkom je tržištu bila u minusu 24 centa i iznosila je 106,63 dolara.

U petak je cijena nafte porasla gotovo dva dolara po barelu, poduprta prvim vidljivim znakovima smanjenja iranskog izvoza pod utjecajem zapadnih sankcija protiv Teherana.

Čini se da se iranski izvoz nafte u ovom mjesecu smanjio za oko 300 tisuća barela dnevno, odnosno oko 14 posto, što je njegov prvi značajniji pad u ovoj godini, pokazuju procjene savjetodavne tvrtke Petrologistics i jedne naftne kompanije.

U podnedjeljak se fokus tržišta ponovo okrenuo eurozoni nakon što španjolska vladajuća stranka ovog vikenda na regionalnim izborima u Andaluziji nije uspjela izboriti premoćnu većinu zastupničkih mjesta.

Španjolska bi mogla biti sljedeća žrtva dužničke krize na području jedinstvene europske valute a bojazni povezane s europskim dužničkim nevoljama zasjenile su neočekivano poboljšanje njemačkog poslovnog raspoloženja u ožujku, peti mjesec zaredom, pokazalo je istraživanje utjecajnog ekonomskog instituta Ifo.

"Cijene nafte blago su kliznule danas zbog nastavljenih zabrinutosti u vezi s eurozonom, ali čini se da će se zadržati na sadašnjoj razini, s obzirom na dobru potporu na 122 dolara za barel zbog nastavljenog rasta u SAD-u i neizvjesnosti oko Irana", ističe Christopehr Bellew iz Jefferies Bachea.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 122,77 dolara, što znači da je porasla za 98 centi u odnosu na četvrtak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙