FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, Kina snizila ciljanu stopu gospodarskog rasta

Autor: mkuz
LONDON, 5. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na londonskom tržištu na 123 dolara po barelu budući je strah od uskog grla u opskrbi popustio nakon što je Kina snizila ciljanu stopu rasta u ovoj godini a Irak povećao proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 99 centi, na 122,66 dolara, da bi se naknadno stabilizirala na 123,00 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 1,2 dolara i iznosila niskih 105,5 dolara, da bi se naknadno barelom trgovalo po 105,78 dolara.

Kina je snizila ciljanu stopu rasta gospodarstva u 2012. na 7,5 posto, najnižu razinu u zadnjih osam godina. To je pritisnulo azijske dionice i otvorilo pitanja u vezi potražnjom za naftom.

Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka kazao je da je ta kineska najava usmjerila pozornost međunarodnih tržišta prema izgledima globalnog rasta.

"Niža očekivanja u vezi s kineskim rastom prigušujući su čimbenik. Niži kineski rast znači i manju potražnju za robama. To je utjecalo na raspoloženje tržišta", kosntatirao je.

Dodatni uteg za cijene bile su i izjave iračkih dužnosnika da je proizvodnja nafte porasla iznad razine od tri milijuna barela dnevno, u odnosu na Reutersove procjene za veljaču od oko 2,7 milijuna barela dnevno. Irak će u iduća tri dana početi izvoziti naftu i s prvih plutajućih terminala na moru, najavio je potpredsjednik iračke vlade Husein al-Šahristani. Ta se najava dugo očekivala i poboljšat će opskrbu naftom u razdoblju obilježenom smanjenom opskrbom iz Irana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 123,08 dolara, što znači da je porasla jedan dolar u odnosu na četvrtak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙