FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 19. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da je vlada premijera Zorana Milanovića postavila dobar temelj, smanjila proračun i otvorila prostor za pomake u gospodarstvu, no to smatra tek početkom, a konačna ocjena "ovisit će o tome hoće li biti novih radnih mjesta, investicija i manje nezaposlenih". "Nova radna mjesta, investicije i manje nezaposlenih su ključ i kriterij za ocjenu rada vlade", rekao je Josipović gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva". Upitan kako gleda na "kadroviranje nove vlasti" odnosno imenovanja u kojima je "glavna podobnost, a ne sposobnost", Josipović je kazao kako nije dobro ako je jedini kriterij "partijska pripadnost" jer, naglašava, kriterij mora biti i stručnost. "Kriterij stručnosti mora biti zadovoljen, a ako nije, onda nema drugog kriterija. Ali, ako je taj elementarni kriterij, stručnosti, zadovoljen, onda naravno da će politika na vlasti htjeti ljude koji će tu politiku provoditi", rekao je Josipović. Na pitanje treba li Hrvatski sabor i dalje biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, Josipović je rekao da bi, da je bio saborski zastupnik, kad se o tome odlučivalo, glasovao protiv da Sabor bude pokrovitelj. "Ali sam za to da se obilježi stradanje nevinih žrtava. Ne bih da se zaboravi da su na Bleiburgu pobijeni nevini ljudi", rekao je, uz ostalo, Josipović. Govoreći o 2. svjetskom ratu, naglasio je kako je njegov stav vrlo jasan - na pravoj strani, a to piše i u Ustavu, su bili hrvatski antifašisti. Nažalost, dodao je, bilo je događaja u kojima su i oni pogriješili. Ponovio je svoj stav da revizija četničkog pokreta u Srbiji nije dobar potez kazavši kako je Draža Mihailovića ratni zločinac te da su četnici bili dio okupacijskog korpusa i da su, "ne samo u Hrvatskoj, ostavili tisuće žrtava".

ZAGREB - Na zagrebačkome Županijskom sudu danas će početi pripremno ročište za slučaj "Fimi media" na kojemu bi sutkinja Ivana Čalić trebala odrediti datum početka suđenja HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke i bivšem premijeru Ivi Sanaderu te ostalim optuženima u jednoj od najvećih korupcijskih afera. Predviđena su tri dana za pripremno ročište na kojemu će se iza zatvorenih vrata odlučiti i o dokazima koji će se izvesti na suđenju, u kojemu se prvi put tereti i jednu političku stranku. HDZ je optužen da je svoj tzv. crni fond punio novcem "izvučenim" iz državnih institucija i ministarstava preko privatne tvrtke Fimi medije po kojoj je slučaj i dobio ime.

RIJEKA - Mađarski državljanin (60) zadobio je teške tjelesne ozljede pri padu paraglidera jučer oko 12,30 sati na letjelištu kod Triblja, izvijestili su sinoć iz operativnog dežurstva primorsko-goranske Policijske uprave. Mađarski letač zadobio je ozljede opasne po život.

ZAGREB - Kabaret "Samo za te dragi kaj" uz koncert kajkavskih popevki u izvedbi i režiji Zlatka Viteza i Banda Histrion te film o glumcu Mladenu Crnobrnji - Gumbeku autora Tonka Jovića, otvorili su sinoć 5. Gumbekove dane, festival posvećen tom poznatom zagrebačkom cabaretskom umjetniku i zagrebačkoj cabaretskoj tradiciji. Međunarodni festival kabareta i komedije Gumbekovi dani u organizaciji Glumačke družine Histrion održava se od 18. do 27. ožujka, a publici će ponuditi 10 kabaretskih kazališnih izvedbi. Festivala je dobio ime po glumcu Mladenu Crnobrnji - Gumbeku (1939. - 2000.), koji je posljednjih 20 godina svojeg života posvetio Histrionima i s kojima je u jesen 1999. odigrao i posljednju ulogu u "Doktoru pod mus" J.B. Moliera na Opatovini. Festival u nedjelju, 27. ožujka završava dodjelom nagrada uz "Večer posvećenu Mikiju Glovackom".

ZAGREB - Na Festivalu dokumentarnog rock filma DORF 2012. koji je sinoć završio proglašeni su pobjednički filmovi - u regionalnoj konkurenciji nagradu je dobio slovenski "V letu hip hopa" Borisa Petkoviča, dok je u međunarodnoj konkurenciji nagrađen američki "Speaking in code" Amy Grill. Posebno priznanje dobio je film "Fanzini s Marsa" Siniše Dugonjića iz Beograda, priopćili su organizatori festivala održanog u Rijeci i Vinkovcima.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙