FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Mlada country i pop pjevačica Taylor Swift najbolje je plaćena glazbenica u SAD-u 2011. sa zaradom većom od 35 milijuna dolara, ispred irske skupine U2. Dobitnica šest glazbenih nagrada Grammy, 22-godišnja Taylor slabo je poznata u Europi ali je jako vole u SAD-u gdje su prihodi od njezinih turneja i prodaje nosača zvuka dosegli 35,7 milijuna dolara 2011., prema godišnjem poretku profesionalnog časopisa Billboard. Drugo mjesto zauzima irska skupina U2 koja je zaradila 32,1 milijun dolara u SAD-u 2011., zahvaljujući američkim nastupima u okviru turneje "360 Degree Tour". Treće mjesto pripalo je Kennyju Chesneyju, country pjevaču, s 29,8 milijuna dolara prihoda. Slijede Lady Gaga, Lil Wayne, Sade, Bon Jovi te Celine Dion.

MOSKVA

Rusija namjerava poslati misije na Mjesec, Mars, Veneru i Jupiter, razviti novu raketu i modernizirati do 2030. svemirski sektor u krizi, piše u utorak dnevnik Komersant koji citira ambicioznu strategiju Roskosmosa, ruske svemirske agencije. "Roskosmos ne odustaje od istraživanja drugih planeta i predviđa niz misija radi produbljene studije Mjeseca s robotima (uključujući donošenje na Zemlju uzoraka tla), Venere i Jupitera", piše Komersant pozivajući se na svemirsku strategiju Roskosmosa do 2030. Prema tom dokumentu koji je predan vladi prošlog tjedna, Roskosmos namjerava prije 2030. izvesti "nadlijetanje Mjeseca s ljudima nakon čega bi poslao kozmonaute na njegovu površinu i potom ih vratio na Zemlju", dodaje se u dnevniku.

BEČ

Četvrtina žena koje izdržavaju zatvorske kazne u Europi i središnjoj Aziji zatvorene su zbog droge, prema podacima nevladine organizacije Harm Reduction International (HRI) u ponedjeljak. Oko 31.000 od 112.000 žena u zatvorima u 51 zemlji Europe i središnje Azije, ili 28 posto tamo se nalaze zbog posjedovanja, pripreme, proizvodnje, kupovine ili prodaje nedozvoljenih tvari, prema nevladinoj organizaciji Harm Reduction International sa sjedištem u Londonu. To izvješće objavljeno je na početku 55. zasjedanja Povjerenstva za droge Ureda za borbu za protiv trgovine drogom i kriminala.

DŽAKARTA

Slučaj osmogodišnjeg Indonežanina koji puši dvije kutije cigareta dnevno objavljen je u ponedjeljak u lokalnom tisku kao novi primjer pošasti pušenja u četvrtoj najnastanjenijoj zemlji na planetu, koja posebno pogađa djecu. Ilham, dječak iz okruga Sukabumi na otoku Javi, "počeo je pušiti u četvrtoj godini", rekao je njegov otac u intervjuu za državnu novinsku agenciju Antara. "Počeo je sve više puštiti i sad je na dvije kutije dnevno", dodao je otac, neimenovani vozač motora-taxija. "Ne želi više ići u školu. Provodi po cijele dane pušeći i igrajući se", izjavio je on objašnjavajući da se dječak stravično razbjesni kad mu otac odbije dati cigarete. Pušenje je jako rašireno u Indoneziiji, ogromnom arhipelagu od 240 milijuna stanovnika gdje je postotak pušača porastao šest puta u 40 godina, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Danas u Indoneziji puši 65 milijuna ljudi.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙