FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 20. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Troje optuženika u slučaju Fimi media - bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević i vlasnica tvrtke po kojoj je slučaj dobio ime Nevenka Jurak na današnjem pripremnom ročištu priznali su krivnju u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi. No, iako su priznali kaznena djela, troje optuženih nije se nagodilo s USKOK-om pa će im se suditi zajedno s bivšim premijerom te predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom i šefom HDZ-ovih izbornih stožera Ratkom Mačekom koji i dalje negiraju sve optužbe. Sanader je prokomentirao da se slučaj Fimi media vodi po istom principu kao i ostali postupci u kojima je optužen ili osumnjičen, a gdje također odbacuje sve što mu se stavlja na teret. "Riječ o sličnom pristupu kao kod prethodnih slučajeva. Netko prizna da je kriv, da je počinio kazneno djelo, a onda samo kaže: 'To mi je rekao Sanader'", kazao je bivši premijer izlazeći s pripremnog ročišta koje će se na zagrebačkom Županijskom sudu nastaviti i sutra u 9 sati.

ZAGREB - Nemamo više izgovora za neuspjehe, izjavio je danas premijer Zoran Milanović obraćajući se studentima zagrebačkog Pravnog fakulteta koji je i sam pohađao, poručivši im da su generacija s velikom šansom za bolji život drže li se stava da uspjeh ovisi isključivo o njima samima. "Više nema izgovora za neuspjehe i to je naša krivnja, a bude li uspjeha to je naša zasluga i nitko nam je ne može uzeti", rekao je Milanović u studentima ispunjenoj sveučilišnoj dvorani. Njima je poručio kako je Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju te da na tu činjenicu gledaju kao na svoju prednost u odnosu na ranije generacije, jer će se, kazao je, u Uniji nadmetati s onima koji su najbolji na svijetu. "U EU ćemo teško napredovati ako jasno ne odredimo koji su nam prioriteti i ako na njih ne fokusiramo svoje ljudske i materijalne potencijale", istaknuo je Milanović. Studente, koji su mu postavili niz pitanja, zanimalo je među ostalim kada očekuje da će SAD ukinuti vize za hrvatske državljane, na što je premijer odgovorio kako očekuje da će Amerika to učiniti u roku od godinu dana, te ocijenio da hrvatski državljani nisu niti danas predstavljaju nikakav rizik SAD-u. "Potpuno smo bezazlena zemlja za SAD, nećemo obijati vrata, ali vjerujem da će se vize ukinuti u idućih godinu dana", kazao je Milanović.

ZAGREB - Predsjednik i sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić izjavio je danas da se neće ispričati zbog odnosa prema bivšem predsjedniku Sabora Luki Bebiću kojega je tijekom svjedočenja na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu ukorio riječima da se ponaša pristojno jer nije u Saboru. "Neću se ispričati, nemam razloga za to. Niste valjda očekivali da ću se ispričati zbog svojih riječi u sudnici? Predsjednik Sabora si je uzeo za pravo ono što mu ne pripada", kazao je Turudić novinarima okupljenima ispred sudske zgrade na Zrinjevcu. Dodao je da je riječ o još jednom pritisku na sudbenu vlast koji nije dobar ni za koga. Sučevu ispriku jučer je zatražio Bebićev nasljednik na čelu Sabora Boris Šprem koji je u pismu predsjedniku Vrhovnog suda ustvrdio da je Turudić svojim riječima uvrijedio najviše predstavničko tijelo.

ZAGREB - Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske, u nazočnosti obitelji, predsjednika Republike Ive Josipovića, ministra obrane Ante Kotormanovića i drugih visokih državnih dužnosnika te mnogih aktivnih i umirovljenih časnika Oružanih snaga, oprostili su se danas na komemoraciji u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" od generala zbora Imre Agotića, koji je umro u nedjelju. General Agotić, rečeno je na komemoraciji, dao je nemjerljiv doprinos razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske i obrani tijekom Domovinskog rata te posebice kao prvi zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Predsjednik Republike Ivo Josipović i vrhovni zapovjednik OS RH rekao je da je Hrvatska izgubila jednog od najboljih sinova te da je njegov doprinos stvaranju Oružanih snaga i sigurnosnog sustava zaista nemjerljiv, njegov odlazak nenadoknadiv gubitak za Hrvatsku. Načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić rekao je da je general Agotić bio jedan od najvažnijih časnika Hrvatske vojske i u stvaranju HRZ-a, a ministar obrane Ante Kotormanović istaknuo je govoreći o generalu Imri Agotiću da je otišao "dobar čovjek i dobar i pametan časnik Hrvatske vojske i osoba koja se među prvima uključila u obranu Hrvatske". U predvorju doma HV-a "Zvonimir" otvorena je knjiga žalosti u povodu smrti generala Agotića, a na komemoraciji je prikazan i prigodni film o njegovoj ulozi u Domovinskom ratu i stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru zabrinjavajućim ocijenila to što Vlada nema što za reći o najnovijem poskupljenju naftnih derivata. "Poskupljenje goriva se događa nakon što je Vlada povećala PDV na 25 posto, sve poskupljuje, a neki članovi Vlade s nevjerojatnom lakoćom najavljuju i poskupljenje struje i plina" rekla je predsjednica saborskog Kluba HDZ-a. Smatra da je pred građanima tsunami poskupljenja, a na to, upozorila je Kosor, nitko ne reagira niti suvislo komentira. Neshvatljivim je ocijenila da na jučerašnjoj sjednici GSV-a ni jednom riječju nije bilo dotaknuto pitanje povećanja cijene goriva ocjenjujući da će ono generirati nova poskupljenja, pogotovo struje i plina. Zabrinjavajućim smatra što vlada ne reagira i na najave rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića u Republici Srbiji. "To je trenutak kada Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova moraju reagirati, a do sada nismo čuli ni jednu suvislu reakciju", kazala je Kosor. Za HDZ je neprihvatljivo da projekt gradnje autoceste od Rijeke do Žute Lokve ima prioritet. Za tu bio dionicu u dužini od 56 kilometara trebalo osigurati 730 milijuna eura, a što je vrijednost tri Pelješka mosta, rečeno je na konferenciji za novinare.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, koji se ove godine prvi put obilježava 21. ožujka, predsjednik Ivo Josipović primio je danas udruge roditelja i djece iz svih krajeva Hrvatske i poručio kako se dijete s tim sindromom može roditi u svakoj obitelji te da je dužnost društva pomoći roditeljima kako bi njihova djeca imala potpuniji i aktivniji život i pravo na jednake mogućnosti u društvu. Predsjednik je rekao kako mu je poznato da se roditelji djece s Downovim sindromom susreću s mnogim problemima od prvoga dana nakon djetetova rođenja do njegove odrasle dobi - neodgovarajućom zdravstvenom zaštitom, s neprilagođenim obrazovnim sustavom i nemogućnosti integracije te skrbi o osobama s Downovim sindromom nakon smrti roditelja. Predsjednica Hrvatske zajednice za Downov sindrom Dinka Vuković kazala je kako u Hrvatskoj živi 1526 osoba rođenih s tim kromosomskim poremećajem. Nastariji među njima imaju između 80 i 84 godine što, naglasila je, pokazuje da te osobe mogu imati dug život, pa je na zajednici da im omogući od on bude osmišljen i kvalitetan.

ZAGREB - Od početka 2009., kada se počeo primjenjivati Zakon o suzbijanju diskriminacije, do danas svaka treća pritužba pučkom pravobranitelju na diskriminaciju odnosila se na rasnu diskriminaciju, upozorio je danas Ured pučkog pravobranitelja u povodu 21. ožujka, Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije. Od 503 zaprimljene pritužbe čak ih se 174 odnosilo upravo na taj oblik diskriminacije, priopćio je taj ured, navodeći kako ti podatci te podatci iz drugih izvora govore o širokoj rasprostranjenosti rasne diskriminacije u hrvatskome društvu – diskriminaciji romske, srpske i drugih manjina. Diskriminacija se, kažu u uredu, pojavljuje i kroz rasističke izjave "u javnom prostoru", posebice na internetskim portalima i na sportskim događajima te kroz razne postupke pojedinaca i institucija koji mnogobrojnim građanima svakodnevno onemogućavaju da ravnopravno sudjeluju u društvenom životu isključivo zbog rase, etničke pripadnosti ili boje kože, to jest nacionalnog podrijetla. Iz Ureda pučkog pravobranitelja napominju kako je rasnu diskriminaciju moguće učinkovito suzbijati samo istodobnim korištenjem pravnih mehanizama zaštite i podizanjem razine svijesti i znanja o neprihvatljivosti rasističkih, ksenofobnih i ostalih stajališta utemeljenih na predrasudama.

ZAGREB - Hrvatska u prosjeku odobrava znatno manje azila od europskog prosjeka, rečeno je danas na konferenciji pod nazivom "Integracijske politike i prakse - uključivanje azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u hrvatsko društvo". Azil ili supsidijarnu zaštitu u Hrvatskoj ostvarilo je samo 48 osoba, no nedostatak integracijskih politika čini njihov život nezaštićenim i nesigurnim, istaknuto je na konferenciji. Ocjenjeno je da su azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom višestruko diskriminirani svojim prijašnjim iskustvom i iskustvom boravka u Hrvatskoj, u kojoj često nailaze na zatvorena vrata i, kako je rečeno, ksenofobnu praksu hrvatskog društva. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podsjetio je da je 2010. podneseno 259 zahtjeva za azil, a prošle godine više nego dvostruko 686, od kojih je odobreno devet, te da se porast broja zahtjeva može očekivati i idućih godina, osobito kad Hrvatska postane punopravna članica Europske unije. Podsjetio je na prava koja u Hrvatskoj imaju azilanti - imaju pravo dobiti osobne dokumente i dvogodišnji smještaj "od izvršnosti odluke", no često u tom roku ne uspijevaju pronaći posao zbog niske kvalifikacije iako mogu raditi bez radne dozvole i imaju pravo prijaviti se na Zavod za zapošljavanje. Imaju pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu, na uključivanje djece u odgojno-obrazovni sustav te na novčanu pomoć. Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren naglasio je kako je spremnost društva da prihvati različitost znak njegova bogatstva te je dodao da Europska unija namjerava ustrojiti zajednički sustav azila za sve članice, tako i za Hrvatsku.

ZAGREB - Prijedlog Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca, čije je donošenje iniciralo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava htio bi zadovoljiti sve, a neće zadovoljiti nikoga i nejasno je želi li predlagač okrupniti ili razbiti sindikalnu scenu, poručili su predstavnici sindikata s današnjeg okruglog stola kojeg je na tu temu organizirao Sindikat zaposlenika u Hrvatskom školstvu Preporod. Već tri tjedna u javnosti kolaju dvije varijante teksta tog zakonskog prijedloga, rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić dodavši da za njega postoji interes i politike i struke, no on se, po Stipićevom mišljenju, tiče ponajprije granskih sindikata. "Zakonom treba osigurati opstojnost sindikata koji ne mogu biti jednako veliki kao oni veći od njih, jer ako ne sudjeluju u kolektivnom pregovaranju onda oni veliki rade na štetu onih malih", kazao je. "Mora se znati koliki je cenzus, a ne da se on određuje od slučaja do slučaja", ustvrdio je Stipić dodavši kako prebrojavanje sindikalnog članstva ima smisla samo ako se ono vrši kontrolirano. "Zakon ostavlja mogućnost da i ako ste reprezentativan sindikat, a nekome se ne sviđate, može vas eliminirati", ocijenio je Stipić. "Ovaj radni materijal je protuustavan i ne uklapa se u pravni sustav Hrvatske", ocijenio je Marinko Učur s riječkog pravnog fakulteta.

ZAGREB - Cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje za treću životnu dob europska je praksa već dvadeset godina, a Hrvatska se kvalitetnim programima cjeloživotnog učenja koji imaju višestruke koristi, od promicanja kulture učenja u svim životnim razdobljima do podizanja kvalitete života, može približiti europskim standardima, zaključci su današnjeg okruglog stola "Obrazovanje seniora - tajna je dugovječnosti". U raspravi, kojoj je svrha probuditi svijest o važnosti ulaganja u cjeloživotno učenje i stjecanje kvalifikacija potrebnih za unaprjeđivanje osobnoga, građanskoga, društvenoga ili profesionalnog djelovanja pojedinca, sudjelovali su profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Milan Matijević, profesorica na Sveučilištu za treću životnu dob Jasna Čurin i polaznica Sveučilišta Božena Lončar. Okrugli stol organiziran je u povodu obilježavanja 2012. godine kao Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

ZAGREB - Bivši čelnici propale tekstilne tvrtke "Kamensko" Antun Crlenjak i Davor Vlajčević nisu uhićeni zbog afere s tom tvrtkom, nego zbog sumnje da su s još tri osobe oštetili državni proračun jer su nenamjenski potrošili 14 milijuna kuna kredita koji je njihova tvrtka "Eko Grad" dobila od Fonda za razvoj i zapošljavanje za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka. Uz Crlenjaka i Vlajčevića, osumnjičeni su bivši čelnik Fonda za razvoj i zapošljavanje Petar Tonković (42), direktor odjela u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) Ivan Sabljo (50) te bivši direktor "Kamenskog" Damir Rihtarić (47). Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo danas je za svu petoricu zatražilo jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a za Crlenjaka, Sablju i Rihtarića i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

ZAGREB - Nepoznati lopov provalio je tijekom prošlog vikenda u dvorište Zagrebačke nadbiskupije na Kaptolu, popeo se na zgradu Komedije i zatim izbušio prolaz do tvrtke Rodić iz koje je ukrao zlato i pobjegao. Lopov je probušio čak dvije rupe u zidu da bi došao do radionice tvrtke Rodić koja je registrirana za proizvodnju plemenitih metala i nakita. Zagrebačka policije izvijestila je da je lopov provalio u prostorije vjerske ustanove te da je oštetio tu ustanovu i dva poduzeća za neutvrđeni novčani iznos. Obje tvrtke nalaze se u prostorijama Nadbiskupije.

ZAGREB - Dvojica mladića ukrali su na ulici 78-godišnjakinji zlatnu ogrlicu vrijednu 40.000 kuna i pobjegli ali je krađu iz automobila vidio građanin koji je uhvatio jednog kradljivca dok je drugi pronađen kasnije, izvijestila je danas zagrebačka policija. Mladići u dobi od 18 i 17 godina su prije tri dana oko 14 sati u Zvonimirovoj ulici prišli ženi i upitali je za smjer prema Borongaju, a jedan od njih je potom iskoristio njezinu nepažnju i strgnuo s vrata skupocjenu ogrlicu sa sto godina starim privjeskom Neptuna. Mladići su se dali u bijeg, no uličnu krađu je vidio jedan vozač automobila koji je uhvatio starijeg mladića i zadržao ga do dolaska policije. Maloljetni mladić pronađen je kasnije. Obojica su odvedena u pritvor.

ZAGREB - Hokejaški klub Medveščak Zagreb predao je danas donaciju za UNICEF-ovu akciju "Stop nasilju među djecom" kojoj je cilj sprječavanje vršnjačkog nasilja u osnovnim školama u Hrvatskoj. Na konferenciji za novinare u Medveščakovom Zig Zag Fan shopu, povodom završetka EBEL sezone, donacijski ček u iznosu od 141.368 kuna predstojnici UNICEF-ova Ureda u Hrvatskoj Lori Vidović uručio je kapetan "Medvjeda" Alan Letang, jedan od glasnogovornika te UNICEF-ove akcije. UNICEF je započeo program "Za sigurno i poticajno okruženje u školama" tijekom 2003. godine kampanjom informiranja i senzibiliziranja javnosti za problem vršnjačkog nasilja, nakon čega je uslijedilo prikupljanje sredstava iz kojih se je financirala provedba u 216 škola koje su se prijavile u program u dvije godine.

ZAGREB - Na poziv Muzeja imigracije Ellis Island iz New Yorka, nagrađivana izložba Muzeja grada Rijeke "Merika - Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880.-1914." bit će postavljena od 28. lipnja do 4. rujna u tom muzeju, na otočiću Ellis koji je u tom razdbolju bio glavna useljenička stanica u Americi, rečeno je na današnjoj prezentaciji izložbe u Muzeju Mimara. Otok Ellis nadomak Kipu slobode pravo je mjesto za izložbu, ne samo zato što je više od 90 posto svih iseljenika kroz tu stanicu ušlo u SAD, nego i zato što je tamo Muzej imigracije koji godišnje posjeti oko dva milijuna ljudi u potrazi za uspomenama na svoje pretke, rekao je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, u kojemu je ta izložba bila postavljena prije tri godine. Očekujemo da će naša izložba u dva ljetna mjeseca imati oko 350 tisuća posjetitelja, dodao je. Najavio je da će izložba "Merika", što je primorski naziv za Ameriku, biti postavljena u prostoru u kojem sada traje izložba o slavnom zatvoru Alcatrazu, također nekadašnjoj useljeničkoj stanici. Izložba ne govori samo o iseljenicima iz Hrvatske nego iz cijele srednje Europe, u razdoblju kada je preko riječke luke emigriralo najviše Mađara, Slovaka, Nijemaca, Rusina i Rumunja, a tek onda Hrvata. Dio izložbe bavi se organizacijom iseljavanja, a drugi dirljivim ljudskim sudbinama.

ZAGREB - U natjecateljski program slavnog Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, koji će se održati od 4. do 9. lipnja, uvrštena su čak četiri hrvatska filma - "Mačka" Gorana Stojanovića i "Otac" skupine autora prikazat će se u programu Kratki film, a "Meso" Ivana Mirka Senjanovića i "Transecho" Nikole Radovića u programu Diplomskih filmova, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙