FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost zbog usporavanja Kine pritisnula europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u utorak nakon što je automobilski i rudarski sektor pogodila zabrinutost zbog usporavanja kineskog rasta, iako bi pozitivni signal iz Sjedinjenih Država o gradnji kuća mogao potaknuti ulagače da se vrate na tržište.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 1,1 posto na 5.895 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,2 posto na 7.068 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,3 posto i iznosio je 3.533 boda.

Automobilski sektor pogodila je izjava zamjenika ruskog ministra industrije i trgovine Alekseja Rahmanova da će prodaja automobila u Rusiji u ovoj godini porasti samo šest posto, u usporedbi s 23-postotnim rastom u siječnju i veljači. Također su na taj sektor utjecala medijska izvješća da će prodaja automobila u Kini rasti sporije nego što se očekivalo. Daimler i BMW bili su najveći gubitnici, oslabivši za 5,1 odnosno 4,7 posto.

Dionice rudarskih kompanija također su bile pod pritiskom, zbog zabrinutosti koji je izazvalo usporavanje rasta u Kini i pad potražnje za željeznom rudom. BHP Billiton i Rio Tinto bili su među najgorim izvođačima, oslabivši za 3,2 odnosno četiri posto.

"Dionice su oslabile temeljem vijesti o velikim popustima na luksuzne marke automobila u Kini i izjava o slaboj potražnji za željeznom rudom. Kasnije će biti važni američki podaci o gradnji kuća s obzirom na potrebu oporavka tržišta nekretnina kako bi se nastavio oporavak gospodarstva", rekao je Richard Batty, strateg Standard Life Investmentsa.

Ukoliko američki podaci o započetim radovima gradnje kuća i o izdanim građevinskim dozvolama pokažu da se SAD oporavlja, investitori bi to mogli shvatiti kao priliku za kupnju dionica europskih kompanija koje su izložene u Americi, tumače analitičari.

Tokijska je burza bila zatvorena zbog praznika.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙