FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 19. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas kako u optužbama na njegov račun za sukob interesa i pogodovanje ZAMP-u vidi i političku pozadinu, odnosno tendenciju da se poljulja pozicija predsjednika. "Očito postoji jedna tendencija da se poljulja pozicija predsjednika, što se naravno neće dogoditi. Očito nekome smeta stabilnost koju zagovaram pa na neki način i uspijevam zajamčiti svojim radom, smeta mu pomirenje koje zagovaram, smeta mu pravda na kojoj radim", izjavio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu". Smatra da takve optužbe imaju neku političku pozadinu, potvrdu čega vidi u tome da ga proziva tek nekoliko medija, koji su "dobro koordinirani i jedan drugome nabacuju lopticu", a s druge su strane, kazao je, portali i novine desnog krila medijske scene koji konstruiranjem nekih privatnih stvari "nastoje diskreditirati moju obitelj i mene". Josipović je ponovno odbacio optužbe da je radeći u ZAMP-u pogodovao svom prijatelju, vlasniku tvrtke Emporion, ističući kako se radi o privatnoj trtki koja je, "poštujući zakon i plaćajući puno poreza te ulažući u socijalni fond, i po tome bi mogla biti uzor drugima, ostvarila zamjetan rast".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem uputio je dopis predsjedniku Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Branku Hrvatinu u kojemu stoji da je predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda i sudac Ivan Turudić uvrijedio i omalovažio Hrvatski sabor kada je 16. ožujka bivšem predsjedniku Sabora Luki Bebiću, kao svjedoku na sudu u postupku protiv bivšega premijera Ive Sanadera, rekao: "Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate", te smatra da se sudac Turudić treba javno ispričati Hrvatskome saboru. U dopisu predsjednika Hrvatskoga sabora predsjedniku Vrhovnoga suda navodi se da je sudac Turudić "uvrijedio i omalovažio Hrvatski sabor kao predstavničko tijelo građana i nositelja zakonodavne vlasti, odnosno sve izabrane zastupnike i posredno sve građane Republike Hrvatske koji su na izborima izabrali svoje predstavnike". Šprem ističe da je, kao predsjednik Hrvatskoga sabora, pozvan reagirati na nedopustivo i neprofesionalno ponašanje sudca Turudića i podsjeća da je, prema Ustavu Republike Hrvatske državna vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu što bi, smatra, "sudac Turudić morao znati i ne bi trebao imati predrasuda da uvažavanje ustavne demokracije predstavlja temelj demokracije".

SPLIT - Potpredsjednika splitskoga SDP-a Ivu Baldasara predsjedništvo splitskoga SDP-a predlaže za gradonačelnika na lokalnim izborima koji će se održati iduće godine, doznaje se danas u sjedištu splitskog SDP-a. "Odluku kojom predlažemo Baldasara za gradonačelnika donijeli smo samostalno na sjednici Predsjedništva splitskoga SDP-a na temelju stranačkog statuta. Predsjednik splitskoga SDP-a Marin Jurjević izvijestio je predsjednika stranke Zorana Milanovića o našoj odluci i on je podupro našu odluku da se Baldasara predloži za gradonačelnika", rekla je danas za Hinu potpredsjednica splitskoga SDP-a Vesna Perak-Bone. Po njezinim riječima, konačnu odluku o SDP-ovu kandidatu za splitskoga gradonačelnika donijet će Gradski odbor SDP-a na sjednici koja se očekuje u iduća tri tjedna. Baldasar je vijećnik te stranke u splitskome Gradskom vijeću.

ZAGREB - Savjet mladih Grada Zagreba danas je izvijestio kako ne podržava i smatra suvišnim prijedlog odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama smatrajući da bi se taj problem mogao riješiti osnivanjem klubova za mlade gdje bi oni mogli kreativno i samostalno provoditi slobodno vrijeme vikendom navečer. Predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba Olga Plazibat objasnila je u priopćenju da takvu zabranu smatraju suvišnom jer je zakonom već propisana zabrana prodaje i konzumacije alkoholnih pića maloljetnicima. Najavila je da će takvo stajalište iznijeti i na sutrašnjoj sjednici Savjeta mladih u prostorijama zagrebačke Gradske skupštine jer se o tome u posljednje vrijeme ponovno govori i raspravlja, a o zabrani je bilo riječi i na današnjoj sjednici Vijeća za prevenciju Grada Zagreba kojom je predsjedao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Slažemo se da restrikcija mora biti, ali prevencija je to što dugoročno doprinosi boljitku svih građana našeg grada", ocjenjuju iz Savjeta mladih.

ZAGREB - Vijeće za prevenciju Grada Zagreba na današnjoj je sjednici, koju je sazvao i vodio zagrebački gradonačelnik i predsjednik Vijeća Milan Bandić, dogovorilo da će predstavnici nadležnih gradskih ureda i Policijske uprave zagrebačke doraditi tekst prijedloga dopuna odluke o komunalnom redu kojim bi se maloljetnim osobama, osim konzumiranja, zabranilo i posjedovanje alkoholnih pića na javnim površinama. U priopćenju iz Gradske uprave navodi se da su na sjednici prisustvovali gotovo svi članovi Vijeća u kojemu su, uz predstavnike Grada Zagreba, i predstavnici Policijske uprave zagrebačke, Ministarstva pravosuđa, Zavoda za socijalnu skrb u Gradu Zagrebu, Gospodarske komore Zagreb i Obrtničke komore Zagreb te, kao gost, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Alen Ostojić koji je, u ime zagrebačkog HSLS-a, uputio dopis gradonačelniku vezan uz prevenciju kriminaliteta i povećanje razine sigurnosti u Zagrebu.

OSIJEK - Dosadašnji predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Gordan Matković (Nezavisna lista) na današnjoj je sjednici, na prijedlog kluba vijećnika HDSSB-a, većinom glasova razriješen dužnosti. Na javnom glasovanju za Matkovićevo razriješenje glasovalo je 14 od 25 gradskih vijećnika, a uz 10 vijećnika vladajuće koalicije HDSSB-HNS prijedlog su poduprla dva vijećnika HDZ-a te vijećnici HSLS-a i Stranke umirovljenika (SU). Suzdržani su bili vijećnici HSP-a, a na glasovanju nisu bili vijećnici SDP-a. Matković je razriješen te dužnosti na posebnoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je to bila jedina točka dnevnog reda. Prije nje danas je održana sjednica Gradskog vijeća koja je bila nastavak prošlotjedne prekinute sjednice tijekom koje je Matković razriješen dužnosti predsjednika Odbora za izbor i imenovanja, što su poduprli isti vijećnici. Na toj sjednici bila su i tri vijećnika SDP-a koji su bili suzdržani prilikom glasovanja o Matkovićevu razrješenju dužnosti predsjednika Odbora, a SDP-ovci nisu sudjelovali kasnije na sjednici na kojoj je Matković razriješen dužnosti predsjednika Gradskog vijeća.

OSIJEK - U Parku prirode Kopačkome ritu ugašen je požar koji je buknuo prijepodne i koji je, po prvim procjenama, zahvatio površinu od 250 do 300 hektara, a stradala su biljna i životinjska staništa. Po riječima zapovjednika osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Borisa Banjana, požar je ugašen nešto prije 17 sati, a ekipe vatrogasaca i djelatnika Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita još su na požarištu. Požar je buknuo kod Vardarca, mjesta na rubnom dijelu Parka prirode Kopačkoga rita, te se zbog jakog vjetra proširio. Pretpostavlja se da je požar nastavak jučerašnjeg požara kod Vardarca u kojem je na manjem području gorjela trava i suho raslinje. Nakon gašenja vatra je tinjala, a danas prijepodne se razbuktala zbog snažnog vjetra. "Nažalost, helikopteri iz Divulja nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra te smo bili prisiljeni vlastitim snagama i maksimalnim naporom gasiti požar", rekao je Banjan. Dodao je kako je u gašenju sudjelovalo 50-ak vatrogasaca iz devet dobrovoljnih vatrogasnih postrojba te profesionalni vatrogasci i desetak vatrogasnih vozila.

PULA - Svjetski dan osoba oboljelih od Downova sindroma obilježit će se u srijedu u Puli prigodnim programom na Trgu Portarati u kojem će sudjelovati roditelji s djecom iz Pule, Rijeke, Karlovca, Zagreba, Kaštela, Pakraca, Petrinje i Trogira, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli ravnateljica pulskoga Down sindrom centra dr. Branka Butorac. Po njezinim riječima, obilježavanjem Svjetskoga dana oboljelih od Downova sindroma želi se promicati svijest o tom sindromu i njegovu razumijevanju te pitanja vezana uz potporu i priznavanje dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s tom bolešću. "Okupljanje osoba s Downovim sindromom i njihovih obitelji ima za cilj svraćanje pozornosti sugrađana našega grada da su oni naša djeca, prijatelji, susjedi sa svojim specifičnostima, ali i potrebom za prepoznavanjem i prihvaćanjem u životu zajednice", poručila je ravnateljica Butorac i dodala kako će taj dan "biti posvećen prenošenju ljubavi i emocija".

ZAGREB - Četvero optuženih za malverzacije u samoborskoj tvornici čarapa "Sloboda", među kojima su brat i supruga bivšeg hrvatskog veleposlanika i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, danas su nepravomoćno osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od 11 mjeseci. Uvjetne zatvorske kazne, koje neće izdržavati ako u narednih pet godina ne ponove nedjelo, optuženima je izrekla sutkinja velikogoričkog Županijskog suda Jadranka Kos. Uz Borisa i Tatjanu Žužul osuđeni su Ivica Papeš i Javorka Babić, a optužnicom je bio obuhvaćen i Dario Papeš koji je oslobođen krivnje. Postane li presuda pravomoćna Ivica Papeš će državi morati vratiti 2,12 milijun kuna, a Tatjana Žužul nešto više od 628 tisuća kuna koje im je na ime dobiti skupština tvrtke isplatila krajem 1998. Tadašnji direktor "Slobode" Boris Žužul i financijska direktorica Javorka Babić time su, po mišljenju suda, zluporabili položaj i omogućili izvlačenje novca iz tvornice. No, sud je odbacio ostale točke optužnice kojima ih se teretilo za štetu od dodatnih 8,4 milijuna kuna.

KARLOVAC - Predvodeći danas u Nacionalnome svetištu sv. Josipa u Karlovcu misno slavlje u povodu blagdana Sv. Josipa, zaštitnika domovine, toga grada te očeva, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski rekao kako nas taj svetac uči ispravno da smisao zakona nije u njemu samome, nego da je zakon u službi čovjeka. "Ako bismo se strogo i slijepo držali zakona, onda bismo primijetili i da je Isus Krist osuđen po zakonu, i blaženi Alojzije Stepinac. Nije li po zakonu učinjena i nepravedna pretvorba u Hrvatskoj i pljačka naroda?! Jest!" ocijenio je u propovijedi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. "Zakon je u službi čovjeka. I kako ga tumačimo, takovu stvarnost imamo. I sv. Josip nas uči da zakon treba tumačiti u prilog čovjeku. Nije, kako Isus kaže na jednome mjestu, čovjek stvoren radi subote, nego subota radi čovjeka. Ne postoje naši zakoni da bismo mi njima služili, nega da oni nama omogućavaju normalan, kvalitetan, ljudski život i suživot, pravedan i pošten", kazao je.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙