FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MADRID - Razlika između zacrtane i stvarne državne potrošnje u Španjolskoj, vrijedna desetke milijardi eura, prerasla je u ozbiljno i značajno odstupanje od zacrtanih proračunskih ciljeva, upozorila je u ponedjeljak Europska komisija. Glasnogovornik europskog povjerenika za gospodarstvo Ollija Rehna Amadeu Altafaj izjavio je da je Madrid 30. prosinca upozorio Bruxelles da će proračunski manjak promatran kao udio u bruto domaćem proizvodu (BDP) biti za dva postotna boda veći od zacrtanog za 2011. godinu, da bi prije dva dana bio povećan za još pola postotnog boda. "Moramo u potpunosti razjasniti što se to dogodilo u Španjolskoj 2011.", kazao je Altafaj vezano za ozbiljno i izrazito odstupanje u odnosu na zacrtane razine. Manjak u španjolskom proračunu lani je trebao iznositi šest posto BDP-a, no skočio je na 8,5 posto, s obzirom da je država potrošila 90 milijardi eura više nego što je u prošloj godini uprihodila.

LJUBLJANA - Cijene naftnih derivata u Sloveniji porast će od utorka u ponoć drugi put u zadnjih 14 dana i dosegnuti novi rekordan iznos. Distributeri su u ponedjeljak popodne potvrdili da će cijene motornih benzina porasti za oko dva, a dizel goriva za jedan posto, a nešto manju korekciju cijena na više doživjet će i loživo ulje. Najprodavaniji 95-oktanski benzin na crpkama vodećeg distrubutera "Petrol" poskupljuje za 2,5 euro centa, na 1,463 eura, a bezolovni 100-oktanski za 2,4 centa - na 1,478 eura za litru. Eurodizel poskupljuje za 0,8 centa, na 1,343 eura, a loživo ulje za 0,3 centa, na 1,026 eura. Dodatni razlog sve višim maloprodajnim cijenama, koje se određuju dvotjedno, prema burzovnoj cijeni nafte na mediteranskom tržištu i odnosu eura prema američkom dolaru, jesu i trošarine čije smanjivanje radi ublažavanja cijena ne treba očekivati jer predstavljaju vrlo važan prihod proračuna. U prva dva mjeseca ove godine naftni derivati u Sloveniji već su poskupjeli za 5,6 posto, prema podatku državnog statističkog zavoda.

LJUBLJANA - Proizvođač kućanskih aparata "Gorenje" u ponedjeljak je u Valjevu (Srbija) svečano otvorio pogon za proizvodnju sanitarne opreme i strojeva za pranje rublja u kojoj radi 96 zaposlenih, objavila je slovenska kompanija na internet stranicama Ljubljanske burze. Srbijanska vlada poduprla je tu investiciju sa skoro milijun eura subvencija na ime novootvorenih radnih mjesta. U Valjevu tvrtka Gorenje ove godine namjerava proizvesti 70.000 perilica i 30.000 umivaonika. Gorenje u istom gradu raspolaže pogonom za proizvodnju rashladnih uređaja, a u Staroj Pazovi ima tvornicu bojlera. Nove pogone u Srbiji slovenska je kompanija otvorila uz nepovratna sredstva srbijanske vlade. Istodobno, Gorenje je objavilo da će do rujna ove godine, radi smanjenja troškova, iz Finske (Lahti) prebaciti u Češku proizvodnju električnih štednjaka. Seoba proizvodnje iz Finske u Češku dio je procesa strateškog restrukturiranja Gorenja u razdoblju 2012-2015. godine, objavilo je Gorenje. U finskom gradu Lahti lani je sa znakom Gorenja proizvedeno 53.000 štednjaka u pogonu koji je zapošljavao 106 radnika.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabjeli, pogođeni najnovijim podacima iz londonske tvrtke Markit o usporavanju aktivnosti u privatnom sektoru eurozone, što je prigušilo nade ulagača da će regija izbjeći klizanje u recesiju. Londonski indeks Ftse oslabio je 0,28 posto, na 5.894 boda, frankfurtski DAX za 0,54 posto, na 6.884 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,3 posto i iznosio 3.490 bodova. Od talijanskih tvrtki oslabile su dionice Finmeccanice, za 3,7 posto, dok su od španjolskih najviše oslabjele dionice banaka BBVA i Banco Santander, za 1,8 odnosno 1,6 posto. Dionice proizvođača čelika i rudarskih kompanija, kao što su one kompanija ArcelorMittal i Rio Tinto, našle su se na udaru nakon što je Kina snizila ciljanu stopu rasta, potaknuvši pad cijena metala. Dionice Rio Tinta pritom su oslabjele za 2,9 posto, ArcelorMittala 2,4 posto, a Salzgittera za 5,4 posto.

LONDON - Euro je u ponedjeljak nadoknadio gotovo u potpunosti početne gubitke prema dolaru na međunarodnim tržištima, izazvane zabrinutostima u vezi napretka Grčke u dovršetku sporazuma o restrukturiranju duga i slabim gospodarskim pokazateljima iz eurozone. Euro se tako nakratko spustio na 1,3160 dolara, najnižu razinu od 17. veljače, da bi se potom oporavio na 1,3188 dolara, što znači da je na dnevnoj razini bio u minusu od svega 0,1 posto. Oslabio je i 0,7 posto prema jenu i njime se trgovalo po 107,17 jena. Dolar je prema jenu bio na istom postotnom gubitku i njime se trgovalo po 81,26 jena. Time se spustio s 81,87 jena, najviše razine u devet mjeseci, na koju se popeo u petak. Jedinstvene europska i japanska valuta nalaze se pod pritiskom nakon prošlotjedne goleme injekcije ECB-ovih trogodišnjih zajmova u visini gotovo 530 milijardi eura i neočekivanog ublažavanja monetarne politike u Japanu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙