FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 11. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

RIJEKA - Ponuđač za privatizaciju riječkog brodogradilišta 3. maj Danko Končar je na jučerašnjem sastanku s predstavnicima sindikata u brodogradilištu izvijestio da nema ugovorenih novih poslova za gradnju brodova, ali je nagovijestio mogućnost ulaska njemačkog partnera u gradnju opreme za off shore projekte, kazao je danas za Hinu glavni povjerenik većinskog sindikata u 3. maju, Sindikata metalaca Hrvatske Juraj Šoljić. Tijekom sastanka Končar je, nakon iznesene analize stanja i opremljenosti konkurentskih talijanskih i kineskih brodogradilišta te s obzirom na to da u 3. maju nema novih narudžbi za gradnju, ocijenio da je u takvim okolnostima višak radnika u brodogradilištu od 1000 do 1500, naveo je Šoljić. Končar je najavio skori dolazak s njemačkim partnerom tvrtkom SIAG u brodogradilište kako bi se razmotrila mogućnost gradnje nosača, odnosno tripoda za razne off shore projekte, među kojima su i vjetroelektrane, prenio je sindikalni povjerenik. Ova oprema mogla bi se proizvoditi u uvali Peškera na otoku Krku. U brodogradilištu se Končar sastao i s predstavnicima uprava tvrtki grupe 3. maj te riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, a svi sastanci su bili zatvoreni za javnost.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana glaukoma, koji se obilježava 12. ožujka, danas je hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić podsjetio na nužnost prevencije jer pravovremenim prepoznavanjem bolesti i ispravnim liječenjem, bolest ne dovodi do sljepoće. Upozorio je da se opasnost glaukoma krije u činjenici da se razvija u tišini, bez ikakvih simptoma. Povišeni očni tlak ne uzrokuje bol niti druge probleme, pa čovjek posumnja na bolest tek kada počne gubiti vid. Da bi se adekvatno liječio, glaukom je potrebno otkriti što ranije kako bi se usporilo i spriječilo napredovanje bolesti. U tekstu objavljenom na internetskoj stranici Ministarstva zdravlja, ministar Ostojić napomenuo je da je u današnje vrijeme teško sačuvati dobar vid jer je izloženost štetnim tvarima veća no ikada. "U današnje je vrijeme teško sačuvati dobar vid jer je izloženost štetnim tvarima veća no ikada - od prečestog i dugotrajnog gledanja u ekran, primjerice za one koji rade na računalu, do štetnog utjecaja ultraljubičastih sunčevih zraka. S druge strane, prehrana je danas neprimjerena pa se na jelovniku nedovoljno često nađu namirnice koje 'hrane' zdravlje očiju." Po podacima Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", svaki drugi Hrvat ima problema s vidom. Čak 65 milijuna ljudi u svijetu boluje od glaukoma, a 4,5 milijuna ih je zbog bolesti oslijepilo.

VELIKO TRGOVIŠĆE - U selu Zelengaju kod Velikog Trgovišća sinoć je pola sata prije ponoći 68-godišnji muškarac iz vatrenog oružja usmrtio svojeg četiri godine mlađeg brata, doznaje se danas u krapinsko-zagorskoj policiji. Ubojstvo, koje se dogodilo u dvorištu obiteljske kuće, počinjeno je iz puške domaće izrade. Motiv ubojstva za sada je nepoznat.

VIROVITICA - Od teških ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći, koja se dogodila sinoć u virovitičkome prigradskom naselju Milanovac, poginuo je 36-godišnji vozač motocikla, izvijestila je danas virovitičko-podravska Policijska uprava. Oko 22,25 sati motociklist je zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad motociklom te sletio s kolnika i udario u kameno-betonski zid. Tridesetšestogodišnji vozač, koji nije imao zaštitnu kacigu na glavu, zadobio je teške tjelesne ozljede opasne po život od kojih je sinoć umro u virovitičkoj bolnici. U nesreći je ozlijeđen 28-godišnji putnik na motociklu.

SPLIT - Oko 200.000 kuna iznosi materijalna šteta nastala u požaru koji je za vikend buknuo u pogonu za proizvodnju dječje odjeće Slatkica u Kaštelima, rečeno je danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Netko je tijekom noći prvo razbio staklo na prozoru pogona, a zatim ubacio pirotehničko sredstvo nakon čega je vatra zahvatila tekstil koji je bio u prostoriji. Policija je izjavila da tragaju za počiniteljem, te potvrdila da je to već drugi put u posljednja četiri mjeseca da netko nepoznat pokušava uništiti tvrtku. Tako je krajem prošle godine netko u prostorije pogona ubacio zapaljenu bengalku, no tada nije izbio požar.

SPLIT - Iskrenje na razvodnoj kutiji izazvalo je jučer požar u ostavi na neboderu tik uz bivšu redakciju "Slobodne Dalmacije" u kojem je nastala materijalna šteta od oko 25.000 kuna, doznaje se danas na splitskoj policiji. Vatra je buknula jučer oko 10 sati na zadnjem, devetom, katu nebodera u ulici Hrvatske mornarice. Požar je ugasilo 18 vatrogasaca s četiri vozila za manje od 15-ak minuta. Policija je obavila očevid i utvrdila da je kratki spoj na razvodnoj kutiji izazvao iskrenje te je nastao požar u kojem je izgorjela ostava.

SPLIT - Zbog nuđenja mita policajcima vrgoračka je policija kazneno prijavila 29-godišnjeg N.K., doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Vozača "golfa" policija je zaustavila prilikom redovne kontrole prometa u subotu navečer u Velikom Prologu kod Vrgorca. Kako je bilo očito da vozi pod utjecajem alkohola, policajci su ga pokušali alkotestirati da utvrde stupanj alkoholiziranosti, no 29-godišnjak je to odbio, rečeno je u policiji. N.K. je policajcima ponudio mito od 250 kuna da ga ne prijavljuju zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, ali je onda osim prekršajne prijave za vožnju pod utjecajem alkohola, jer je kasnije utvrđen jedan promil alkohola, dobio i kaznenu prijavu zbog davanja mita, izvijestila je splitsko-dalmatinska policija.

(Hina) xnkot ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙