FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dobre vijesti iz Grčke potiču daljnji rast Crobexa?

Autor: neba
ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - Uspješna zamjena grčkih državnih obveznica pozitivno utječe na svjetska tržišta, pa bi se danas i na Zagrebačkoj burzi mogao nastaviti uspon Crobex indeksa, koji se ponovno primaknuo psihološke važnoj razini od 1.800 bodova.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje rast Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je ojačao drugi dan zaredom, i to za 1,17 posto, na 1.793 boda, dok je Crobex10 porastao 0,98 posto, na 998 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 15,6 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ingre, 2,74 milijuna kuna, a cijena joj je porasla više od 8 posto, na 7,68 kuna.

„S obzirom na dobre vijesti izvana, očekujem i danas pozitivno trgovanje na domaćem tržištu, ostaje tek za vidjeti hoće li rast Crobexa biti znatniji“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Grčko ministarstvo financija izvijestilo je jutros da je 85,8 posto privatnih kreditora prihvatilo ponudu o zamjeni postojećih grčkih obveznica novima, čime je postignut cilj najvećeg restrukturiranja državnog duga u povijesti.

Grčko ministarstvo financija izvijestilo je da su ponudu o zamjeni obveznica prihvatiti privatni kreditori koji ukupno drže 172 milijarde eura vrijedne obveznice, znatno iznad minimalne razine koja je bila potrebna da bi zamjena bila uspješna. Ateni je bilo potrebno da 75 posto kreditora pristane na dogovor.

Zamjenom obveznica otpisat će se oko 100 milijardi eura dugova Grčke, a time je ispunjen i uvjet potreban da bi Atena dobila drugi paket pomoći od Europske unije i MMF-a vrijedan 130 milijardi eura te tako izbjegla bankrot.

„Uspješna zamjena grčkih državnih obveznica pozitivno utječe na raspoloženje investitora na inozemnim tržištima kapitala. Premda i dalje vodimo borbu s recesijom, kao i rasprave oko potrebnih strukturnih reformi, danas bi to i na našem tržištu moglo rezultirati još jednim pozitivnim trgovinskim danom“, navodi Bešević Vlajo.

U očekivanju postizanja dogovora Grčke i privatnih kreditora oko zamjene obveznica novima, na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, drugi dan zaredom.

Dow Jones indeks ojačao je 0,55 posto, dok je S&P 500 porastao 0,98, a Nasdaq indeks 1,18 posto.

Jutros su i na azijskim te europskim burzama cijene dionica porasle.

„Nove smjernice očekujemo poslijepodne, kada će biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u. Očekuje se snažan rast broja zaposlenih u veljači. Zasad je jedini faktor koji negativno utječe na tržišta kapitala skupa nafta, jer visoka cijena goriva ugrožava globalni gospodarski rast“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙