FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljeno povećanje kineskog uvoza podiglo cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 7. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu nakon što je Kina objavila da će povećati uvoz nafte u ovoj godini, pri čemu značajniji rast priječi iranska ponuda pregovora sa zapadnim silama, koja prigušuje bojazni u vezi s opskrbom.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 84 centa, na 122,82 dolara, nakon što je prethodni dan završila u minusu 1,82 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 48 centi i iznosila 105,18 dolara.

Kinesko ministarstvo trgovine izvijestilo je da planira povećati uvoz energije u 2012. i da će zadržati mjere koje jamče stabilan rast izvoza, očekujući njegov oporavak u drugoj polovici godine.

Kineski planovi povećanog uvoza nafte podupiru mišljenje da potražnja u Aziji nastaviti podupirati cijene nafte, dok se potražnja iz razvijenih gospodarstava ocjenjuje slabašnom.

"Kineske objave pravodobno su nas podsjetile da kineska i azijska gospodarstva i dalje snažno rastu", izjavio je Ric Spooner iz CMC Marketsa. "Iako je ciljana stopa kineskog rasta za ovu godinu smanjena, Kina i dalje raste i to znači da će potražnja za energijom u cijelosti porasti", dodao je.

U međuvremenu je napetosti oko iranskog nuklearnog programa stišala ponuda Teherana o pregovorima sa zapadnim silama. Američki predsjednik Barack Obama poručio je da najava razgovora šest svjetskih sila sa Iranom nudi priliku diplomaciji da stiša napetosti i 'ratne bubnjeve'.

"Zbivanja su krenula zabrinjavajućim tokom ali napetosti su se u međuvremenu stišale i sve su veći izgledi da će se obje strane dostojanstveno izvući iz aktualne situacije", rekao je David Morrison iz GFT-a.

Geopolitički rizici i dalje su prisutni a u žarištu pozornosti ulagača nalazi se francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, koji je u srijedu kazao da je skeptičan u vezi uspjeha pregovora sve dok Teheran iskreno ne počne pregovarati o budućnosti svog nuklearnog programa.

"Iran nije nestao s radara. Po meni, on će još jedno vrijeme biti važan čimbenik. Taj će problem potrajati do kraja godine", rekao je Tony Nunan iz korporacije Mitsubishi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 121,98 dolara, što znači da je pala 36 centi u odnosu na ponedjeljak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙