FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski vinari na sajmu "ProWein 2012" u Dusseldorfu

Autor: tper
ZAGREB, 6. ožujka 2012. (Hina) - U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede 22 hrvatske vinarije s mnogobrojnim su se vinima predstavile na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića "ProWein 2012." koji se održava od 4. do 6. ožujka u Dusseldorfu u Njemačkoj.

Prowein, jedan od tri najvažnija europska sajma te vrste, od izuzetne je važnosti za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj ali i ostatku Europe i svijeta, ističu u HGK.

Hrvatska vina postaju sve više zanimljiva posebno razvijenim tržištima s rastom prosječne potrošnje poput Njemačke i Velike Britanije u kojima vlada zasićenost najpopularnijim internacionalnim sortama, kaže predsjednik Udruženja vinarstva HGK Ivica Matošević.

Hrvatska je prošle godine izvezla na zahtjevno njemačko tržište 628 tisuća litara vina u vrijednosti većoj od 2,7 milijuna dolara te Njemačka i dalje ostaje vrlo važno drugo izvozno tržište, odmah iza BiH, istaknuo je tajnik Udruženja vinarstva u HGK Igor Barbarić.

Napominje i kako je u istom razdoblju Hrvatska iz Njemačke uvezla 276 tisuća litara vina u vrijednosti 745 tisuća dolara.

Ukupno je 2011. u odnosu na 2010. uvoz vina smanjen za 10 posto, dok je izvoz povećan za 7 posto, rekao je Barbarić.

Od nastupa na ovom sajmu očekuje se povećanje izvoza hrvatskih vina na strana tržišta, a HGK i Ministarstvo poljoprivrede stoga podupiru hrvatske vinare u nastupima na inozemnim sajmovima, posebice na ovom, jer je ključno mjesto za izgrađivanje daljnjeg zajedničkog branda "Vina Croatia".

Prezentacija hrvatskog vinarstva na ovom sajmu je od izuzetne važnosti za izgradnju imidža Hrvatske kao zemlje vina. Hrvatska je mala po količinama u svijetu vina, međutim ima prednost pokazati posebnost i autohtonost vina, ističu iz HGK.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙