FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Agencija Fitch potvrdila je danas važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'BBB-' i za zaduživanje u domaćoj valuti 'BBB', uz negativnu prognozu. U svom je današnjem priopćenju ta svjetska agencija za dodjelu rejtinga potvrdila i hrvatski rejting za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'F3', kao i takozvani 'plafon' 'BBB+'. "Usprkos pojedinim pozitivnim početnim političkim koracima nove vlade, bit će potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme kako bi se potaknuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije", kazala je pomoćnica direktora Fitcheva odjela za zemlje nove Europe Michele Napolitano. "U međuvremenu hrvatski veliki proračunski manjak, relativno veliki udio javnog i vanjskog duga u BDP-u i teško vanjsko okruženje za financiranje podrazumijevaju nastavljene rizike za sniženje rejtinga", dodala je. Što se tiče faktora koji bi mogli utjecati na rejting, značajan otklon od fiskalnih ciljeva i izostanak značajnih strukturnih reformi za poticanje rasta mogli bi rezultirati sniženjem rejtinga. Isti učinak imali bi i pritisci u bilanci plaćanja, koji bi rezultirali padom deviznih rezervi u duljem vremenskom razdoblju. Hrvatski bi se rejting stabilizirao kada bi vlada ostvarila ciljanu razinu proračunskog manjka, stabilizirala udio javnog duga u BDP-u i osigurala povratak održivim stopama rasta BDP-a, a pozitivno bi na rejting utjecao i napredak u procesu strukturnih reformi, navode iz Fitcha.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da je zadržavanje dosadašnjeg kreditnog rejtinga Hrvatske, koje je danas objavila agencija Fitch, potpora Vladi u mjerama koje je poduzela i namjerava poduzeti. Iz Fitchova obrazloženja vidi se vjera da Vlada nešto može učiniti promjenama, ali i ogromna očekivanja, a to znači da nema nastavka Vladine politike bez reformi i strukturnih promjena s kojima se ne smije odugovlačiti i u kojima treba biti efikasan, rekao je Linić u izjavi novinarima. U isto vrijeme, kaže Linić, tu su i vrlo jasne poruke da su zaduženja prevelika i da Hrvatska mora smanjiti deficite i biti odgovorna u vođenju fiskalne i ekonomske politike. "Nemamo vremena za bilo kakvo opuštanje. Ocjena da se rejting zadržava za Vladu je poticaj da još žešće ustraje na programima koje je zacrtala", kazao je Linić. Ocjenjuje da će nakon Fitchove objave Vladi biti lakše razgovarati s drugim agencijama. Dodao je da u isto vrijeme, s obzirom da Vlada razmišlja da dio deficita i refinanciranje za ovu godinu obavi izdavanjem vrijednosnica na stranom tržištu kapitala, Fitchove ocjene znače da se kamata neće značajnije mijenjati i, što je najvažnije, da će Vlada biti uspješna u izdavanju obveznica. Na upit o tempu izdavanja obveznica, Linić je rekao da je Ministarstvo financija objavilo pozivne natječaje i razgovore s potencijalnim bankama koje će s državom sudjelovati u izdanju. Procjenjuje kako će do kraja tjedna biti pripremljena odluka o izlasku na financijska tržišta, a izlazak bi bio vjerojatno početkom travnja.

ZAGREB - Maloprodajne cijene naftnih derivata od ponoći će biti više od 19 do 33 lipe po litri, pa će cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 biti na novoj rekordnoj razini od 10,77 kuna, a eurodizel će po prvi put premašiti cijenu od 10 kuna i prodavati se po 10,18 kuna, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva. Ministarstvo je danas objavilo najvišu razinu maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 6. do 19. ožujka, a kako naftne kompanije u principu slijede te najviše dopuštene maloprodajne cijene, od ponoći će derivati u prosjeku biti skuplji za oko tri posto i cijene će biti na novim rekordnim razinama. Cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera 95 Ministarstvo je utvrdilo na 10,77 kuna, što je 31 lipu više od dosadašnjih 10,46 kuna. S poskupljenjem za 32 lipe, cijena eurosupera sa 98 oktana premašit će 11 kuna i iznositi 11,11 kuna (do sada 10,79 kuna). Cijena eurosupera sa 100 oktana od ponoći će biti viša za 33 lipe po litri te će se prodavati po 11,35 kuna (do sada 11,02 kune). Eurodizel će s poskupljenjem za 24 lipe po litri premašiti cijenu od 10 kuna, a Ministarstvo je njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 10,18 kuna (do sada 9,94 kune). Cijena plavog dizela od sutra će biti 6,54 kune po litri, što je 19 lipa više od dosadašnjih 6,35 kuna. Plinska ulja poskupit će pak za 20, odnosno 21 lipu po litri, jer je Ministarstvo najvišu cijenu običnog loživog ulja utvrdilo na 7,35 kuna (do sada 7,15 kuna), a euro plinskog ulja na 7,60 kuna (do sada 7,39 kuna).

ZAGREB - Tijekom veljače u Hrvatskoj su prodana 3.563 osobna automobila, što je 6,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a rast prodaje od 6 posto, na 7.053 vozila ostvaren je i u prva dva mjeseca u usporedbi s istim prošlogodišnjem razdobljem, podaci su agencije Promocija Plus. Predsjednik Uprave te agencije Agan Begić rekao je Hini da je rast prodaje rezultat kratkoročnog utjecaja promjena porezne regulative odnosno povećanja PDV-a sa 23 na 25 posto, te novog načina obračuna PDV-a na kupnju automobila kao sredstva za rad, koji su stupili na snagu 1. ožujka. Poduzetnici su, naime, do 1. ožujka ove godine mogli u obračunu PDV-a odbiti 70 posto pretporeza pri kupnji automobila, a to više ne mogu, pa su požurili do tada iskoristiti tu povlasticu. S druge strane, kaže Begić, i neki građani koji su možda dvojili o kupnji automobila, požurili su s kupnjom ne bi li uštedjeli na nižoj stopi PDV-a. Najprodavanija automobilska marka u Hrvatskoj u prva dva mjeseca ove godine je Volkswagen sa 933 vozila i tržišnim udjelom od 13,2 posto. Drugi je Opel sa udjelom od 8,68 posto, a među prvih pet su još francuski proizvođači Peugeot, Citroen i Renault.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 25,2 milijuna kuna, a dionički indeks Crobex pao je za 1,33 posto i ponovno se spustio ispod 1.800 bodova. Crobex se u petak, po prvi puta od početka prosinca prošle godine, probio iznad 1.800 bodova, no danas se ponovno spustio ispod te razine i trgovanje završio na 1.784,98 bodova. Na vrijednosti je izgubio i Crobex10 i to za 1,10 posto, pa trgovanje zaključuje na 989,05 bodova. Najtrgovanije su danas bile dionice HT-a i Ingre s prometima nešto većim od 4,5 milijuna kuna, pri čemu dionica Ingre bilježi izrazitiji pad cijene, za 15,97 posto, na 6,63 kune. Cijena dionici HT-a pala je za 0,94 posto, na 222,5 kuna. Više od 4,1 milijun kuna prometa ostvarila je povlaštena dionica Adris grupe čija je cijena ostala nepromijenjena i iznosi 215 kuna. Milijunske promete danas su ostvarile još dionica Ine s gotovo 1,5 milijuna kuna i dionica Luke Rijeka sa 1,4 milijuna kuna, a obje dionice bilježe i pad cijene. Cijena Inine dionice je pala za 0,14 posto, na 3.625 kuna, a Luke Rijeka za 0,52 posto, na 113,41 kunu. Među trgovanijim dionicama cijene su pale i dionicama Ericssona Nikole Tesle i to za 0,09 posto, Đuro Đaković Holdinga za 1,24 posto, Belja za 2,44 posto, a veći su pad cijene zabilježile dionice građevinskog sektora, pa je cijena dionici Dalekovoda pala za 5,78 posto, a Instituta IGH za 6,56 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙