FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOL Grupa povećava ulaganja u istraživanje i proizvodnju; u Hrvatskoj na 191 milijun dolara

Autor: nbrc
ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 2. ožujka 2012. (Hina) - Mađarska MOL Grupa je u izvješću o istraživačkim aktivnostima najavila da će u ovoj godini za istraživanje i proizvodnju izdvojiti do 1,1 milijardu dolara, što je dvostruko više od prošlogodišnjih 545 milijuna dolara, a za Hrvatsku najavljuje povećanje tih izdvajanja sa 34 milijuna dolara na 191 milijun dolara, priopćeno je danas iz MOL-a.

MOL Grupa izdala je izvješće o istraživačkim aktivnostima u kojem tvrdi da će, potaknuta povećanim aktivnostima u segmentu istraživanja posebice u regiji središnje i istočne Europe (SIE) te na Bliskom istoku, u ovoj godini izdvojiti do 1,1 milijardu dolara (6,27 milijardi kuna) za istraživanje i proizvodnju, odnosno dvostruko više od prošlogodišnjih 545 milijuna dolara, navode iz MOL-a.

MOL već nekoliko godina objavljuje to izvješće s pregledom istraživačkih aktivnosti po regijama, odnosno zemljama u kojima rade MOL i tvrtke članice MOL Grupe, a to izvješće obuhvaća i Hrvatsku, odnosno Inu u kojoj MOL ima 47,26 posto dionica.

Po podacima MOL-a, najveći dio ovogodišnjeg iznosa za istraživanje i proizvodnju potrošit će se u regiji središnje i istočne Europe gdje je za kapitalna ulaganja predviđen iznos od 552 milijuna dolara (3,15 milijarde kuna), dok je prošle godine taj iznos bio 242 milijuna dolara.

Najveće će povećanje, kako navode, biti zabilježeno u Hrvatskoj gdje će kapitalni troškovi narasti s 34 milijuna dolara na 191 milijun dolara (1,09 milijardi kuna), što uključuje 12 puta veća izdvajanja za istraživačke aktivnosti, u iznosu od 62 milijuna dolara, te četiri puta veća izdvajanja za razvoj polja, u iznosu od 129 milijuna dolara.

Program aktivnosti na kopnu u Hrvatskoj uključivat će bušenje sedam istražnih bušotina i pet novih proizvodnih bušotina, te nastavak projekata povećanja iscrpka nafte na postojedim lokacijama, a ubrzat će se i priobalni projekti na koje otpada više od trećine ukupnih sredstava izdvojenih za Hrvatsku.

MOL-ovo izvješće predviđa i 37 milijuna dolara za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji, no provođenje tog dijela ovisit će o tome hoće li Ina biti u mogućnosti nastaviti s aktivnostima u Siriji i kad, navodi se u priopćenju.

Po podacima iz izvješća, MOL je prošle godine otkrio 10 novih polja diljem svijeta.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙