FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB/BJELOVAR - Stotinjak proizvođača mlijeka okupilo se točno u podne ispred Dukata u Zagrebu, a njih više od 300 sa 150 traktora ispred bjelovarske Sirele kako bi izrazili nezadovoljstvo otkupnom cijenom mlijeka. Proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene cijene svježeg sirovog mlijeka za otkup za veljaču ove godine od 2,30 kuna i traže prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni, kazao je predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar. "Želimo fer cijenu mlijeka, a to je prosječna cijena mlijeka zemalja EU. Ne pristajemo na nikakve 'balkanske asocijacije' ili cijene mlijeka istočnih zemalja koje nemaju takav sustav kontrole kao što ima Hrvatska", kazao je. Prosvjedi će trajati danas cijeli dan ispred Dukata u Zagrebu i u Bjelovaru ispred Sirele, a ako ne dođe do rješenja mislim da će u četvrtak i u Zagreb doći traktori, najavio je Rešetar. Potpredsjednik HSUPM-a Mladen Šolčić kazao je, rano poslije podne, kako je ispred Sirele između 300 i 400 prosvjednika sa 150 traktora, ali ljudi još dolaze tako da će ih biti više. Dukat je, kažu proizvođači, glavni krivac za pokušaj novog tržišnog obračuna s proizvođačima mlijeka, jer je početkom veljače svojevoljno prekinuo tripartitni ugovor, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni.

ZAGREB - Neto dobit Ina grupa u prošloj godini iznosi 1,8 milijardi kuna, što je povećanje za 854 milijuna kuna, ili za 89 posto u odnosu na 2010. godinu, podaci su iz konsolidiranog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ina grupa je ostvarila ukupne prihode od prodaje u iznosu od 30,03 milijarde kuna, ili 16 posto više u odnosu na 2010. godinu. Po podacima iz izvješća, EBITDA (bez jednokratnih stavki) ostvarena je u iznosu od oko 6,8 milijardi kuna, a dobit iz osnovne djelatnosti (bez jednokratnih stavki) iznosi gotovo 4,1 milijardu kuna, što je povećanje za 38 posto u odnosu na 2010. Poboljšani rezultati većinom odražavaju povoljno okruženje kroz višu cijenu sirove nafte, zajedno s poboljšanom prosječnom dnevnom proizvodnjom ugljikovodika u segmentu Istraživanja i proizvodnje. Usprkos pozitivnom učinku tijekom prvih devet mjeseci 2011., zbog sigurnosne situacije u Siriji te u skladu s lokalnim zahtjevima, Ina je smanjila proizvodnju sirove nafte i prirodnog plina. Osim toga, Ina i dalje ima poteškoća u naplati potraživanja od sirijske strane, navode iz Ine. Kapitalna su ulaganja Ine u 2011. iznosila 1,5 milijardi kuna, a glavnina se odnosila na istraživanje i proizvodnju, prvenstveno u projekte u Siriji i Hrvatskoj.

ZAGREB - Poslovni rezultati T-Hrvatskog telekoma za prošlu godinu s padom prihoda od 3,6 posto, na 8,07 milijardi kuna, te padom neto dobiti od 1,1 posto u odnosu na 2010., na 1,8 milijardi kuna, vrlo su solidni s obzirom na krizno okruženje, a po rezultatima će vjerojatno biti slična i ova godina u kojoj kompanija planira povećanje kapitalnih ulaganja, kazao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić. Rezultati HT grupe za prošlu su godinu, iako nešto niži u odnosu na 2010., ipak u skladu s onim što su u HT-u planirali i najavljivali pa tako i pad kapitalnih ulaganja od 23,9 posto, na 877 milijuna kuna. Ove godine planiraju povećano ulaganje u odnosu na prošlu, pri čemu Mudrinić nije mogao kazati koliko, ali je rekao da je za sada još uvijek regulatorni okvir nepoticajan za ulaganja u optičku infrastrukturu. Iz HT-a su najavili da će gotovo cijeli iznos neto dobiti za prošlu godinu od 1,8 milijardi kuna isplatiti dioničarima kroz dividendu koja iznosi 22,14 kuna po dionici, pri čemu će se 50 posto tog iznosa ili 11,07 kuna po dionici isplatiti kao predujam dividende 27. veljače, a ostatak u svibnju nakon Glavne skupštine planirane za 25. travnja.

ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prošloj je godini poslovao s neto dobiti od 72,48 milijuna kuna, što je 31,8 posto manja neto dobit nego 2010. kada je iznosila 106,4 milijuna kuna, podaci su iz nerevidiranog financijskog izvješća. Ukupni su prihodi Janafa u 2011. iznosili 444,9 milijuna kuna, što je za 5,1 posto manje nego li godinu prije, dok su ukupni rashodi porasli za 5,3 posto i iznosili su 352,1 milijun kuna. Prihodi od transporta nafte, u iznosu od 246,1 milijun kuna, manji su za 5,7 posto prema godini ranije. Janaf je prošle godine transportirano ukupno 6,5 milijuna tona nafte, uključivo i zaračunane količine temeljem ugovorne klauzule "puno za prazno", što je na razini prethodne godine. No, to je 13,5 posto manje od plana, a rezultat je, kako se objašnjava, izostanka planiranog transporta za MOL i manjeg obujma transporta za sve kupce, osim za NIS za kojeg je transportirano 4,7 posto više. Ostvareni prihodi od skladištenja nafte, u iznosu od 114,8 milijuna kuna na razini su prethodne godine, dok su prihodi od skladištenja derivata povećani jedan posto i iznose 43,7 milijuna kuna.

ZAGREB - Petrokemija je u prošloj godini ostvarila dobit od 107,8 milijuna kuna, više nego što se planiralo, dok su ukupni prihodi porasli gotovo 30 posto, na 2,97 milijardi kuna, priopćeno je jutros iz te kutinske tvrtke. Ukupni prihodi Petrokemije iznosili su u 2011. godini 2,9 milijardi kuna, što je za 29,6 posto više nego prethodne godine. Istodobno su ukupni rashodi porasli za 17,9 posto, na 2,8 milijardu kuna. Stoga je dobit Petrokemije lani dosegnula 107,8 milijuna kuna, ili 3,6 posto ukupnih prihoda, dok je u prethodne dvije godine tvrtka poslovala s gubitkom. Grupa Petrokemija ostvarila je prošle godine ukupne prihode od 2,97 milijardi kuna, dok je dobit iznosila 106,5 milijuna. Snažan rast poslovnih prihoda i rashoda Petrokemije u odnosu na godinu ranije posljedica je rasta ulazno-izlaznih cijena te prilagođavanja asortimana proizvodnje i prodaje tržišnim zahtjevima.

ZAGREB - Kraš grupa je u 2011. ostvarila neto dobit od 24,9 milijuna kuna, što je povećanje za 28,3 posto u odnosu na godinu ranije, podaci su iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi grupe iznose 1,13 milijardi kuna i veći su za 10,3 posto prema godini ranije, dok su ukupni rashodi ostvareni u iznosu nešto većem od 1,1 milijardu kuna, što je rast za 10,1 posto, podaci su iz izvješća u kojem se napominje kako je znatan utjecaj na povećanje i prihoda i rashoda imalo stjecanje osječke Karoline. Prihodi od prodaje grupe na domaćem tržištu prošle su godine iznosili 600,4 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu 460,6 milijuna kuna.

ZAGREB - Dalekovod je danas izvijestio o novom ugovoru za izvođenje radova na autocesti Zagreb–Sisak, potpisanom s Hrvatskim autocestama, ukupne vrijednosti 67,15 milijuna kuna. Riječ je radovima na autocesti Zagreb–Sisak, na poddionici Buševec–Lekenik od devetog do 20,2-og kilometra. Radovi obuhvaćaju izgradnju elektroenergetskog napajanja i cestovne rasvjete, telekomunikacija te montažu prometne opreme i signalizacije. Planirani početak radova je kraj veljače, a završetak 30. lipanj ove godine, navodi se još u priopćenju.

ZAGREB - Predstavnici AD Plastika, Erste&Steiermaerkische Bank (ESB) i Zagrebačke burze potpisali su danas ugovor o obavljanju poslova specijalista za dionicu AD Plastika. Time je dionica AD Plastika nakon dionica Atlantic grupe i Uljanik plovidbe postala treća dionica uvrštena na Zagrebačku burzu čiju će likvidnost podupirati specijalist. Specijalist za dionicu AD Plastika je ESB. Specijalist (Market maker) je banka, brokerska kuća ili druga financijska institucija koja je uvijek spremna po kupovnoj cijeni (bid) kupiti i po prodajnoj cijeni (ask) prodati dionice. Svrha je takvih specijalista povećati likvidnost pojedinih dionica kako bi se investitori s više povjerenja mogli odlučiti za ulaganje u takve vrijednosne papire. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kazala je da je situacija na Zagrebačkoj burzi teška zbog niske likvidnosti, pa potpisani ugovor pridonosi likvidnosti i poručuje investitorima da ima interesantnih dionica za ulaganja.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi danas u najvećem fokusu investitora dionica HT-a jer u najavljenoj isplati predujma dividende mogu sudjelovati samo oni koji će u ponedjeljak biti upisani u SKDD kao imatelji te dionice.Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,66 posto na 1.751 bodu, a Crobex10 0,81 posto, na 978 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 2,22 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego jučer u ovo doba. "Od jutros je objavljeno 10-ak financijskih izvješća kompanija, pri čemu većina iskazuje dobit. No, investitori su danas najviše fokusirani na dionicu HT-a i to zbog financijskog izvješća te kompanije i predujma dividende", kaže Marija Huljak, brokerica u investicijskom društvu Credos. Dionicom dionica HT-a ostvareno je do podneva 4,7 milijuna kuna prometa. Pritom joj je cijena ojačala 0,5 posto, na 240,99 kuna. Po prometu slijedi dionica Petrokemije, sa 524.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,14 posto, na 201,73 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u usporedbi s jučerašnjom tečajnicom, ojačala prema euru za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,584511 kunu. Kuna je pak u odnosu na druge važnije valute oslabila, prema američkom dolaru za 0,41 posto, britanskoj funti za 0,07 posto te švicarskom franku za 0,05 posto. Srednji tečaj dolara sutra će, prema tečajnici HNB-a, iznositi 5,744536 kuna, funte 9,052890 kuna, a franka 6,279089 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙