FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska industrijska proizvodnja porasla u veljači

Autor: mpuk
ŠANGAJ, 1. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Kineska industrijska proizvodnja ubrzala je u veljači, potpomognuta rastom novih narudžbi, izvozne potražnje i proizvodnje, pokazalo je u četvrtak najnovije vladino izvješće.

Državna Kineska federacija za logistiku i nabavu objavila je da je indeks menadžera nabave (PMI) porastao u veljači 51,0 bod, s 50,5 boda u siječnju i 50,3 boda u prosincu, označivši poboljšanje treći mjesec zaredom.

Najveća je vrijednost zabilježena u lipnju 2011.

Rast novih narudžbi, izvoznih narudžbi i obujma prodaje odražava "širenje proizvodnih i poslovnih aktivnosti" u proizvodnji mehaničke, električne i transportne opreme i strojeva. Porastao je i broj nerealiziranih narudžbi.

Izvozne narudžbe porasle su prvi puta od kolovoza, budući da američko gospodarstvo u posljednje vrijeme jača, a i Europa počinje pokazivati neke znakove poboljšanja unatoč dužničkoj krizi, priopćila je federacija.

Pritom analitičari upozoravaju da je poboljšanje u veljači vjerojatno rezultat sezonskih faktora, odnosno činjenice da u tom mjesecu nema velikih praznika, budući da je ove godine lunarna nova godina pala prilično rano, sredinom siječnja.

Slično istraživanje HSBC-a pokazalo je da je njegov indeks, nakon prilagodbe za sezonske faktore, porastao u veljači na 49,6 bodova, sa 48,8 bodova zabilježenih u siječnju, što znači da još uvijek ukazuje na pad aktivnosti. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na njihov pad a one više na njihov rast.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙