FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvodne aktivnosti u Kini u siječnju ojačale drugi mjesec zaredom

Autor: vmom
PEKING, 1. veljače 2012. (Hina/AFP) - Proizvodne aktivnosti u Kini u siječnju su ponovno porasle unatoč slabijoj potražnji iz inozemstva, pokazali su u srijedu podaci kineske vlade, podupirući nade da će aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu tek blago usporiti.

Službeni indeks upravljanja nabavom (PMI) u siječnju je dosegnuo 50,5 bodova, čime je blago uvećan u odnosu na 50,3 boda u prosincu, navodi se u priopćenju kineskog udruženja logistike i nabave.

Proizvodne aktivnosti uvećane su tako drugi mjesec zaredom, nakon što su u studenome smanjene prvi put u 33 mjeseca. Tada se PMI spustio na 49 bodova.

Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti, a one ispod te razine na njihov pad.

Odvojeno izvješće britanskog bankovnog diva HSBC ukazuje pak na drugačiju situaciju. Tako HSBC-ov konačni PMI za Kinu u siječnju iznosi 48,8 bodova i gotovo je nepromijenjen u usporedbi s prosincem kada je iznosio 48,7 bodova. Svjedoči tako trećem uzastopnom mjesecu pada proizvodnih aktivnosti.

"Takvi podaci pozivaju na agresivnije mjere ublažavanja monetarne i kreditne politike radi podupiranja gospodarskog rasta", kazao je glavni ekonomist HSBC-a za Kinu Qu Hongbin.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙