FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski podaci i napetost oko Irana podigli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 1. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovo su u srijedu porasle na međunarodnim tržištima, potaknute objavom dobrih gospodarskih podataka iz Kine ali i pojačanim napetostima u odnosima Irana i Zapada.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu za 1,13 dolara, na 112,11 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 74 centa, na 99,22 dolara.

Proizvodne aktivnosti u Kini u siječnju su ponovno porasle unatoč slabijoj potražnji iz inozemstva, pokazali su u srijedu podaci kineske vlade. Službeni indeks upravljanja nabavom (PMI) u siječnju je dosegnuo 50,5 bodova, čime je blago uvećan u odnosu na 50,3 boda u prosincu, navodi se u priopćenju kineskog udruženja logistike i nabave.

Ohrabrujući podaci iz Kine, drugog po veličini potrošača nafte u svijetu, poduprli su naftna tržišta, a dodatnu potporu pružile su im i nastavljene napetosti u odnosima Irana i Zapada.

Tako zastupnici u američkom Kongresu razmatraju dodatne mjere protiv Irana, nakon prosinačkog zakona o transakcijama s iranskom središnjom bankom. U Washingtonu razmišljaju o tome da iranskim državnim naftnim i brodarskim poduzećima ograniče pristup uslugama elektroničkog bankarstva.

U međuvremenu je i Europska unija uvela zabranu uvoza, kupnje ili prijevoza iranske nafte od srpnja ove godine.

"Napetost ograničava pad cijena ispod određene razine a istodobno im potporu pružaju naznake da aktivnosti u kineskom gospodarstvu neće naglo pasti", kazao je Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srijedu izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 111,21 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙