FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska inflacija neočekivano ubrzala u siječnju

Autor: mkuz
PEKING, 9. veljače 2012. (Hina/AFP) - Kineska stopa inflacije u siječnju je neočekivano porasla, prvi puta od srpnja, budući da su potrošači povećali potrošnju u vrijeme kineske Nove godine.

Potrošačke cijene porasle su u siječnju na godišnjoj razini za 4,5 posto, objavio je kineski državni zavod za statistiku, nakon 4,1-postotnog rasta u prosincu. Analitičari su predviđali klizanje inflacije na 4,0 posto.

Visoke potrošačke cijene zaprijetile su kineskom gospodarskom rastu ali je inflacija ipak slabila od srpnja kada je dosegnula najvišu vrijednost u zadnje tri godine od 6,5 posto.

Analitičari smatraju da se ne treba previše obazirati na siječanjske podatke zbog izvanrednih uvjeta vezanih za Novu godinu.

"Siječanjske su brojke iskrivljene zbog blagdana Lunarne Nove godine i treba pričekati sa zaključcima dok ne budu objavljeni podaci za veljaču", rekao je Shen Jianguang iz hongkonškog Mizuho Securities Asia.

Kineski praznik Nove godine pao je ove godine između 22. i 28. siječnja i potaknuo je rast cijena i prometa u maloprodaji.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙