FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvodne aktivnosti u Kini nastavile slabjeti u veljači

Autor: vmom
PEKING, 22. veljače 2012. (Hina/AFP) - Proizvodne aktivnosti u Kini u veljači su se nastavile smanjivati pod pritiskom slabljenja inozemnih narudžbi, što je novi dokaz da kriza u eurozoni i slabosti američkog gospodarstva štete potražnji, pokazalo je u srijedu najnovije izvješće britanske banke HSBC.

HSBC-ov preliminarni indeks upravljanja nabavom porastao je na 49,7 bodova, najvišu razinu u četiri mjeseca, nasuprot konačnog indeksa u studenome od 48,8 bodova, objavio je britanski bankovni div.

Unatoč poboljšanju drži se i dalje ispod 50 bodova, ukazujući na pad aktivnosti toga sektora. Konačni indeks HSBC će objaviti početkom idućeg mjeseca.

"S obzirom da značajniji oporavak domaće potražnje nije na vidiku, vanjske slabosti počinju uzimati danak, povećavajući rizike za slabljenje rasta", kazao je glavni ekonomist HSBC-a Qu Hongbin.

Qu je pozvao vladu u Pekingu da intenzivira mjere usmjerene labavljenju uvjeta kreditiranja, čime bi se povećali kreditni plasmani i potaknule aktivnosti u tom izvozno orijentiranom gospodarstvu.

U opreznom pokušaju podupiranja zajmodavnih aktivnosti kineska središnja banka u subotu je smanjila stopu obvezne rezerve, i to drugi put u posljednja tri mjeseca, i time bankama ostavila više sredstava na raspolaganju koja mogu plasirati u kredite.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo lani je poraslo 9,2 posto u odnosu na godinu ranije, osjetno usporivši rast u odnosu na 10,4 posto u 2010. Iako bi ove godine trebalo dodatno usporiti, većina analitičara ne prognozira oštrije posustajanje rasta.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙